Pohjois-Suomi

Pekka Perää ja kolmea muuta syytetään Talvivaaran ym­pä­ris­tö­ri­kok­sis­ta

Oikeudenkäynnit Talvivaara-asiassa jatkuvat. KUVA: Joel Karppanen
Pohjois-Suomi 22.9.2014 13:27 | Päivitetty 22.9.2014 15:50
Kaleva, STT

Itä-Suomen syyttäjävirastosta ja Oulun syyttäjävirastosta on nostettu tänään syytteet neljää henkilöä vastaan Talvivaaran ympäristörikosasiassa.

Syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta saavat toimitusjohtaja Pekka Perä, ex-toimitusjohtaja Harri Natunen, suunnittelujohtaja Lassi Lammassaari ja osastopäällikkö Ville Heikkinen. Lisäksi Talvivaara-yhtiölle vaaditaan yhteisösakkoa.

Jutussa asianomistajia ovat Jormaskylän-Korholanmäen kalaveden osakaskunta, Laakajärven osakaskunta, Lahnasjärven kalastuskunta, Metsähallitus, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kaksi kiinteistönomistajaa.

Syyte koskee Talvivaaran kaivoksen suunnittelu- ja tutkimusvaiheeseen sekä ympäristö- ja vesitalousluvan hakuun liittyviä laiminlyöntejä, eri jätejakeiden käsittelyyn ja sijoittamiseen liittyviä laiminlyöntejä, kipsisakka-altaan rakentamiseen ja käyttöön liittyviä laiminlyöntejä sekä Talvivaaran kaivoksen luontoon johtamia ja päässeitä jätevesiä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet teon esitutkinnassa.

Talvivaaran hallitus luottaa edelleen Perään

Talvivaaran hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen kertoo, että toimitusjohtaja Pekka Perä nauttii edelleen yhtiön hallituksen luottamusta saamastaan syytteestä huolimatta.

Järvisen mukaan Talvivaaran hallituksen kanta on yksimielinen.

Perä ei itse halua kommentoida saamaansa syytettä. Hän sanoo, ettei edes saa kommentoida asiaa salassapitovelvollisuuden vuoksi.

14 henkilön osalta syyttämättäjättämispäätös

Syyttäjillä ei ole rangaistusvaatimusta pöly-, melu- ja rikkivetykaasupäästöistä. Rangaistusta ei vaadita myöskään siitä, että myöhemmin toteutettua uraanin talteenottoa ei ensivaiheessa mainittu haettaessa ympäristö- ja vesitalouslupaa.

Syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen neljäntoista henkilön osalta. Kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniön mukaan heidän joukossaan oli muun muassa Talvivaaran työntekijöitä, ei virkamiehiä.

Asian käsittely alkaa Kainuun käräjäoikeudessa kirjallisella valmistelulla, joka pitäisi valmistua tämän vuoden aikana. Käräjäoikeus päättää asian jatkokäsittelystä.

 

Aikajana Talvivaaran vaiheista

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Vihodinkin ELY saa jotain aikaan! Hyvä niin. Tosin rerussti olivat niin pienet ja osaamattomat, että tähän jouduttiin. Sama kohtalo koittaa Savukosken kuntaa 2014, joka ottaa kontulleen Talvivaara II:n? Ai minkä? No YARAN SOKLIN fosfori- ja uraanikaivoksen, jolla pilataan NUORTTI-joen vesistö. Laskee Venäjän läpi jäämereen. Täällä elää ainutlaatuinen alkuperäinen taimenkanta. Ja tietenkin samalla vaivalla myös Kemijoen latvat, josta saaste pikku hiljaa leviää Oulun edustalle Perämereen. (ei ole Pekka Perän meri kuitenkaan vielä) Tostin paradoksaalista yhteisösakolle on se, että valtio sakottaa itseään, koska omistaa Talvivaaraa Solidioumin kautta. Eli me kansalaiset sakotamme itseämmä!! huh huh!

Kuinkahan vaan hallitus Antti Rinteineen myöntää Norjalaiselle YARALLE vielä 200 miljoonaa apurahaa saastuttamisen alkajaiksi, jolla rahalla rakennetaan kansainväliselle yritykselle oma junarata Kemijärvi-SOKLI!! Ilman rataa ei tule kaivosta. Työllisyysvaikutukset jäävät lyhytaikaisiksi. Saasteet ikuisiksi ajoiksi. Jalkohin jää matkailu, retkeily, poronhoito, metsästys, kalastus ja marjastus. SEN SIJAAN pitää perustaa Savukoskelle jokin kestävän kehityksen tuotantolaitos, jotta saadaan rehellisiä työpaikkoja. 200 miljoon olisi siihen sopiva alkupanostus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siellä puhutaan sadoista hehtaareista ja vesistöt mitä on jo pilattu. Kyllä jos sotkijoille ei tule mitään rangaistusta niin silloin ei ole laki kaikille tasavertainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä Kainuun korvessa on saanut mellastaa myrkkyjen kanssa kuin jossain kaukaisessa siirtomaaherrojen valtioissa.
Aivan sydäntä kylmää kun katsoo luonnon raiskaamista hehtaaritolkulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken järjen mukaan oikeuteen pitäisi viedä yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja. Niinhän laitettiin SKOP-käräjissäkin aikoinaan. Maksumiehet korvauksiin ja koko kansalle nimetyt syntipukit olivat paikallisten säästöpankkien hallitusten jäsenet. Pankaapa Talvivaaran ympäristörikosasia vireille oikein, että saadaan lainvoimainen käräjöinti eikä vain surkuhupaisa käräjänäytelmä ilman tuomioita. Se on kuitenkin jo varma, että käräjöintikulut maksavat lopulta veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siirretään tämä talavivaara sou tuonne oikeusasteille jossa se kaikkien asteiden koluttua läpi niin aikaa on menny jopa 10 vuotta.. sen aikaan on talavivaaralla työrauha ja sitten kukaan ei enään jaksa tämmöstä souta lietsoa. työ kunniaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Ville Niinstöä syytetä ? se on ympäristöministerinä vastustanut Uraanin talteen ottoa ja nyt uraanit on pitkin kainuun vesistöjä ! luonnon sivutuote Uraani kuuluu atomivoimalaan ! eikä jäte hiekkakasoihin joista se valuu vesistöihin .
Niinistö on ollut tässä asiassa vaikutus valtaisin henkilö tässä maassa ! Ja tämä toiminta on ollut Tahallista toisin kuin talvivaaran johdon jotka ei tahallaan ole sotkeneet ympäristöä vaan kaikki johtui altaan pettämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uraani ei ole luonnon sivutuote vaan ihan normaali planeettaamme kuuluva alkuaine, eikä se varsinaisesti kuulu atomivoimalaan joka keksittiin erinäisiä miljardeja vuosia uraanin jälkeen, sitä vain voidaan hyödyntää siellä. faktat kuntoon.

niinistöllä on toki joku vastuu tekemisistään, mutta täytyy muistaa että niinistö ei altaan pettämiseen ole varmaan voinut suuremmin vaikuttaa, toisin kuin kaivoksen suunnittelijat, ylläpitäjät ja vastuulliset henkilöt. voit tutkia lakia, huomaat että henkilöä voidaan kyllä syyttää sellaisistakin asioista, jotka olisi pitänyt tietää tai huomioida riippumatta siitä tehtiinkö niin. valta, raha ja vastuu kulkevat käsi kädessä. toivotaan vain, että oikeusprosessi ei lähde lapasesta vaan suoritetaan huolella ja reilusti kaikkia osapuolia kohtaan, saadaan selkeä ratkaisu ja eletään sen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyte menee sitten eri puolueeseen eli Keskustan Paula Lehtomäelle. Hän oli ympäristministeri ja Talvivaaran osakkeiden omistaja (tai ainakin aviomiehensä on/oli)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä myrkynkylväjiä on ollut Talvivaaran päälle riittänyt. On harva työpaikka joka ei saastuta, mutta Talvivaarasta on tehty syntipukki joka asiaan. Teistä kivenheittäjistä monet taitaa ajaa autolla ja matkustella lentsikalla ja kyllä sieltäkin päästöjä tulee, mutta kun ne leviää niin tasaisesti joka puolelle että sitähän ei huomaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuutta joka tuhoaa vesistöt ja maat ei pitäisi saada käynnistää ollenkaan vaikka työllistäs koko Pohjoisen Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokihan Järvinen tukee sukulaispoikaa, mutta missä viipyy "talousjohtaja" Keltikankaan eduskuntakysely Talvivaaran parjaamisesta. Odotetaanko Kepua hallitukseen ja Pekkarista lapioimaan lisää veronmaksajien rahoja kaivoskuiluun?
Arka aihe ja Kaleva kynnetön! Vieläkö on selkärankaisia???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ny vaan "hyvä veli" järjestelemä petä eihän...Nii ja suomessahan ei oo tätä corruptiota niinkuin tuolla muualla,eihän. (21:30).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Perä linnaan kuudeksi vuodeksi, ja samalla sinne Elyn porukka ainakin neljäksi vuodeksi. Paula voidaan kanssa laittaa samaan kasaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottav asti tulee kunnon tuomiot, ettei jää sellaista kuvaa, että mitä vaan voi tehdä eikä siitä joudu Suomessa vastuuseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas käydään käräjiä vuosi tolkulla ja valtio lopulta lystin maksaa ja tuomarit sen kun rikastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia Paula Lehtomäkeä ei syytetä, hän oli koko kaivoksen alullepanija, ja sukulaisten osakesalkun haltija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään rikosta ole tapahtunut, ainoastaan kalat kuolee, linnut kuolee ja jopa työntekijät kuolee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

16:16
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille maksetaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
15:00
Zeppelinin ravin­to­la­y­rit­täjät vapautetaan vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi – liiketoiminnan jatkaminen halutaan turvata
24
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
22
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
17
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

320 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image