Pohjois-Suomi

Pastorille vakava huomautus

Seurakuntapastori Juha Muukkonen aikoo jatkaa kirkasta sananjulistustaan piispa Samuel Salmen (kuvassa) huomautuksesta huolimatta.
Pohjois-Suomi 21.1.2005 0:00
Jouni Knihtilä
Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi on antanut vakavan huomautuksen Tervolan seurakuntapastori Juha Muukkoselle. Huomautus annettiin torstaina seurakunnassa tehdyn ylimääräisen piispantarkastuksen päätteeksi.

Huomautus liittyy Muukkosen viime marraskuussa pitämään saarnaan. Saarnassa oli piirteitä, jonka perusteella kirkossa ollut naispastori tunsi, ettei ole tervetullut ehtoollispöytään.

Vähän samantapainen tilanne sattui viime vuonna, kun kaksi Luther-säätiön pappia kehotti Helsingin piispa Eero Huovista pysymään poissa ehtoollispöydästä. Niin ikään Luther-säätiöön kuuluva Muukkonen kuitenkaan ei kieltäytynyt ehtoollisen antamisesta."Papin pysyttävä pappisvalassaan"


Torstaina päästiin sopuun siitä, että tällainen tilanne ei Tervolan seurakunnassa tule toistumaan. Kirkkoherra Heikki Holman mukaan asia on hoidettu työnjaollisin keinoin. Muukkonen on helpottunut ja tyytyväinen, että työ Tervolassa jatkuu. "Olen saanut paljon myönteistä palautetta."

Myös Holma on tyytyväinen. "Minulla on hyvä mieli siitä, että voimme jatkaa samalla miehityksellä." Holma ei kuitenkaan tue Muukkosta tuomiosunnuntain tapahtumissa.

"Toivon, että keskustelut ovat olleet niin hedelmällisiä ja rakentavia, että ne vievät näitä asioita hyvään lopputulokseen", Salmi muotoilee.

Viime vuoden keväällä virkaansa tullut Muukkonen aiheutti toukokuun tulosaarnassaan valituksen tuomiokapituliin. Hänen kielteiset kantansa naispappeuteen, aborttiin ja eronneiden vihkimiseen eivät johtaneet kuitenkaan toimenpiteisiin.

"Papin on pysyttävä siinä, mitä hän on luvannut omassa pappisvalassaan. Pappi on sitoutunut kirkon tunnustukseen ja järjestykseen. Jos näin ei tapahdu, tulee totta kai ongelmia", Salmi huomauttaa.

Muukkonen katsoo, ettei ole poikennut kirkkojärjestyksestä, Raamatusta ja luterilaisesta tunnustuksesta. Synnin tekijöitä ja väärän polun kulkijoita ovat naispappeuden kannattajat, siis myös piispa itse.

"Minulle on sanottu, että hyvä, kun joku puhuu kirkkaasti ja selvästi näistä asioista. Kirkkoon on pesiytynyt ympäripyöreä ja väärällä tavalla pehmeä tapa julistaa ja opettaa Jumalan sanaa. Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin julistaa mahdollisimman kirkkaasti, terävästi ja selvästi", Muukkonen sanoo.

Hän luonnehtii kirkon jakautuneen suuren enemmistön naispappeuskirkkoon ja vanhaan kirkkouskoon, apostolisen kirkon mukaiseen työnäkyyn. "Ne ovat kovin kaukana toisistaan. Jos homoseksuaalisuus tai jopa eutanasia siunataan kirkossa, niin ääripäät etääntyvät yhä kauemmaksi toisistaan ja silloin syntyy natinaa siinä välillä."Myönteinen suhde
naispappeuteen


Ylimääräinen piispantarkastus on tuomiokapitulilta harvinainen keino puuttua seurakunnan asioihin. Näin tehtiin, koska Salmen mukaan seurakunnasta on tullut "riittävästi" viestejä, joten kanteluun johtanut saarna ei pannut kapitulin kollegiota pelkästään liikkeelle. Salmen tiedossa ei kuitenkaan ole, että asia olisi johtanut kirkosta eroamisiin.

"Ihmiset tietävät, että nämä ovat ilmiöinä marginaalisia. Meidän kirkossa tällä tavalla opettavia pappeja on hyvin vähän."

Kirkon tutkimuskeskus on selvitellyt kirkkokansan mielipideilmastoa ja tuloksia on odotettavissa keväällä. "Täällä suhtaudutaan yllättävän myönteisesti naispappeuteen", Salmi viittaa tutkimukseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onkohan tämä Muukkonnen samaa sukua kuin 1960 luvulla oli Oulussa kentärovastina Muukkonen niminen henkilö? Olisi kiva tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa mielestäni tulisi olla Muukkosen kuva, eikä Salmen. Toisaalta kuitenkin hyvä, ettei tämäkään pappi, joka ei pysy luterilaisen kirkon tunnustuksessa ja järjestyksessä, saa enempää huomiota, mitä jo on saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka julistaa herkällä tunnolla raamatun oppia ei hyväksy näitä nykyoppeja mitä kirkko on ottanu käyttöön. Samaa sukupuolta olevien avioliitto kysymys on mielestäni keskeinen asia ja siinä raamattu antaa kirkkaan kuvan miten asia on. Pappi on isäntänsä, joka Jumala, edessä vastuullinen julistuksesta, tästäkin raamattu varoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olen nainen en kannata naispappeutta. Jos miehet eivät välitä opiskella Raamattua sydämestään, niin on evankelisluterilainen kirkko enää vain muotojumalinen. Kurja juttu! Ei kai sille sitten mitään voi. Hyvin surullista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Minulle on sanottu, että hyvä, kun joku puhuu kirkkaasti ja selvästi näistä asioista. Kirkkoon on pesiytynyt ympäripyöreä ja väärällä tavalla pehmeä tapa julistaa ja opettaa Jumalan sanaa. Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin julistaa mahdollisimman kirkkaasti, terävästi ja selvästi", Muukkonen sanoo.

Joo ei noin voi tehdä Nykysuomen Ev.lut. kirkossa.
Semmonen joka kantaa raskasta ristiä kultavitjassa estää sen!!

Siinäpä pieni pähkinä aprikoitavaksi ihmisille!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
"Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää" – Britanniassa asuva suomalaiskirjailija muuttaa pahimman Brexit-kaaoksen alta pois
15:15
Pääesikunnan laatima selvitys Lemmenjoesta julki – Komentaja Jarmo Lindbergin saamista tiedoista ei kerrota asiakirjassa
15:12
Stefan Löfvenistä äänestetään Ruotsin uutta pääministeriä perjantaina
15:12
Pohjois-Norjan lumivyöryuhreista löytyi yksi - etsinnät päästiin aloittamaan kunnolla vasta tänään
14:52
Rankan ripulin aiheuttava vasikoiden alkueläintauti vienyt sairaalaan vain muutaman ihmisen Pohjois-Pohjanmaalla – tartuntojen kasvun syy mysteeri
14:23
Kultakortti Tokioon – Kaliforniassa varttunut rullalautailun supertähti vaihtoi yllättäen Suomen edustusasuun
14:08
Ulosajo haittasi liikennettä Hintassa – yksi ajokaista suljettiin liikenteeltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image