Pohjois-Suomi

Panokset kovenevat Kuusamon kai­vos­kiis­tas­sa – Juomasuolla aloitetaan uusia kairauksia

Metallikuormitus on värjännyt Juomasuon louhoksen veden turkoosiksi.Alueella esiintyy paitsi kultaa, kobolttia, kuparia, myös harvinaisia maametalleja sekä uraania ja arseenia. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 9.7.2018 8:55 | Päivitetty 9.7.2018 18:36
Ulla Ingalsuo

Kuusamon kaupunki päättää tänään valitusluvan hakemisesta KHO:lta kaavapäätökseen.

Panokset kovenevat Kuusamon kaivoskiistassa. Kuusamon kaupunginhallitus päättää tänään valitusluvan hakemisesta korkeimmalta hallinto-oikeudelta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätökseen, jolla kumottiin kesäkuussa kaivostoimintaa rajoittava strateginen yleiskaava.

Samaan aikaan Juomasuolla Latitude 66 Cobalt Oy aloittelee uusia kairauksia sekä valmistautuu kobolttikaivoksen yva-prosessin käynnistämiseen. 

Yhtiö myös remontoi malminetsinnän tukikohdaksi vuokraamaansa Kurtin sahan kiinteistöä Käylässä.

Juomasuolla on aavemainen tunnelma. Vain vanha louhos uinuu turkoosinvihreän veden alla. Koillisessa kohisee Kitkajoki ja etelässä siintää Rukan tunturijono.

Ylempänä jokivarressa Käylässä Leenan Koskituvalla sitä vastoin käy vilske, kun asiakkaat nauttivat kesäpäivästä. Leena Haataja tarjoaa lounaaksi lohikeittoa ja kahvin seuraksi leipomuksiaan. Jonossa on vakioasiakkaita kylältä ja matkailijoita.

– Muutin tänne Oulusta puhtaan luonnon vuoksi. Asun Kurtinjärven rannalla ja se on ensimmäinen järvi, johon mahdollisen kaivoksen purkuputki tulee. Riskit ovat aivan liian suuret mahdollisiin hyötyihin nähden, Haataja sanoo.

Mahdollisen kaivoksen vesienkäsittelystä tai mahdollisesta purkusuunnasta ei ole kuitenkaan tehty vielä päätöksiä.

Käylässä sijaitsevan Koskituvan yrittäjä Leena Haataja ei halua kaivosta kotiseudulleen. Hän iloitsee kuitenkin siitä, että asiasta keskustellaan nyt avoimesti, usein tosin aiempaa jyrkemmin äänenpainoin. KUVA: Ulla Ingalsuo

Jo 1980-luvulta Kuusamossa jatkunut väsytystaistelu kaivoksen puolesta ja sitä vastaan leimahti uudelleen tammikuussa, kun Latitude 66 Cobalt ilmoitti suunnittelevansa kobolttikaivoksen avaamista Juomasuolle.

Yhtiön tekemässä mielipidemittauksessa suurin osa kuusamolaisista vastustaa hanketta. Vesistövaikutukset ja alueella esiintyvät uraani ja arseeni pelottavat.

Myös Kuusamon kaupunki halusi strategisen yleiskaavan avulla rajoittaa kaivosten toimintaa luonto- ja maisema-arvoiltaan sekä erityisen herkillä että matkailun ydinalueilla. Valtuusto hyväksyi yleiskaavan joulukuussa 2016 lähes yksimielisesti.

Kaavasta valittivat Juomasuolla aiemmin operoineet Dragon Mining Oy ja Kuusamo Gold Oy, jonka liiketoimintaa Latitude 66 Cobalt Oy nyt jatkaa.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan yleiskaavamääräyksissä ei voida etukäteen ratkaista sitovasti sitä, minkä sisältöisiä kaavoja kunta kaavoittaa tulevaisuudessa.

Kuusamon kaupunginhallitukselle annetun esityksen mukaan hallinto-oikeuden päätökselle haettaisiin valituslupaa, mutta kaupunginjohtaja Jouko Manninen korostaa, että asiasta päättää kaupunginhallitus.

– Mikäli kaupunki ei valita tai KHO myönnä valituslupaa, lainvoimaiseksi kuulutetaan strateginen yleiskaava, jossa ei ole matkailun ydinaluetta, matkailu- ja virkistysaluetta eikä kaivostoimintaan liittyviä määräyksiä, Manninen sanoo.

Jos kaupunki jättää ja saa valitusluvan, kaupunginhallitus määrää kaavan tulemaan voimaan niiltä osin, joihin valituksen ei voida katsoa kohdistuvan.

– Valituksen osalta KHO antaa sitten aikanaan päätöksensä, arvioi Manninen.

Juttua täydennetty 9. heinäkuuta kello 18.36 tiedolla siitä, että mahdollisen kaivoksen vesienkäsittelystä tai mahdollisesta purkusuunnasta ei ole kuitenkaan tehty päätöksiä.

Lue lisää 09.07.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Eihän se yhteen kaivokseen jää...Yhteiskunnassa, oikeuslaitoksessa ja varsinkin nykyisessä hallituksessa on vaikutusvaltaisia tahoja, jotka haluavat että perustuslain takaamista perusoikeuksista voidaan kävellä yli. Tässä tapauksessa perustuslain 2§ on tulilinjalla, se loukkaa kaivosyhtiön taloudellisia intressejä. Kyse on laajemmasta ja kansainvälisestäkin trendistä oikeusvaltioiden romuttamiseksi ja korruptoimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella hienoa, että kaivos tulee. Tulee töitä, vaurautta ja lisää turisteja. Tiestöt paranee ja helpottaa marjassa ja metsässä käyntiä sekä luontoihmiset pääsevät autolla lähemmäs luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ON siirtomaa, jossa mm. kaivosyhtiöt tekevät kutakuinkin aivan mitä haluavat ja raiskaavat viimeisetkin vielä jotenkuten puhtaan luonnon keitaat, kuten muualla maailmalla on tehty jo esim. levittämällä öljyä porausten yhteydessä tuhoten koko alue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta entä sitten, jos koko Kuusamoa ei olisi koskaan rakennettu? Siinä tilalla olisi "kaunis" järvimaisema soineen ja kankaineen, mutta kun on, se on tuonut työtä ja hyvinvointia, jossakin pitää asua ja jossakin pitää tehdä töitä???? Omistan useita mökkejä noin viiden kilometrin päässä juomasuolta, kaivoksella ei olisi pienintäkään vaikutusta niiden käyttöön. Ja kyllä erämaata Kuusamossa riittää, siellä viimekin talvena satoja kilometrejä hiihdelleenä, on sitä. Mutta jos Kuusamon keskustaakaan ei olisi rakennettu, siinä olisi nyt erämaa???!!!! Menkää ihmiset luontoon nauttimaan, sitä meillä Suomessa riittää, vaikka tulisi kymmenen uutta kaivosta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, Kuusamossa on asuttu 8000 vuotta ilman kaivosta. Kaivos pilaa mökkiesi lomakäytön mutta sokea reetakin näkee, että kaivosmiehet maksavat niistä varmaan triplasti / tuplasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hirvittävän näköistä luontoa! Vaikka voitot toiminnasta jäisivätkin Suomeen, mitä tuskin tapahtuu, on maisema lopullisesti tuhottu. Jälkipolvemme voivat joskus lukea historiankirjoista, kuinka kaunis, puhdas ja rauhallinen kotimaamme oli aikoinaan. Maailma tuhoutuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivokset pilaavat luonnon? Entä sitten tuulivoimalat ja ennen kaikkea ne tiet, joita rakennetaan vuosittain satoja kilometrejä lisää Suomen metsiin tuulivoimaloiden takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten se maanalainen kaivos mitään pilaa, et sinä sitä edes näe? Miten ne tiet mitään luontoa pilaa, kun ne eivät estä kenenkään kulkua, vaan päinvastoin, myös eläimet käyttävät kulkuun tiestöä? Mien ne tuulivoimalat pilaavat luontoa ja metsiä, kun lavat pyörivät ilmassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän hyvinkin mikä on kysymysmerkki. Mutta kerro sinä minulle mikä on ksysymysmerkki?
Tiedän myös olevani huumorityyppi, mutta kommenttini ei sisältänyt huumoria, joten sinulla on vielä paljon opittavaa asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetön päätös perustaa kaivos Kuusamon arvokkaimmalle paikalle. Kaupungin hallituksella tärkeä päätös. Liittoutuuko Keskusta historiallisesti PS:n kanssa ja vajoaa samalle tasolle. Keskustalla on ns. "telaketjusiipi", joka toimii pikavoittoja metsästäen ja unohtamalla ison kuvan. Ympäröivä luonto on ainut Kuusamon vetovoimatekijä, muuta erikoista ei ole verrattuna muihin. Mikäli kaupunki ei valita KHO:een, seuraaviin kunnallisvaaleihin on helppo ennustaa Vihreille jytkyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustassa on valitettavasti telaketjusiipi, jonka arvopohja ei eroa ristokapitalismista. Sen verran tunsin niitä opiskeskeluaikana. - Ensi vaaleissatulevat tulokset näkymään ja keskusta jämähtää. T. Keskustaa äänestänyt,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kuusamoon tulee kaivos, minä (ja varmasti moni muukin) jätän reissut kaivospitäjään pois. Uskomatonta, että Suomen hienoin matkailupitäjä yritetään pilata kaivoksella. Muka työpaikkoja - matkailutyöpaikat kyllä tulevat häviämään ja matkailijat äänestävät jaloillaan. Missä on järki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

katopa peiliin ja kysy sitten missä on järki,sieltä kukaan mihinkään lähde saatika jätä käymättä yhden kaivoksen takia höpö höpö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän luontoväkikin siitä rauhoitu, kunhan suojelusta huolehditaan. Se onnistunee luovuttamalla vaihtomaita naapurikunnista, kuten vanhojen metsien suojelussakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoksien tuomaa työtä ja metalleja tarvitaan, mutta mistään ei niitä saisi ottaa. Se on sama kuin sähköä pitää pistorasiasta saada, mulla millään ei saisi sitä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lieneekö aivan sattumaa, että hankalat kaivokset pyrkivät ja sijoittuvat sinne missä asuu sellaisia ihmisiä, joilla ei ole resursseja vastaankaan panna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sieltä Espoon Westendistä pitäisi mielestäsi kaivaa, kun siellä ei ole kuin vanhaa merenpohjan liejusavea?
Ottaisitko sinä vastaan sen saven pihallesi, kun kerran himoitset kaivuuta Westendissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästämälläkö sähköä saadaan pistorasiasta? Ja säästämälläkö ne tarvittavat metallit saadaan tuotantoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
50
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image