Pohjois-Suomi

Paljonko kirkko saa maksaa? – Ylivieskassa pohditaan kalliina pidetyn kirk­ko­hank­keen jatkoa

Ylivieskan uuden kirkon suunnitelmat perustuvat yleisen kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittaneeseen ehdotukseen Trinitas.
Pohjois-Suomi 12.6.2019 8:50
Pekka Rahko

Ylivieskan seurakunnassa pohditaan parhaillaan, miten uuden kirkon rakentamishankkeessa edetään.

Kirkkohallituksen virastokollegio ei viime torstain kokouksessaan vahvistanut Ylivieskan uuden kirkon rakentamista. Virastokollegio piti rakentamisen 13,4 miljoonan euron kustannuksia seurakunnan maksukyvyn huomioon ottaen liian suurina.

– Meillä on nyt todistamisen taakka rakentamishankkeen taloudesta, kirkkoherra Eija Nivala toteaa.

Seuraavaksi kirkkohallituksen täysistunto käsittelee asiaa elokuussa.

– Yritämme nyt selvittää asiaa ja oikoa käsityksiä, Nivala kertoo.

– Kustannukset ovat nousseet marraskuisesta tavoitearviosta, joka oli 10 miljoonaa euroa, Nivala toteaa. Hän kuitenkin lisää, että tämä oli tavoitearvio, ei lopullinen kustannusarvio.

– Meidän näkökulmastamme kustannukset ovat tarkentuneet, kun suunnittelu on edennyt, Nivala kertoo.

Samalla on Nivalan mukaan selvinnyt, että niillä tavoitteilla, mitä seurakunnalla on, uutta kirkkoa ei kymmenellä miljoonalla eurolla saa.

– Tämä on iso taloudellinen haaste, mutta olemme rahamme laskeneet ja valmiita tähän lähtemään, Nivala vakuuttaa.

Kustannusarvio perustuu kestävän kehityksen ja pitkän elinkaaren tavoitteeseen, ja kirkon elinkaareksi oli suunniteltu 200 vuotta.

Kirkkohallituksen mukaan tämä tavoite nostaa rakentamiskustannuksia merkittävästi verrattuna tavanomaiseen rakentamiseen, jonka elinkaari on noin 50–70 vuotta.

Nivalan mukaan kirkon perustusten pitää olla yhtä lujat, vaikka rakennettaisiin vain 50 vuoden tähtäimellä.

– 200 vuoden aikajänne ei ole määräävä kustannustekijä. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että rakennamme pitkälle tulevaisuuteen. Nivala painottaa.

– Prosessissa mukana olleet ovat tällä hetkellä hämmentyneitä ja pettyneitä, Nivala kuvaa virastokollegion päätöksen herättämiä tunteita.

"Tämä on iso taloudellinen haaste, mutta olemme rahamme laskeneet ja valmiita tähän lähtemään."

Lauantaina kokoontunut Oulun hiippakunnan hiippakuntavaltuusto ilmaisi huolensa siitä, että kirkon rakentamisprosessi on tässä vaiheessa pysähtynyt kirkkohallituksen virastokollegion päätöksellä.

Hiippakuntavaltuusto kiirehtii asian käsittelyä, jotta seurakunta saisi kipeästi tarvitsemansa kirkon mahdollisimman pian.

Ylivieskan uutta kirkkoa suunnitellaan vuonna 2016 poltetun vanhan kirkon tilalle.

Uuden kirkon suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti helsinkiläinen arkkitehtitoimisto K2S ehdotuksellaan Trinitas. Voittaneen ehdotuksen ovat suunnitelleet Kimmo Lintula, Niko Sirola ja MikkoSummanen avustajinaan Mari Ollila ja Petri Ullakko.

Arkkitehtikilpailuun osallistui 214 ehdotusta.

Kirkon rakennus- ja keräystoimikunta jatkavat työtään virastokollegion päätöksestä huolimatta.

Työt keskeytyvät

Ylivieskan uutta kirkkoa on suunniteltu kolme vuotta.

Viimeisen vajaan vuoden allianssimallilla toteutettuun kehitysvaiheeseen ovat osallistuneet seurakunta tilaajana, pääsuunnittelija, kehitysvaiheen projektipäällikkö sekä suunnittelija- ja rakentajaryhmittymät.

Kirkkohallituksen päätöksestä johtuen kaikki rakentamisen valmisteluun liittyvät työt keskeytyvät toistaiseksi.

Kirkon rakentamisen toteutusvaiheen oli tarkoitus alkaa kuluvana kesänä.

Lähde: Ylivieskan seurakunta

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt järki käteen! Suunnittelu kirkko on aivan liian kallis toteutettavaksi. Seurakunnan talous ei sitä kestä. Tulevaisuudessa verotulot vielä vähenevät. Kaiken lisäksi seurakunnalla on jo kirkko: Suvannon kappeli. Se on tarkoitukseen aivan sopiva. Seurakunnalla on myös käytettävissä kaunis kirkko muutamien kymmenien kilometrien päässä. Uutta kirkkoa ei Ylivieska tarvitse. On jo vihdoinkin ymmärrettävä, että seinien sijaan on panostettava toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Meillä on nyt todistamisen taakka..." Enpä ole koskaan huomannut kirkollisten piirien edes yrittävän ymmärtää mitä tämä filosofiaan kuuluva käsite tarkoittaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko nämä kattorakenteet kiinni toisissaan? Jos ovat, onko tämä V-muotoinen rakenne talvella täynnä lunta, kun ollaan Suomessa. Sanoisinko, että ei mielestäni kovin kaunis esitys ja Suomessa kannattaisi rakennuksiin tehdä räystäät, niin elinkaarta tulee lisää kymmeniä vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkaari 50 vuotta, vai 200 vuotta? Eikö kirkon elinkaaren pitäisi olla ikuisuuteen saakka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei... siihen asti vain kun taivaalta sataa tulta ja tulikiveä, ja ilmestyskirjan Peto on irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä saattaa monelle olla epämieluisa kommentti, mutta tokihan tuollaisessa hankeessa pitää ottaa huomioon, että kirkoille on jatkossa koko ajan vähemmän käyttöä. Vanhoja kirkkoja varmasti arvostetaan museotyyppisinä kohteina, mutta eivät ne enää ole kohtaamispaikkoja niin kuin joskus ennen. Ihmiset maallistuvat eikä kirkon palveluita sinällään monikaan mihinkään tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, tapahtuu pieni katastrofi, niin heti ovat kirkot täynnä ihmisiä ja kyselemässä, että miksi ja miksi? Näinhän se menee, kun ihminen ei osaa päättää, että mikä on hänen elämän suunta ja kuuluuko siihen jumalakäsitys edes jossakin mielessä. Suomessa kansasta kuuuluu vielä enemmistö kirkkoon, joten totta kai se silloin kannattaa rakentaa. Pitäisikö tässäkin asiassa kuunnella vähemmistöjä kuten monissa muissa ja mennä vain heidän ehdoilla. Kummastuttaa kovasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain muutamaan juhlapyhän aikana erityisesti joulun aikoina täyttyvät kirkot seurakuntalaisista, mutta muuten kaikuvat pienetkin kirkot tyhjyyttään. Kannattaa siis todella harkita millaisen rahasumman sijoittaa tiloihin, joiden käyttöaste on olematon. Toinen lähtökohta uuden rakentamiselle on kustannustaso, joka ei vaikuta kirkollisveroa nostavasti. Jos kirkollisvero nostetaan kalliisiin rakennuskustannuksiin vedoten, harvenee kirkossa kävijöiden määrä entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelle näitä kirkkoja rakennetaan, kun nytkin sunnuntaisin kirkkosalit ovat lähes tyhjiä. Kuka rakentaisi 40 asunnon kerrostalon, jossa enintään kolme asuntoa olisi käytössä mailman tappiin saakka. Ev.lut. kirkon pitäisi ajatella tilojensa vajaakäyttöä perusteellisesti ja ruvettava tarvittaviin toimenpiteisiin, mielummin ajoissa kuin pahasti myöhässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin on hussattu jo lähes miljoona euroa eikä yhtään kiveä ole käännetty? Ei seurakunnan ole syytä lähteä kaupungin kanssa kilpailemaan kummalla on enemmän velkaa. Kaupunki voitta vaikka on paljon samoja päättäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon rahavarat on loppuvat kokonaan jo 30 vuoden kuluttua, kun puolet seurakuntien jäsenistä on eronnut ja lopuilla kirkollisveron taakka nousee kohtuuttomaksi. Toiminnan supistaminenkaan ei auta huimasti kasvaviin eläkemenoihin, joiden vastineeksi veronmaksajat eivät saa mitään. Ylivieskan kirkko on lainanantajalle iso riski, eikä korko tule olemaan suunnitelman mukainen 1%, vaan on lähempänä 3%. Lainanhoitokustannukset tulevat siis olemaan viidennes Ylivieskan seurakunnan nykytuloista ja tulojen supistuessa vielä paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt oikeasti. Se kirkko poltettiin jo kolme vuotta sitten. Nyt heti uutta tilalle ja pikaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole merkitystä kun vuosisatoja kestävää tehdään. Ja kyllä sitä kirkolla on maalista mammonaa kertynyt ja tulee myös verotuloja kokoajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image