Pohjois-Suomi

Pakkanen kiristyi -23 asteeseen Lapissa, Ylivieskassa -14 astetta – "Normaalia kylmempää"

KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 30.10.2019 9:01
Taina Virolainen

Kipakkaa pakkasta piisasi keskiviikon vastaisena yönä. Kylmimmät lukemat mitattiin Kittilän lentoasemalla, jossa pakkaslukemat olivat aamuyöllä -23,4 astetta.

Enontekiöllä, Sodankylässä ja Muoniossa mitattiin yli -22 asteen pakkasia, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Pohjois-Pohjanmaalla kylmimmät lukemat mitattiin Ylivieskan lentokentällä, -14,3 astetta.

Oulunsalon Pellonpäässä mittari näytti -12,8 astetta ja Oulun Vihreäsaaressa -8 astetta.

Viljanmaan mukaan lämpötila menee myös rannikko- ja merialueilla pakkasen puolelle.

– Sää on normaalia kylmempää, mutta ei ennätyksellisen kylmää.

Torstaiyönä lännestä kulkee matalapaine, joten lämpötila nousee nollan molemmin puolin Oulun seudulla. Pohjoinen virtaus voimistuu torstain ja perjantain välisenä yönä, jolloin lämpötila putoaa -5 asteen tuntumaan.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Aina ne ilmasto meluajat manaavat maailman loppua ja ilmaston lämpenemistä mutta siltihän tuo talvi ja kylmyys tulla tupsahtaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on tuo ilmasto tehnyt tehtävänsä noille kaikille ilmasto profeetoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätiedotuksien ulkomaiden alueiden tulipunaiset kartat ovat pelkkää huijaista.
Pitäisi näyttää samanhetken lämpötiloja ja alhaisimmat ja korkeimmat lämpötilat näytettävistä kohteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmempää.Minun kalenteri näyttää talvikuukausia.Kummaa hommaa,maanteitä ylläpidetään suolalla kesäkeliä ja kesällä hiihtoputkia että ihmiset pääsee hiihtään?Ja talvi kuitenkin "yllättää"se ole koskaan jättänyt tulematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko se on uskoa, että terminen kausi on mennyt eikä sääsket ja kärpäset haittaa ulkotöitä. Harvoin kuitenkin lokakuun puolella järvet jäätyy kuin nyt. Nyt on normaali talvi ja jos näin jatkuu lumipeitekin kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun paikallinen sää pääsee otsikoihin, sekoitetaan aina ilmastonmuutoskeskustelu tähän. Sää ei ole sama asia kuin ilmasto. Katsokaapa kommentoijat joskus takapihan mittaria pitemmälle näitä maapallon lämpötiloja ja sääilmiöitä. Suomen tilannetta voi tutkailla pitkässä juoksussa esim. vuotuisten keskilämpötilojen ja vesistöjen jääpeitteen keston perusteella. Omasta mittaristakin näkisitte suunnan, jos pitäisitte päiväkirjaa:).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se aina menee, lämmin päivä on ilmaston muutosta ja kylmä päivä normaalia säätä:D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto ei ole koskaan ollut, eikä edelleenkään ole sama asia kuin sää. Samaan tapaan kuin järvi ei ole meri, vaikka molemmissa on vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ei se tietenkään ole sama, mutta liittyy olennaisesti ilmastoon. Ja lämmin kesaä on ilmastonmuutosta, mutta normaali talvi on säätä.
On teillä melko hassuja nuo tarinanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silti, mutta uutisointi menee kuitenkin niin, että jos on normaalia lämpimämpi kevät niin se on ilmastonmuutoksen aiheuttamaa. Mutta jos tulee kylmempi kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta, on se normaalia :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen (lämpimänmään suuntaan) indikaattorina meille on vuosikaudet myyty paikallissään ilmiöitä kuten lumettomia talvia, kuraloskassa tarpomista, napajäätiköiden sulamista ja jääkarhujen sukupuuttoon kuolemista, jne jne. Lumisten talvien piti Suomessa loppua jo 2010-luvulle tultaessa mutta niin sitä vaan edelleen mennään arktisen kylmässä säässä jo lokakuussa. Jos kerran globaali ilmasto hohkaa tulipunaisena 24/7 niin mistä näitä lähestulkoon poikkeuksellisen kylmiä kelejä oikein piisaa!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on Ritaharjussa oma pieni sääasema. Sää on näyttänyt pikkuhiljaa kylmenneen viimeisen kymmenen vuodena aikana, ja trendi näyttää nykysään puolesta jatkuvan. Saattaa tulla ennätyskylmä vuosi mittaushistoriassa. Ilmaston kanssakin sillä on jotain tekemistä, kuten monen muunkin mittarin sijaintipaikalla. IPCC:Stä ja NASAsta poiketen en ole adjustonut dataa ollenkaan, esimerkiksi poistamalla aineistosta kylmimpiä päiviä. Ilmaston lämepenemistä pelkäävien kannattaa siis kaikkien muuttaa Ritaharjuun, siellä nimittäin kylmenee. Se ikävä puoli tässä on, että talon lämmittäminen kallistuu koko ajan, ja kun säät kylmenee, tuo se tietysti vielä lisäkustannuksen. Toivottavasti eläkeläismummot ei tulevaisuudessa jäädy koteihinsa, niinkun Brittein saarilla on viime vuosina käynyt. Saa muuten nähdä jäätyykö Thames-joki ensimmäisen kerran 150 vuoteen tulevalla vuosikymmenellä? Jos veikata pitää, niin laitan rahaa likoon jäätymisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastot on muuttunu tällä pallolla niin kauan ku pallo on ollut olemassa. On ollu jääkausia ja lämpimiä kausia. Eikä niihin ole vaikuttanut dinosaurusten pierut tai muut päästöt. Nyt vaan on bisnes miehet keksiny oivan tavan rahastaa pallon kiertokululla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt vasurivihreät ahdistuu, kun on näin kylmä, ja Greettakin alkaa kohta hermostua että onko kerrottu hänelle sanottavaksi pelkkää soopaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä se luvattu ilmaston lämpeneminen luuraa? Ai niin, se on piilotettu veroihin ja korotettuihin maksuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto ei ole sää. Ilmasto ei ole sää. Ilmasto ei ole sää.
Kaikkien mittausten ja tieteellisten havaintojen mukaan maapallon keskimääräinen lämpötila on kohonnut jo pidemmän aikaa, ja pallomme lämpenee edelleen, mutta kuka normaalilla järjellä varustettu on sanonut että ilmiön vuoksi kaikkialla säät lämpenevät?
Ilmaston lämpenemisen seurauksena ikirouta ja jäätiköt sulavat, merenpinta nousee, pohjoisen meriveden kylmenemisen myötä merivirrat vaihtavat reittejään, samoin pääilmavirrat. Tästä aiheutuu uudenlaisia ilmato-olosuhteita maapallon eri kolkkiin, eli missä on ollut aikaisemmin säännölliset kausisateet, onkin superkuivaa, joissakin paikoissa rankkasateet yleistyvät, tietynlaisessa ilmastossa elävät kasvit ja eläimet kuolevat elinolosuhteiden muuttumisen takia, äärisääilmiöt lisääntyvät. Aineistosta on paljon informaatiota, jota kannattaa tutkia sen sijaan että tuijottelisi ikkunasta ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tarina sitten seuraavassa kappaleessa, että lopulta taas maapallo kääntää kurssin kohti seuraavaa jääkautta ja ihmisten on aika kaivaa aidot turkikset esiin vintin komerosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image