Pohjois-Suomi

Pääministerin eroon johtanut hal­li­tusk­rii­si mylläsi myös kan­san­edus­ta­jien päivät – Hänninen: "Olisin halunnut olla nämäkin päivät tekemässä vähän toisenlaista politiikkaa"

Raahelainen Katja Hänninen (vas.) olisi mielellään tehnyt myös hallituskriisin pyörteissä kuluneet päivät muuta politiikkaa. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 3.12.2019 15:42
Timo Myllykoski

Oulun vaalipiirin raahelaiset kansanedustajat Hanna-Leena Mattila (kesk) ja Katja Hänninen (vas) ovat eläneet työnsä puolesta viime päivät mielenkiintoisia aikoja.

Posti-kiistasta alkunsa saanut poliittinen näytelmä paisui viikonlopun aikana ja huipentui tiistaina siihen, että vielä lauantaina Raahessa pääministerinä onnittelulaulunkin vastaanottanut Antti Rinne (sd) taipui pyytämään presidentti Sauli Niinistöltä eroa pääministerin tehtävästä. Samalla erosi muodollisesti koko muukin hallitus.

– Tosi sekavahan tämä vyyhti on kaiken kaikkiaan ollut. Ehkä se kertoo vain siitä, että hallitus ei ole vielä kovin vanha ja ehkä ministeritkin ovat nyt maksaneet oppirahoja tässä posti-asiassa, Katja Hänninen sanoo.

Rinne päätyi pyytämään eroa hallituskumppani keskustan ajamana. Hän ei pääministerinä nauttinut enää keskustaväen luottamusta.

Keskustan eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana tapahtumien kulkua seurannut Hanna-Leena Mattila ei tässä jutussa kerro omia näkemyksiään ja ajatuksiaan viime päivien tapahtumista. Se johtuu keskustan tiukasta ryhmäkurista.

– Olemme sitoutuneet pidättyväiseen tiedotuslinjaan tässä herkässä tilanteessa, joten en voi kommentoida mitään. Kun tilanne selkenee, voidaan palata asiaan, viestitti Mattila tiistaiaamuna.

Kun Antti Rinne oli pyytänyt ja saanut eron pääministerin tehtävästä tiistaina päivällä, tiedusteltiin voiko Mattila kommentoida asiaa nyt, hallituskriisiksi kasvaneen tilanteen lauettua.

– Sori, en vieläkään, hän vastasi.

Hanna-Leena Mattila ei kommentoi viime päivien tapahtumia. KUVA: Vesa Joensuu

Mitä kaikkea viime päivinä on tapahtunut ja puhuttu, sitä ei Katja Hänninenkään tiedä.

– Meilläkin (Vasemmistoliitossa) vain johtoporras on ollut sunnuntain neuvotteluissa, ja todennäköisesti maanantainkin osalta vain pieni piiri tietää mitä kulisseissa oikeasti on tapahtunut, hän toteaa.

Hallituskriisi oli Hännisen mielestä seurausta siitä, kun kaikki ei mennyt niin kuin piti. Toisaalta hän ei näe kaiken menneen parhaalla mahdollisella tavalla siinäkään, miten keskusta on epäluottamusta pääministeriä kohtaan viestinyt.

– Vaikka ei välttämättä ehkä kaikki ministereiden tekemiset ja sanomiset ole mennyt ihan putkeen, niin onko nyt mennyt putkeen nämä ulostulotkaan hallituksen sisältä, sitäkin täytyy pohtia.

Osa demokratiaa on hänen mielestään se, että valtaa pitävien tekemisiä ja sanomisia seurataan hyvin tarkkaan.

– Se on hyvä asia, ja siksi rehellisyys ja avoimuus on näissäkin asioissa se paras suoja, koska asiat aina kuitenkin nousevat tavalla tai toisella julkisuuteen. Jos on tiennyt, ei voi mennä sanomaan että en tiennyt, sanoo Hänninen.

Viime päivien poliittinen näytelmä ei ole sellaista politiikan tekemistä, minkä takia Hänninen on eduskuntaan halunnut. Vaikka tapahtumien seuraaminen on ollut mielenkiintoista, pitää hän tilannetta myös tietyllä tavalla murheellisena.

– Olisin halunnut olla nämäkin päivät tekemässä vähän toisenlaista politiikkaa, koska on niin paljon tärkeitä asioita, mitä pitäisi pystyä viemään eteenpäin. Itse toivoisin, että keskityttäisiin nyt hallitusohjelman tärkeisiin kirjauksiin ja vietäisiin niitä eteenpäin. Se on sitä, minä takia itse jaksaa täällä töissä kulkea.

Hän toivoo, että nyt koetusta otetaan opiksi.

– Virheitä sattuu ja virheitä meistä jokainen varmasti tekee, mutta niistä täytyy ottaa oppia ja mennä eteenpäin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hännisestä ministeri,loppuis sairaalan alas ajo Raahessa,lupas vaalien alla jos pestin saa,leikkaukset ja synnytykset jatkuu,pidetään peukkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueiden kansanedustajien on viisainta olla hiljaa ennen kuin paljastuu, että omatkin ministerit ovat valehdelleet!!!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostan hattua Antti Rinteelle, että hän pääministeriyttään uhraten puolusti pienpalkkaisia. Sen sijaan yrityksen hallitus ja johto "rellestävät" ulkomailla kokouksissa ja alentavat työntekijöiden palkkoja. Jossakin postin hallituksessa ja johdossa on "mätää" ja kukahan on vastuussa nimitetyssä postin hallituksesta, tuskin nykyinen ja eronnut pääministeri. Puolustivatkohan nimittäjät omia mokiaan, saattamalla pääministeri ahdinkoon?
Eiköhän Rinteen hallitusta edeltävä hallitus ole sotkenut Suomen asioita, jotka nyt eskaloituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi tavoite saavutettu mutta kaikki Suomalaiset ymmärtävät että mikään ei muutu jos PS puolue ei tule seuraavaan hallitukseen.
Nyt on demokratian ja äänestäjien tahdon toteuduttava ja keskusta sekä demarit ulos hallituksesta .
Eikä ole pakko olla viittä puoluetta vielä voi vähentää .
Keskusta ja demarit ovat sotkeneet koko Suomen asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ulos hallituksesta sillä eihän Sipilänkään tarvinnut erota vaikka aihetta olisi ollut useinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hänniltä ei taida eduskuntatyö kiinnostavan,kysely tunnilla ei ole paikalla,olitte vallassa kun möitte Ruukin SSAB,oli porvari poliitikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahah. Vasemmistokin herää. No ei ole viime päivinä ollut nähtävillä mitään kommentteja, kasvoja.
No ehkä parempi näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi että valitettava tosiasia on se, että poliitikot ovat jossain määrin vastuullisia kansalle. Tämä ei kaikille ole ilmeisesti selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
15:12
Poliisi: Kulkue ja mielenosoitukset voivat ruuhkauttaa liikennettä itsenäisyyspäivänä Oulussa
15:00
Aamulehti: Syytteet Kai Telannetta ja Virpi Juvosta vastaan on hylätty
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image