Pohjois-Suomi

OYS ottaa käyttöön kas­vis­ruo­ka­päi­vän – asiakkaista koostuva makuraati osallistuu ruokalistojen laatimiseen

Pohjois-Suomi 15.5.2019 9:35
Katri Keskitalo

Oulun yliopistollinen sairaala OYS ottaa käyttöön kasvisruokapäivän, jolloin sairaalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla ainoastaan kasvisruokia. Myös potilaille tarjotaan kasvisruokalounas.

Kasvisruokapäivä toteutetaan yhteistyössä Oulun tuotantokeittiö Löökin kanssa. Ensimmäinen kasvisruokapäivä järjestetään perjantaina 17.5. 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toimialuejohtaja Jaana Honkasen mukaan kasvisruokapäiviä on tarkoitus pitää kuukausittain. 

– Kasvisruokapäivällä vastaamme asiakkaiden toiveisiin. Lisäksi pyrimme ohjaamaan asiakkaita käyttämän enemmän kasviksia aterioilla, hän kertoo tiedotteessa. 

Tiedotteen mukaan asiakkaat pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen tuotantokeittiö Löökin kanssa järjestettävissä ruokien maistelupäivissä.

– Perustimme myös asiakkaista koostuvan makuraadin ruokien arviointia ja kehittämistä varten. Raadin myötä asiakkaamme pääsevät jo varhaisessa vaiheessa vaikuttamaan tuleviin ruokalistoihin ja muutoksiin. Makuraadin työryhmä maistelee ruokalistalle tulevia tuotteita ja antaa kehitysehdotukset esimerkiksi tuotteen mausta ja ulkonäöstä, Honkanen kertoo. 

Juttua muokattu klo 12.12: Honkasen nimi korjattiin. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Saako tiskin alta sitten makkaraa niinkuin nyt maidottomat sun muut saavat omat ruokansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porukka lihoo koko ajan ja tämä kasvisruoka pitäisi olla kolmena päivänä viikossa vähintään, loput päivät kalaa ja ehkä se nautapäivä yhtenä päivänä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se liha mitään lihota, vaan hiilihydraatti eli leipä pois, peruna pois, sokeri pois ja rasvat saavat jäädä niin alkaa ihminen voimaan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuputtajat pakottavat syömään pupun ruokaa. Missä lähin pizzalähetti? Pupujen ruokaa suoraan Espanjasta, lentorahtina, marokkolaisella halpatyvoimalla kasvatettuna. Eroosiosta ja kuivuudesta kärsivästä maasta ryöstöviljelyllä tuotettuna, vähiä vesivaroja tuhlaten.
Kotimainem nauta paljon ympäristöystävällisempää.
Ollaanko menossa totalitarismiin? Päätän itse,mitä syön,myös vihanneksia,kotimaisia sellaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaalassa useimmiten ollaan huonokuntoisena ja ruokahalu on huono. Vanhemmat ihmiset kaipaavat perinteisiä ruokia. Borssikeitto ja sosekeitot aiheuttaa nytkin ihmettelyä.
Henkilöstoravintoloissa kiva uudistus, mutta potilaiden ruokailun muuttamista en pidä. Toki kyseessä vain yksi päivä kuukaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos joku ei voi syödä kasviksia? Yhtälailla jonkun ihmisen ruokavalio voi perustua ei-kasvisten syöntiin. Miten tasa-arvovaltuutettu suhtautuu siihen että sairaalan ruokala tarjoaa vain osalle potilaista tai henkilökunnasta sopivaa ruokaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvissyöjät voivat tämän jälkeen jälkeen hyvin mielin Berliiniin taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kasvisruokapäivällä vastaamme asiakkaiden toiveisiin"

Miksi kasvissyöjää kiinnostaa, mitä vieruskaverin lautasella on? En usko, että kasvisuokapäivä on normaalia ruokavaliota noudattavan asiakkaan toivelistalla kovinkaan korkealla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse kasvissyöjä, mutta minua ihmetyttää suuresti tälläinen kasvisruokavalion tuputtaminen. Jos joku haluaa syödä lihaa, se hänelle sallittakoon. Miksi ihmeessä ihmisiä on syyllistettävä ja paapottava jopa syömisen suhteen? Enemmän järkeä olisi esim. keskittyä ruokalassa olevan lihan alkuperään ja eläinten kohteluun ja antaa kunkin ihmisen tehdä oma valintansa ruokavalionsa suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuohon tuputtamistouhuun sisältyy sellainen julkilausumaton ajautus, että kasvisyöjät ovat jotenkin parempia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastapainoksi varmaan myös päivä, jolloin tarjolla on pelkästään liharuokia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En näe siinä järkeä. Liharuoan tuottaminen kuormittaa ympäristöä eri tavalla kuim kasvis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihaa saa myös terveyden kannalta tarpeeksi, vaikkei sitä joka päivä söisikään. Kasvisruokapäivä on myös monikulttuurisessa Suomessa hyvä ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En näe OYS:n toimintaa ympäristön kannalta järkevänä. Suurin ympäristön kuormittaja on liikaväestö. Sairaalat sulkemalla väestö vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että voisimme teille turhanpuhujille joskus kertoa faktaa, että kasvisten tuottaminen ei ole ekologista.

Asiasta kertoi sanomalehti The Washington Post.

Tutkijoiden mukaan kasvisruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin perusamerikkalainen ruokavalio. Myös kasvihuonekaasuja syntyi kuusi prosenttia enemmän.

Osa kasviksista oli erityisen hankalia päästöjen kannalta: eniten päästöjä kertyi vihreästä salaatista. Sen päästöt olivat kutakuinkin samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.

Kaikkein pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia olivat kuitenkin pakastetut äyriäiset. Kymmenen suurimman päästöjä aiheuttavan tuotteen listalta löytyy lisäksi muun muassa kurkku, tomaatti, munakoiso.

Suomessa tutkimustuloksista kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten ruokavalioko koostuu salaatista ja äyriäisistä? Nyt pikkusen kriittisyyttä lähteisiin ja suomalaista pottua lautaselle. Mielellään Tyrnävältä tai omasta pihasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä väitettiin, että ihmisen ruokavalio pelkästään koostuu salaatista ja äyriäisistä?
Kuvitteletko, jos esim. Toyota on Suomen eniten myyty auto niin kaikki suomalaiset ajaa Toyotalla?
Katsos kun tuossa on vain kerrottu totuus siitä mitkä ovat pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia eli muista olla popsimatta noita tuotteita niin pelastat maapallon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tämmöistä!
Siirrynpä omiin eväisiin, jos tällainen "pakkotuputtaminen" kasviksiin kerta tulee.
Mitä seuraavaksi? Ei saa maitoa, niin keventää ilmastokuormaamme. Ei hyvää päivää tätä nykymenoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image