Pohjois-Suomi

Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elin­ta­so­sai­rauk­sis­ta jo 1600-luvulla

Tiina Väre on tutkinut Kemin kirkkoherran muumiota jo aikaisemmin. Hän väitteli aiheesta keväällä 2017. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 24.6.2018 10:17
Kaleva

1600-luvun alussa Kemin kirkkoherrana toimineella Nikolaus Rungiuksella oli raskaan ruokavalion aiheuttamia sairauksia. Asia käy ilmi Oulun yliopiston arkeologian tutkimuksista, jossa tutkittiin kirkkoherran muumioituneita jäänteitä.

Rungiuksen terveyttä ja ruokavaliota on selvittänyt arkeologi Tiina Väre. Selvitys on osa Emil Aaltosen säätiön rahoittamaa Kirkko, tila ja muisti -hanketta. 

Tutkimuksen tulosten mukaan Rungius oli hyväosainen, jolla oli raskaan ruokavalion aiheuttamia sairauksia. Hän kärsi ylipainosta ja luuston liikakasvusta.

Lisäksi uudet löydökset paljastavat, että kirkkoherralla oli gynekomastia eli rintakudoksen liikakasvua. Gynekomastia on miehillä esiintyvä, yleensä hyvälaatuinen rintakudoksen liikakasvu, joka joskus yhdistyy huomattavaan ylipainoon. 

Ylimystöön kuulunut Rungius eli hyvällä ruoalla ja hänellä oli eläessään tuohon aikaan ihanteen mukainen suuri vatsakumpu. Hänen on arveltu olevan arvostettu, ylipainoinen ja raskasta ravintoa nauttinut iäkäs mies. 

– Tutkimuksissa Rungiuksen selkärangasta löytyi diffuusin idiopaattisen skeletaalisen hyperostoosin eli tuntemattomasta syystä aiheutunut luuston liikakasvun aiheuttama tila. Sitä esiintyy vanhenevilla miehillä, joilla on raskas ruokavalio, Väre kertoo.

Väre on tutkinut aikaisemmin myös Rungiuksen terveydentilaa, jossa hän löysi viitteitä siitä, että kirkkoherra olisi kärsinyt tuberkuloosista. Väre teki kirkkoherran terveydentilasta väitöstutkimuksensa vuonna 2017.

Rungiuksen terveydentilaa ja ruokavaliota on tutkittu tietokonetomografian ja stabiili-isotooppianalyysin avulla. Mukana tutkimuksessa ovat olleet myös Oulun yliopiston anatomian ja solubiologian tutkijat sekä paleopatologi Francesco Galassi.

Tutkimuksen avulla halutaan selvittää tautihistoriaa, jonka avulla pyritään lisäämään ymmärrystä sairauksien sukupuusta. 

Kirkkoherran muumio on nähtävillä Keminmaan vanhassa kirkossa. Tänä kesänä Keminmaan vanha kirkko on remontissa, eikä yleisöllä ole sinne pääsyä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Joitakin sairauksia on esiintynyt yhteiskuntaluokasta riippumatta mutta liikapaino johtuu melkein aina ylensyönnistä ja liika liikunta aiheuttaa ylirasittuneisuutta ja tupakin ja alkoholin tuomat sairaudet niitäkin on yhteiskuntaluokasta riippumatta ja muita syitä on kun perinnöllisyys ratkaisee kyllä osan sairastumisista ja sukua kun tutkitaan niin kuinka kauas menneisyyteen itse kukanenkin pystyy menemään ja kun minä kyllä muistan pääsääntöisesti oman sairashistoriani mutta en tiedä millä vuosisadalla se minun saamani sairas geeni on saanut alkunsa ja onko useampia geenejä että siinä olisi mielenkiintoista tutkittavaa kun olen jo vielä sen verran nuori että elinvuosia on jäljellä 100 vuotiaaksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se todella upeeta, että vielä löytyy niitä jotka eivät osaa välimerkkejä kirjoituksissaan käyttää.
Miten se, että on nuori vaikuttaa siihen että velää 100 vuotiaaksi?
Onko ikä 5, 10, 15, 20, vai mistä se aletaan laskemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea tätä pelleilyä täytyy olla jotta rikkaan eliitin pennuille on sitten niitä "töitä" kun he ovat jonkun tutkinnon suorittanut. Olin oman yritykseni kautta Winwind OY:llä suunnitteluprojektissa ja sinne oli palkattu Nokialta poispotkittujen päälliköiden toimesta kolme maisteria joiden tehtävänä oli selvittää jätepapereiden käyttöä. Lopputuloksena puolen vuoden jälkeen oli se että ruskea jätepaperi laitetaan yhteen pahvilaatikkoon ja taas valkoinen jätepaperi toiseen pahvilaatikkoon. Siihen tarvittiin kolme maisterin ja puolen vuoden työ ja se taas johtui päälliköistä jotka oli ollut Nokialla töissä ja oppineet ottaan surutta vastavalmistunutta porukkaa töihin. Ei siis ihme on kun yritys onnistui tekemään konkurssin uskomattomista markkinoista huolimatta. Oikein hoidettuna tuulivoimateollisuudesta olisi voinut tulla uusi Nokia jossa olen tehnyt myös pitkään suunnittelua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet varmaankin ollut menestynyt yrittäjä, ainakin omasta ja äitisikin mielestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa on tutkimus, ja hyväosaiset ovat taas porsastelleet ja köyhä kansa kärsinyt! Mistähän se johtuu, että nykyään ainakin median esille tuomat vähäosaiset ovat kaikki "hyvässä lihassa" ja ns hyväosaiset pääsääntöisesti hoikkia?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon aikaan ravinto oli epäterveellistä ja yksipuolista (huonoa nykymittapuulla), erityisesti talvisaikaan. Yhteiskunnan hierarkian ylätasolla ei ravinnosta kuitenkaan ollut puutetta. Hyväosaisista puhuminen saattaa harhauttaa, koska elintaso ei ollut missään hyvä 1600-luvun pohjolassa. Rungius eli kuitenkin harvinaisen vanhaksi, 69 vuotiaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Muumion terveys '- hassua tuo orwellilanien nykykieli, kun sairauksista on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava matkailumainos. Rungiuksen muumio on nähtävänä Keminmaan vanhassa kirkossa. ...eikä Keminmaan vanhaan kirkkoon yleisö tänä kesänä pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu pahalta katsella kuinka entisaikaan itseään muita parempina pitänyt valtaeliitti on rakennuttanut upeita palatseja ja kirkkoja ja elänyt yltäkylläisyydessä.Samaan aikaan suurin osa väestöstä on nähnyt nälkää raataessaan pakkotyössä.Etenkin euroopan valtaeliitti on aiheuttanut siirtomaaherruudellaan nykyisin jatkuvan pakolaiskriisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo kehitysmaalaiset itse aiheuttavat omat ongelmansa lisääntymällä aivan liikaa. Eivät halua edes yrittää, vaikka autettu on vuosikymmeniä rahallisesti. Turha syyllistää heitä joissa ei ole vikaa, vaan kannattaa joskus myöntää se totuus asioista ja nähdä se kuka ja mikä on syyllinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLIMYSTÖ mitä oli enen sitä on nytkin. Mihin elintasoryhmään asetat itsesi. !600 luvun arvoilla olisit tosi porvari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti entiset siirtomaat ovat lyhytmuistisempia kun serbit Balkanilla. Jugoslavian hajoamissodathan 1990-luvulla aiheutuivat heidän mielestään Kosovo Poljen taistelusta vuonna 1389.

Tosin minä epäilen, että hyvin harvoja viime aikojen Afrikan ja Lähi-idän diktaattoreista ovat nostaneet valtaan eurooppalaiset poliitikot. Kyllä siellä on töppäilty aivan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kosovo Poljen taistelu on serbinationalistien käyttämä kiihotuskeino oman kannatuksensa nostamiseksi. Serbit hävisivät Kosovo Poljen taistelun kun osa joukoista joutui pakokauhuun ja pakeni taistelukentältä. Jäljelle jääneiden tappiot olivat siksi suuret. Serbien kannalta tämä taistelu ei siis ollut missään suhteessa kunniallinen, ja on todella outoa että sitä vieläkin muistellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noilla diktaattoreilla on tuki tullut toisesta maasta. Ja toiset maat aseavullaan myös aiheuttavat diktatuurin kaatumisen, Irak, Libya. Syyriassa montakin ulkomaata sopassa mukana.
Eivät siis itseaiheutettuja aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:45
Tshekin pääministerin poika väittää joutuneensa Krimille vasten tahtoaan – ei voinut todistaa isäänsä kohdistuneessa petostutkinnassa
18:30
"Mennään voimassa olevan lain mukaan" – Suhtautuminen totaalikieltäytymiseen säilyy ennallaan puolustusvoimissa Tilaajille
18:14
Oulun keskustaan avataan joulukuussa uusi satoja juhlijoita vetävä yökerho – taustalla alalta tuttuja nimiä, mutta ravintolan nimi on vielä arvoitus
18:06
Uusi Kissakoskenrannan silta Raatista Kuusisaareen parantaa tapahtumien turvallisuutta ja pienentää jonoja – hinta noin 400 000 euroa
18:02
Ely poistatti paljon myönteistä huomiota saaneet Kempelehalii-kyltit, kunta haluaa ne nyt itselleen – "Voisi olla halimis- ja selfiepaikka"
17:26
Voisiko Suomessa järjestää tulevaisuudessa olympialaiset? OKM herätti selvityksen olympia- ja parakisojen järjestelyistä
16:45
Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jokinen: "Sdp on vaihtoehtobudjetissaan jälleen Sitran ja Suomen Pankin ryöstöretkellä"
205
Dieselveron poistoa ajava kansalaisaloite nopeasti eduskuntaan – vaaditut 50 000 nimeä kasassa yhden päivän aikana
65
Sdp:n Rinne pitää kiinni eläkeläisten vappusatasesta: "Siitä 60 euroa olisi jo kuitattu, jos olisimme hallituksessa"
55
Autoliitto: Käyttövoimaveron poisto saattaa nostaa dieselin hintaa – dieselvero noussut seitsemässä vuodessa yli 20 senttiä
49
Kysyimme: Mikä on piispan hiipassa ylösalaisin oleva risti?
41
Osuva nimi haussa kaupungintalon evakkotiloille – Oulun asioista päätetään parin seuraavan vuoden ajan seurakuntayhtymältä vuokratuissa tiloissa Isollakadulla
21
Selvitys: Anniskelun alv:n alentaminen toisi töitä, laskisi hintoja, siirtäisi juomista baareihin – verotulot putoaisivat
19
Super: Työvuorolistoille keksitään nimiä hoitajamitoituksen täyttämiseksi – haamuhoitajien ilmiö levinnyt ympäri Suomea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KESKUSTA VAJOAA ENTISESTÄÄN

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jopa taas y esittää mahdottomia. Eläkerahastot on tarkoitettu takaamaan eläkkeiden maksu! Niitä ei ole tarkoitettu valti... Lue lisää...
epärealistista tasa-...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image