Pohjois-Suomi

Oulun yliopisto ja Ilmatieteen laitos perustavat Sodankylän ava­ruus­kam­puk­sen – revontulet yksi tut­ki­mus­koh­teis­ta

Avaruussääilmiöiden, kuten revontulten, vaikutus ilmekehän kemiaan on avaruuskampuksen keskeinen tutkimuskohde. KUVA: Heikki Ketola
Pohjois-Suomi 9.1.2018 13:41
Kaleva

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet avaruustoiminnan lisäämisestä ja yhteistyön tiivistämisestä Sodankylän avaruuskampuksella, jossa sijaitsevat Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus ja Oulun yliopiston erillislaitos Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO).

Ensimmäisenä käytännön toimenpiteenä yhteistyön tiivistämiseksi Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet uuden yhteisprofessuurin rahoittamisesta Sodankylän avaruuskampukselle vuoden 2018 aikana.

Professuuri avataan avoimeen kansainväliseen hakuun ja täytetään viiden vuoden määräajaksi tai pysyvästi päätoimisena sijoituspaikkana Sodankylän avaruuskampus.

Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen kertoo avaruussääilmiöiden, kuten revontulten, vaikutuksen ilmakehän kemiaan olevan yksi Sodankylän avaruuskampuksen keskeinen yhteinen tutkimuskohde.

- Tiedämme esimerkiksi, että parittoman typen ja vedyn määrät lisääntyvät esimerkiksi sykkivien revontulten yhteydessä. Tämä aiheuttaa katalyyttistä otsonikatoa keski-ilmakehässä joko suorana vaikutuksena 70-80 kilometrin korkeudessa tai välillisesti ilmamassojen kulkeutumisen kautta, Turunen selvittää.

Näiden vuorovaikutusprosessien globaalia merkitystä tutkitaan laajoilla tietokonemallinnuksilla, satelliittiaineistojen analyysillä ja omilla mittauksilla. Avaruuskampukselle ollaan yhteistyössä pystyttämässä havaintoverkkoa, jolla voidaan mitata mesosfäärin otsonin määrää Suomessa.

Yhteinen havaintoverkko luodaan myöhemmin myös satelliittitomografiamittauksille. Niillä koko Suomen alueelta saadaan kolmiulotteinen kuva yläilmakehän vapaista sähkövarauksista ja siten esimerkiksi revontulten aiheuttamista häiriöistä radioliikenteeseen ja satelliittipaikannukseen.

Ilmatieteen laitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen johtaja Jouni Pulliainen painottaa Arktisen avaruuskeskuksen satelliittimaa-aseman kehittämisen olevan olennainen osa Suomen avaruusstrategiaa.

Ilmatieteen laitoksen avaruustoiminta keskittyy kaukokartoitus- ja sääsatelliittien hyödyntämiseen sekä avaruussään, Maan ja muidenkin planeettojen kaasukehäprosessien tutkimukseen.

- Sodankylä tarjoaa satelliittiaineistoja, tuotteita ja infrastruktuuria myös yritystoimijoiden käyttöön Public-Private-Partnership-pohjalta, Jouni Pulliainen toteaa.

Avaruuskampuksen avaruustoiminta on esillä tällä viikolla järjestettävillä observatoriopäivillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä asia sillä tutkittavaa tuolla saralla vielä riittää. Revontunten lisäksi yksi tutkimuksen kohde voisi olla ionisfööristä heijatuvien korkeataajuisten radioaaltojen polarisaatio. Miksi ne heijastuvat kuten heijastuvat ja mikä ilmiö on vaikuttamassa radioaallon kiertopolarisaation suunnan vaihtumiseen tai eri polarisaatiossa olevien signaalien heijastumiseen eri korkeuksilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten tuohon polarisaatioon vaikuttaa maan omat mag vuot. Lisämausteen siihen tekee aurinkotuulet ja kuun mag kentän vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä taas jollekki hihhuliheille suojatyöpaikka kivallla palkalla höpö tutkimuskohde sekin tutkimusraha syöpärutkimukseen ennemmin ei jatkoon revintulet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärryksen lisääminen maapallon toiminnasta voi pelastaa vielä kokonaisen ihmiskunnan. Toki syöpätutkimuskin tärkää, mutta vähintään yhtä tärkeää on varmistaa yhteisen pallomme menestys ja siinä sivussa ihmisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image