Pohjois-Suomi

Oulun ja Pelson vankiloiden kohtaloista ei vielä ratkaisua – esitys tulee ensi maanantaina

Oulun vankila. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 9.1.2018 13:11
Petri Hakkarainen

Rikosseuraamuslaitos jättää ensi maanantaina esityksensä Pohjois-Suomen suljettujen vankipaikkojen pysyvästä ratkaisusta. Vastakkain ovat Pelson ja Oulun vankiloiden saneeraus tai uuden vankilan rakentaminen Oulun seudulle.

Tiistaina Vaalassa vieraillut Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka ei ottanut vielä kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta.

Työllisistä vaalalaisista viisi prosenttia työskentelee Pelson vankilassa. Vankilan sulkeminen olisi kunnalle vakava isku.

Vaala toteaa lausunnossaan, ettei Rikosseuraamusviraston esittämä kustannusvertailu Pelson ja Oulun vankiloiden uusinvestoinnin kustannuksista ole vertailukelpoinen uuden vankilan rakentamisesta esitettyihin kustannusarvioihin.

Hallitus käsittelee vankilaratkaisua maalis-huhtikuussa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vierailee Pelson vankilassa ensi maanantaina.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Risen ylimmälle johdolle ilmeisesti vankien tekemä työtoiminta on yhtä tyhjän kanssa. Usko kaikkeen ohjelmatoimintaan, sekä erilaisiin kursseihin kyllä pitää, mutta lopputulema molemmissa sama, eli häviävän pieni osa kriminaaleista saa näillä rikoskierteensä katkastua. Kuitenkin, kun vanki osallistuu työtoimintaan, jota Pelso tarjoaa, hän tekee edes jotain takaisin yhteiskunnalle ja voi jopa olla ylpeä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu aikoo sitten seuraavaksi tuhota tämän hienon rakennuksen, on hieno ja poikkeaa edukseen Oulun uusiorakentamisesta. Siksi tuhoaikeet kaupungin johtoportaassa valtaa pitävillä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyjään, kun on ollut puhetta työpaikkakiusaamisesta ja sen vähentämisestä, niin Pelson työntekijöillä on jo kymmenen vuoden kärsimys. Usealta taholta, jopa ministereitä myöten on luvattu, että Pelso saa rahat vaadittaviin remontteihin, mutta lupausten tasolle se onkin jäänyt. Luulisi, että oikeusministeriössä olisi jo puututtu laitoksen ylijohtajan vetkutteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankilan lakattua Vaalan voi jakaa Utajärven, Paltamo ja Kajaanin kesken. Saadaan joka kolkkaan paremmat palvelut ja maakuntaraja oikeaan historialliseen paikkaansa. Jälkitöinä Oulujoen voimalat purettava ja joki muutettava lohi- ja virkistysjoeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuulkaas sillä lailla, että nämä vankilat tulee menemään kiinni ja tilalle tulee uusi pohjois-suomen vankila. Yksi todiste tästä on se, että kapteeni on hypännyt laivasta jo aikaa sitten, niin kuin rotat tekevät, kun aistivat, että laiva alkaa uppoomaan. Muutenkin on ollut havaittavissa laivan päällystön hakeutumisia pelastusveneisiin. Isoa laivaa on ollut hankala kääntää vuosikymmenten aikana, mutta ajan mittaan, kun on säästetty laivan peruskorjauksissa (senaatti+varustamon ylipäällikkö), niin laiva alkoi ruostumaan, tuli reikiä, eikä niitä paikattu. Ja kas, laiva saatiin uppoamaan, eli toisin sanoen saadaan pois pelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon voi perustaa sellaisen yksityisen extremeyrityksen, jossa hyvätuloinen eliitti voi käydä leikisti ja maksua vastaan kokeilemassa miltä tuntuu olla vankilassa. Ensin rakennus pitäää tietysti remontoida, kalustaa sellit, asentaa parketit ja nopea laajakaista ja tehdä hienot saunatilat ja porealtaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon tulisi hyvä museo, tilaa riittäisi ja rakennuskin olisi historiallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lopetetaan niin joku kulttuurikehto ehdottomasti tuohon. Paikka johon JOKAINEN voi tulla. Kansalaisopistontyylinen jossa voi tehdä käsitöitä. Esim. mattojen tekopaikka puuttuu Oulusta, sellit juuri sopivia siihen. Keittiöön kokkauskerhoja, niitäkin puuttuu. Päivätoimintaa työttömille, vanhuksille, lapsille! Tyttöjen puoli, poikien puoli. Tarvitsisi paljon työntekijöitä ;).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa vaan niin tässä käy sellainen juttu, että molemmat vankilat suljetaan ja uusi rakennetaan Etelä-Suomeen. Hallituksen politiikan mukaista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankila pitää sijoittaa asiakkaittensa lähelle. Muuten asiakasomaiset eivät pääse vierailemaan perheenjäsentensä luona. Tämänkin toiminnan voisi ulkoistaa Arinalle! Vangit tekisivät töitä monopolille ja oppisivat Oulussa tarpeellisia verkostoitumistaitoja. Tiedä vaikka seuraava pääjohtaja olisi oman laitoksen kasvatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusin hype maailmalla on rakentaa vankilat kasarmien yhteyteen,jolloin vartiointi ym. valvonta,koulutus voidaan toteuttaa samalla henkilökunnalla. Suuret säästöt. Eli vankila Kajaaniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään järkevää syytä uuden vankilan rakentamiseksi Oulun seudulle. Oulun ja Pelson vankilat ovat toimineet vuosikymmenet ja ovat rakenteiltaan osoittautuneet hyvin tehdyiksi, joita vaatimuksia yhteiskunnan varoilla rakennetut laitokset eivät tänä päivänä juuri koskaan täytä kuten uudehkon Oulun poliisitalon käyttökelvottomuus pahimmillaan osoittaa. Oulun ja Pelson vankilat ovat hyvin saneerauskelpoisia ja lisärakentaminenkin kummankin alueelle on mahdollista hyvällä suunnittelulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos et satu muistamaan, poliisitalo Rata-aukiolla täyttää tänävuonna 30 vuotta. Se siitä uudehkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo 30. ei nyt ole mikhän aika tiilitalole. Hirsitalo on siinä ajasa vasta asettunu kohalleen. Turpasmökisäki on asuttu palijon pitempään. Oulun vankilan kohalla siihen saapi panna satasen lissää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos paljasjalkanen ei satu tietämään niin, suurimman osan siitäkin ajasta työntekijät ovat kärsineet terveysongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vangin kannalta kun on sisällä, ei päätöksellä ole mitään väliä missä muurit sijaitsee. Aluepoliittisesti olisi järkevää keskittää, ja yhdistää kaksi yksikköä yhteen, ja sillon tässä työllisyystilanteessa pitäisin Pelsoa järkevämpänä kehittämis kohteena, ja uusi vankila tulisi rakentaa sinne. Täälläkin etuina mainitut opiskelumahdollisuudet ovat nykyisellä tekniikalla ihan mahdollista Pelsoltakin, siellä on sensijaan paljon sellaista mitä Oulu ei pysty tarjoamaan , työmahdollisuuksia eläinten hoidossa ja maataloudessa jne... Vankeinhoidon kulut ja kustannukset ovat pysyvä , ja tuskin vähenevä menoerä, pelkät säästöt edellä tehty päätös tuo lisää vaikeuksia tullessaan, siksi valinnan seuraukset nähtävä vuosien päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liian vanha ja hieno. Kohtalona grynderin täräspallo ja joku halpishökkeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä niin vanha ja hieno että voitaisiin purkaa ja rakentaa jotain törkyä tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuossa tappeletta paikasta. Kestilään uus vankila ja Piippolaan opetus!Siellä on hyvät opetustilat laidasta laitaan. Aimo tee jotaki sen eteen😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image