Pohjois-Suomi

Oulujoen vesistön sään­nös­tel­ty­jen järvien ve­den­kor­keu­det ovat nousseet ta­voi­te­ta­sol­le

Oulujärven vedenkorkeus on tällä hetkellä 122,56 metriä. KUVA: Hakkarainen Petri
Pohjois-Suomi 13.6.2019 14:31
Kaleva

Oulujoen vesistöalueen säännöstellyt järvet ovat saavuttaneet kesäkauden virkistyskäytön tavoitetasot vedenkorkeudessaan, tiedottaa Fortum. 

Tiedotteen mukaan tavoitetasot saavutettiin tänä kesänä hyvissä ajoin johtuen toukokuun tavanomaista suuremmista sademääristä.  Toukokuun sademäärä oli 74 millimetriä, mikä on 82 % keskimääräisen toukokuun sademäärää suurempi. 

Oulujoen vesistön merkittävimmille säännöstellyille järville on määritetty säännöstelyrajoja tiukempia pinnankorkeustavoitteita. Rajat eivät ole ehdottomia. Ne kuitenkin ohjaavat säännöstelyn suunnittelua siten, että kesän vedenkorkeudet pyritään saamaan ympäristön ja virkistyskäytön kannalta suotuisille tasoille, tiedotteessa kerrotaan. 

Oulujärven kesäkauden tavoitetaso on 122,50 metriä. Vedenkorkeus on tällä hetkellä 122,56 metriä, joka on kaksi senttimetriä matalammalla kuin kymmenen edellisen vuoden keskiarvo. Oulujärven vedenkorkeudelle asetettu kesäkauden yläsuositus on 123,00 metriä.

Kiantajärven tämän hetken vedenkorkeus 198,94 metriä on 22 senttimetriä kymmenen edellisen vuoden keskiarvoa korkeammalla, ja 44 senttimetriä alasuositusrajan yläpuolella.
Vuokkijärven vedenkorkeus on tällä hetkellä 188,73 metriä, mikä on 13 senttimetriä viimeisten kymmenen vuoden keskimääräistä veden korkeutta korkeammalla ja 23 senttimetriä alasuositusrajan yläpuolella. Ennusteen mukaan Kiantajärvi ja Vuokkijärvi tulevat pysymään kesän tavoitetasossa virkistyskäyttökauden ajan.

Sotkamon reitin säännöstellyt järvet saavuttivat kesän suositustasot toukokuun loppuun mennessä. Ontojärven vedenkorkeus 158,95 metriä, mikä on 14 senttimetriä viimeisten kymmenen vuoden keskimääräistä vedenkorkeutta korkeampi. Kiimasjärven tämän hetken vedenkorkeus 137,64 metriä on kaksi senttimetriä viimeisten kymmenen vuoden keskimääräistä vedenkorkeutta matalampi. Nuasjärven vedenkorkeus on 137,55 metriä. Tämä on 15 senttimetriä yli alasuositusrajan ja yhden senttimetrin yli kymmenen edellisen vuoden keskiarvon.  

MAINOS

Kommentoi

Kumma kun ylisäännösteltyjen Kainuun vesistöjen maksimikorkeuksiin ei valvova viranomainen puutu. Mistäpä se johtuuneekaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image