Pohjois-Suomi

Ou­lais­te­lai­nen 13-vuotias Linnea Pietarila nousi vuodessa lajinsa huipulle – nyt nuori koi­rae­sit­te­li­jä tähtää kan­sain­vä­li­sel­le tasolle

Linnea Pietarila on löytänyt yhteisen sävelen partacollie-koirien kanssa. Koirankäsittelytaidot ja lajituntemus toivat hänelle viidennen sijan SM-kilpailussa. Junior handler -toiminnan lisäksi Pietariloiden koirat osallistuvat rotukehiin. KUVA: SIRPA KORTET
Pohjois-Suomi 6.1.2019 13:36
Sirpa Kortet

Oulaistelainen Linnea Pietarila on SM-tason koiraesittelijä. Helsingissä pidetyssä Junior handler -finaalissa hän oli viides.

Kumpikin opettaa toistaan, koira ihmistä ja ihminen koiraa. Tärkeintä on tietää lajirodulle tyypillisimmät ominaisuudet, löytää yhteinen sävel ja toimia esittelytilanteessa tuomarin suuntaan oikein. Näin voisi yksinkertaistaa ja tiivistää sen, mistä junior handler -toiminnassa on kysymys.

Oulaistelainen Linnea Pietarila, 13, on vuodessa perehtynyt lajiin niin hyvin, että kulunut vuosi huipentui sijoitukseen Suomen kärkiviisikkoon. Vain vuoden lajia harrastanut Pietarila on koiraihmisten palautteen mukaan tehnyt jotain sellaista, johon ei aivan kenestä vaan olekaan.

Iloisena huipennuksena päättyneelle vuodelle hän sai tietää olevansa yksi Valio Akatemiaan valituista stipendiaateista. Tunnustus tuntuu mieluisalta siksikin, että tämä hieman harvinaisempi koiraharrastus on huomioitu tunnetuimpien urheilulajien joukosta.

Oman sävynsä Linnean SM-sijoitukseen tuo se, että finaalissa vain yksi kilpailija oli häntä nuorempi. Kaikki muut olivat vanhemman ikäryhmän kilpailijoita. Finaali pidettiin joulun alla koiramessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Linnea Pietarila toimii tätinsä Satu Pietarilan ja isovanhempiensa omistamien koirien kanssa luontevasti. Kun on hetki lipaisuille ja hyppelylle, tassut tavoittavat Linnean olkapäät lempeästi. Kun on aika rauhoittua leikkihetken jälkeen, koirat uskovat käsittelijäänsä.

Näin ei kuitenkaan tuomariston edessä esittelytilanteessa toimita, vaan kilpailutilanteissa on määritelty tarkasti tehtävät. Sekä koiran että esittelijän on keskityttävä ja suoriuduttava yleisön edessä tapahtuvasta esittelystä virheettömästi.

– Koira esitellään rodulle ominaisilla piirteillä. Tuomarin edessä juostaan ympyrää, tehdään kolmioita, mennään edestakaisin ja asetutaan seisontaan, Linnea Pietarila kertoo.

Satu Pietarila puolestaan painottaa sitä, että muutaman minuutin mittaisessa näyttötilanteessa esittelijältä vaaditaan hermojen hallintaa.

Lisähaasteen loppukilpailutilanteeseen tuo se, että finalisteille tuodaan esiteltäväksi oman koiran jälkeen vieraita koiria. Myös tästä tilanteesta Linnea suoriutui Helsingissä kiitettävästi. Vieraiden koirien kanssa harjoituttamiseen on haastettu ystävien ja tuttavien koiria.

– Lähimmät tämän lajin harrastajat ovat Oulussa ja Kalajoella.

Harjoittelutilanteet kotona eivät välttämättä aina mene suunnitellusti tuttujen koirienkaan kanssa.

– Turhauttaahan se. Silloin mököttävät sekä koirat että esittelijä eri puolella taloa, Pietarilat naurahtavat.

Finaalipaikka varmistui viimeisen osakilpailun kautta, 90 osallistujan joukosta. Kokemusta haettiin vuoden mittaan eri puolilla Suomea järjestetyistä kilpailuista. Treenausta ja kisavalmistautumista tehdään koko ajan kotosalla silloin kun tuntuu siltä.

Sadulta saatavan valmennuksen lisäksi Linnea kertoo perehtyneensä eri koirarotuihin Youtube-videoiden avulla. Kokemus on tuonut varmuutta ja rohkaisua, vaikka Linnea myöntääkin, että finaalikehässä jännitti.

Pitkäkarvaiset partacolliet yltävät Linneaa miltei vyötärön korkuiselle. Isot koirat ovat kuitenkin luonteeltaan lauhkeita ja iloisia. Junior handlereiden esittelyissä tuomarit seuraavat myös sitä, kuinka hyvin esittäjä ja eläin viihtyvät toistensa kanssa. Luottamus ja leikkisyys painottuvat yhtälailla kuin koiran rakenteellisten omaisuuksien tunteminenkin.

– Jos tuomari pyytää esimerkiksi näyttämään hampaat, niin silloin pitää osata erottaa se, tarkoittaako tuomari purentaa vai hampaita, Satu Pietarila sanoo.

Kansainväliset kisa-areenat kiinnostavat. Linnea Pietarila kertoo, että toukokuussa on valintatilaisuus Pohjoismaiden voittajan joukkuekarsintakilpailuun. Kokemusta ulkomailta Pietarilat ovat hakeneet muun muassa Amsterdamista. Maailmannäyttelyn yhteydessä pidettiin voittajanäyttely, jossa Linnea ylsi yhdeksän parhaan joukkoon.

SM-kisat ovat myös Linnean vuosisuunnitelmassa, sillä sijoittuminen ei poissulje uudelleenosallistumista. Ensimmäiset osakilpailut ovat kohta Kajaanissa, jonne nyt harjoittelulla tähdätään.

Harrastuslistalla on päivämääriä koiraleirille ja Linnean toiselle mieluisalle harrastukselle, kuorolaululle.

– Tämä on meidän koko perheen yhteinen harrastus, Pietarilat painottavat.

Junior handler kasvattaa koiraa ja ihmistä

Junior handler -toiminnan avulla lisätään koiraharrastamista.

Tavoitteena on edistää ja parantaa koirien ja nuorten yhteistyötä.

Näyttelykehässä junior handler tuo esille koiran parhaita puolia.

Laji on nuorille, 10–17-vuotiaille, tarkoitettu koiranesittämiskilpailu.

Arvioinnista vastaa tuomari.

Suomessa järjestetään vuosittain 20 osakilpailua, joista edetään finaaliin.

Lähde: Kennelliitto

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Niinhän se ruukataan sanoa. Oulaisissa asuva on oulaistelainen ja Nivalassa asuva on nivalainen. Kalajoella asuva taas on kalajokinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Mietoisissa asuva sitten mietoistelainen tai Espoon sisällä köllivä kauniaistelainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image