Pohjois-Suomi

Otkes: Kolmen lapsen hengen vaatinut tulipalo Levillä syttyi lat­tia­läm­mi­tyk­sen viallisesta kaapelista

Tulipalo syttyi olohuoneen lattialämmityksestä. KUVA: Onnettomuustutkintakeskus
Pohjois-Suomi 10.5.2019 8:18 | Päivitetty 10.5.2019 8:24
Kaleva

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on selvittänyt poliisin kanssa Levillä 12. huhtikuuta Kittilän Levillä vuokramökissä syttynyttä tulipaloa. Tulipalo vaati kolmen lapsen hengen.

Otkesin tutkimuksen mukaan tulipalo syttyi lautalattian alla ollesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä.

– Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Näiden vaurioiden johdosta kaapeli vikaantui ja sytytti sen läheisyydessä olleen puun, tutkinnanjohtaja Kai Valonen sanoo tiedotteessa.

Tulipalo syttyi aamuyöllä. Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa. Olohuone oli korkea avoin tila, jolloin savu nousi suoraan yläkertaan.

Kaikki palossa kuolleet olivat nukkumassa yläkerran huoneessa. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja soitti hätäkeskukseen nopeasti. Hän pääsi pakenemaan, mutta yläkerrassa nukkuneita ei ollut enää mahdollista pelastaa.

Ensimmäinen pelastusyksikkö tuli paikalle 13 minuutin kuluttua hätäpuhelun alusta.

Mökin sähköjärjestelmässä oli ollut häiriöitä

Tutkinnan osana tarkastellaan myös vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä. Mökissä majoittuneet olivat vuokranneet mökin viikon ajaksi lomamatkaa varten.

Hirsimökki tuhoutui pahoin huhtikuussa tapahtuneessa tulipalossa. KUVA: Lapin poliisilaitos

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo, että turvallisuudesta ei voi tinkiä vuodenpaikkojen maksimoinnin ohella.

– Suomessa on paljon vuokramökkejä, joissa vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla. Valitettavasti tulipalotilanteissa niistä tulee helposti surmanloukkuja. Ikkunoista voi olla käytännössä mahdotonta tai vaikeaa poistua, Nurmi sanoo.

– Vuokramökkien palo- ja pelastautumisturvallisuutta tulee parantaa.

Otkesin mukaan mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä. Tutkinnassa selvitetään myös tapaukseen liittyvien viranomaisten toimintaa.

Tutkinnassa tarkastellaan, miten sähköasennusten vaatimustenmukaisuudesta varmistutaan käytännössä ja miten sähkölaitteistojen huolto- ja kunnossapitotöitä tehdään.

Tutkintaselostus turvallisuussuosituksineen valmistuu loppusyksystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Palovaroitin tulee olla kaikissa huoneissa missä nukutaan ja lisäksi häkävaroitin ainakin tiloissa jossa tulisija. Voi olla kylläkin etta esim tässä tapuaksessa lattian alla kytevään paloon ei pelkkä palovarointi ehkä ehdi reagoida? Makuuhuoneiden ovet tulisi olla auki tai raollaan nukkuessa. Palovaroittimia tulee olla rakennuksessa aina useita ja myös se häkävaroitin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piirakassa oltiin vuosi sitten. Eipä osattu pelätä tulipaloa. Oli viihtyisä mökki. Jäi hyvät muistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoisesti muistuu mieleen 1980 - luvun loppu. Honkaa löytyi - ja sopuhinnalla. Enempää ei kyselty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat asennustarkastukset tulisi palauttaa. Nyt asennuksia tekee "vähän" kuka sattuu ja pikkusen miten ossaa. Ennen oli sähkölaitoksella asennustarkastaja ja siitä ei olis saanu luopua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitaloissa pitää olla yläkerrassa paloportaat ikkunan alla, samoin pitäisi myös parvellisissa mökeissä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailukeskusten monet kelo- ja hirsirakennukset ovat kärsineet vuosien aikana mittavia vesivahinkoja kun vesiputket on asennettu
niin tiukasti, että ne katkeilevat rakenteiden liikuttua. Sähköjohtojakin on löytynyt lattioista ja seinistä venymispisteiden äärirajoilta eli ovat lähes poikki. Rikkoontumiset johtuu huonosta suunnittelusta ja sekä urakoitsijoiden taitamattomuudesta. Liian nopea aikataulu aiheuttaa virheitäkin kun kohde pitäisi valmistua sesongiksi mm. jouluksi. Lamakauden taitteessa 1980-luvun loppupuolella oli laskettelukeskuksissa kuten Rukalla,
Ylläksellä, Levillä ym. suuri rakennusbuumi jolloin erikoisrakentajista oli suuri pula. Työmiehiä piti ottaa mistä sai ja osa tuli ammattitaidottomana naapurimaa Ruotsista. Nämä eivät olleet kuitenkaan sähkö- ja putkimiehiä. Hirsirakentamisessa on otettava huomioon riittävä laskeutumisvara putkituksille sekä tietysti oville ja ikkunoille. Ei ole tarkkaa tietoa kuinka paljon on sähkölämmityskaapeleita asennettu lankkulattioiden alle, mutta pesutiloissa niitä on melkein kaikissa mökeissä. Oikosulun tullessa pitäisi normaalisti ensin sulakkeen palaa tai termostaatin lakata toimimasta. Tämä Levin tapaus on valitettava ja herättää toivottavasti kaikki tarkastamaan mökkinsä paloturvallisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajan on puhuttu vain palovaroittimista. Häkävaroittimet olisi vielä tärkeämpiä sillä vaarallinen häkämäärä voi muodustua ennen palovaroittimien hiukkaspäästö tunnistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas remontissa tai rakennusvaiheessa oikaistu ja menty siitä mistä aita on matalin. Tämä on nykyinen rakennuskulttuuri suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli mökillä olisi ollut häkävaroitin niin se olisi pelastanut . Häkähälytin toimii paljon paljon aikaisemmin kuin palovaroittimet . Palovaroitin kun alkaa hälyttämään niin siinä on saattanut saada jo savumyrkytyksen eikä pääse mihinkään.
Toimiva häkähälytin pitäisi olla pakollisena kaikissa rakennuksissa jo oman turvallisuudenkin vuoksi.
Nykytalot ovat jo niin tiiviitä ,jotta vanhempi käsitys peltien sulkemisesta ,kun sininen liekki katoaa hiilloksesta ei riitä. Koko hiilloksen pitää olla sammunut. Palovaroitin joka mittaa savua ei reagoi häkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on siis järkyttävä, mutta puhdas vahinko. Vahinkoja sattuu vaikka tekisimme lainsäädännöllämme kaiken mahdollisen ja siten normaali elämä tulisi mahdottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedon mukaan mökin sähköjärjestelmissä on ollut häiriöitä joihin olisi pitänyt puuttua. Jos esim. sulakkeet palaa usein, on johdoissa tai laitteessa oikosulku. Mökissämme paloi sulake usein ja luultiin syyksi ylikuormittumista. Syyksi selvisi oikosulku joka oli maakaapelissa. Liitos oli tehty huonosti ja vuosien jälkeen kului ja irtosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image