Pohjois-Suomi

Omenasipsejä ja maustehilloja – suhtaudu luovasti syksyn omenasatoon, ja ota Marttojen vinkit talteen yli­jää­mä­ome­nien hyö­dyn­tä­mi­sek­si

Omenat kannattaa ensisijaisesti syödä tuoreena tai käyttää niitä erilaisissa ruoissa. Ylijäämäomenia voi tarjota esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille. Jätekeskus on vaihtoehdoista viimeinen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 31.8.2019 14:15
Eevi Heikkinen

Ylijäämäomenia voi tarjota moneen kohteeseen naapureista metsästysseuroihin.

– Omenat mieluummin hyötykäyttöön kuin bioskaan! Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Anne Lampela huudahtaa.

Syksyn omenapaljous alkaa jälleen olla käsillä. Ratkaisuja omenien hyödyntämiseen kannattaa siis alkaa miettiä, ettei hyvät kotimaiset hedelmät mene hukkaan. Omenille löytyy monia sijoituskohteita oman keittiön kokkailuista säilömiseen ja lahjoittamiseen.

Lampelalla riittää ideoita ruoanlaittoon. Hän vinkkaa, että omena käy hyvin esimerkiksi liharuokien raaka-aineeksi. Kokeilunhaluisempi voi kuivattaa omenista vaikkapa omenasipsejä.

Kun omenia on raaka-aineena paljon, voi niiden kanssa ryhtyä luovaksi.

Uutta potkua vanhoihin keinoihin, mehustukseen, hillottamiseen, soseuttamiseen ja pakastamiseen, voi tuoda sekoittamalla omenien joukkoon eri makuja, esimerkiksi marjoja tai mausteita.

– Sitten, kun oikein haluan herkutella, teen itse omenahyvettä, Lampela kertoo ja kehaisee leivoksesta tulevan jopa parempaa kuin Antellin kuulusta omenahyveestä.

– Ennen kaikkea omenia kannattaa syödä nyt tuoreena, se on hyvä välipala, hän muistuttaa.

Mehustuspaikkaa omenille ei vielä Oulussa ole, mutta Lampelan mukaan Haapavedeltä ja Raahesta sellaiset löytyvät.

Jos omenille ei löydy käyttöä omassa keittiössä, kannattaa niille etsiä hyötykäyttöä toisaalla. Päiväkodit, koulut, työpaikat, asukastuvat, palvelutalot ja seurakunnat ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, joihin omenoita voi tarjota vaikka välipalaksi.

Omenia voi myös tarjota metsästysseuroille riistaruoaksi sekä maatiloille ja hevostalleille.

Helpoimmalla voi päästä jättämällä omenia portin- tai ovenpielukseen vapaasti ohikulkijoiden saaliiksi. Toinen yksinkertainen vaihtoehto on tarjota omenasatoaan sosiaalisessa mediassa tai lähikaupan ilmoitustaululla.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että jos omenat ovat käyttökelvottomassa kunnossa, niin ne voi viedä Ruskon jätekeskukseen. Jokasyksyinen omenavastaanotto on normaaliin tapaan toiminnassa.

Omenoita otetaan vastaan biojätteen hinnalla. Omenajäte päätyy biotehtaalle mädätettäväksi ja siitä tulee lopulta lannoitetta ja biokaasua, joten aivan hukkaan se ei sielläkään mene.

Ylijäämäomenia ei kannata jättää liialti omiin bio- tai sekajäteastioihin, sillä silloin niistä tulee helposti liian painavia jätehuollolle.

Juntunen muistuttaa, että paras ratkaisu on aina hyödyntää omenat ruokana.

– Kannattaa avata suunsa, että nyt on omenaa tarjolla!

Omenanviljelyn syksy

Omenanviljelyn kannalta syksy on ollut hyvä, sadosta on tulossa hyvin laadukas. Sato kypsyy liki samassa aikataulussa kuin edellisvuonna.

Tällä hetkellä suosituimpia syyslajikkeita ovat Jaspi, Discovery, Raike ja Collina. Syyslajikkeiden jälkeen lokakuussa myyntiin tulee talviomenia: Loboa ja Aromaa. Suomessa viljeltäviä lajikkeita on noin 20.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, toiminnanjohtaja Miika Ilomäki

MAINOS

Kommentoi

Omien puiden omenat eivät ole kovin makeita, vain ohuina siivuina lisättynä kaupan vadelmakeittoon maistuvat hyvälle.Ruisleipää lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa. "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
61
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
12
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image