Pohjois-Suomi

Omenasipsejä ja maustehilloja – suhtaudu luovasti syksyn omenasatoon, ja ota Marttojen vinkit talteen yli­jää­mä­ome­nien hyö­dyn­tä­mi­sek­si

Omenat kannattaa ensisijaisesti syödä tuoreena tai käyttää niitä erilaisissa ruoissa. Ylijäämäomenia voi tarjota esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille. Jätekeskus on vaihtoehdoista viimeinen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 31.8.2019 14:15
Eevi Heikkinen

Ylijäämäomenia voi tarjota moneen kohteeseen naapureista metsästysseuroihin.

– Omenat mieluummin hyötykäyttöön kuin bioskaan! Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Anne Lampela huudahtaa.

Syksyn omenapaljous alkaa jälleen olla käsillä. Ratkaisuja omenien hyödyntämiseen kannattaa siis alkaa miettiä, ettei hyvät kotimaiset hedelmät mene hukkaan. Omenille löytyy monia sijoituskohteita oman keittiön kokkailuista säilömiseen ja lahjoittamiseen.

Lampelalla riittää ideoita ruoanlaittoon. Hän vinkkaa, että omena käy hyvin esimerkiksi liharuokien raaka-aineeksi. Kokeilunhaluisempi voi kuivattaa omenista vaikkapa omenasipsejä.

Kun omenia on raaka-aineena paljon, voi niiden kanssa ryhtyä luovaksi.

Uutta potkua vanhoihin keinoihin, mehustukseen, hillottamiseen, soseuttamiseen ja pakastamiseen, voi tuoda sekoittamalla omenien joukkoon eri makuja, esimerkiksi marjoja tai mausteita.

– Sitten, kun oikein haluan herkutella, teen itse omenahyvettä, Lampela kertoo ja kehaisee leivoksesta tulevan jopa parempaa kuin Antellin kuulusta omenahyveestä.

– Ennen kaikkea omenia kannattaa syödä nyt tuoreena, se on hyvä välipala, hän muistuttaa.

Mehustuspaikkaa omenille ei vielä Oulussa ole, mutta Lampelan mukaan Haapavedeltä ja Raahesta sellaiset löytyvät.

Jos omenille ei löydy käyttöä omassa keittiössä, kannattaa niille etsiä hyötykäyttöä toisaalla. Päiväkodit, koulut, työpaikat, asukastuvat, palvelutalot ja seurakunnat ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, joihin omenoita voi tarjota vaikka välipalaksi.

Omenia voi myös tarjota metsästysseuroille riistaruoaksi sekä maatiloille ja hevostalleille.

Helpoimmalla voi päästä jättämällä omenia portin- tai ovenpielukseen vapaasti ohikulkijoiden saaliiksi. Toinen yksinkertainen vaihtoehto on tarjota omenasatoaan sosiaalisessa mediassa tai lähikaupan ilmoitustaululla.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että jos omenat ovat käyttökelvottomassa kunnossa, niin ne voi viedä Ruskon jätekeskukseen. Jokasyksyinen omenavastaanotto on normaaliin tapaan toiminnassa.

Omenoita otetaan vastaan biojätteen hinnalla. Omenajäte päätyy biotehtaalle mädätettäväksi ja siitä tulee lopulta lannoitetta ja biokaasua, joten aivan hukkaan se ei sielläkään mene.

Ylijäämäomenia ei kannata jättää liialti omiin bio- tai sekajäteastioihin, sillä silloin niistä tulee helposti liian painavia jätehuollolle.

Juntunen muistuttaa, että paras ratkaisu on aina hyödyntää omenat ruokana.

– Kannattaa avata suunsa, että nyt on omenaa tarjolla!

Omenanviljelyn syksy

Omenanviljelyn kannalta syksy on ollut hyvä, sadosta on tulossa hyvin laadukas. Sato kypsyy liki samassa aikataulussa kuin edellisvuonna.

Tällä hetkellä suosituimpia syyslajikkeita ovat Jaspi, Discovery, Raike ja Collina. Syyslajikkeiden jälkeen lokakuussa myyntiin tulee talviomenia: Loboa ja Aromaa. Suomessa viljeltäviä lajikkeita on noin 20.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, toiminnanjohtaja Miika Ilomäki

MAINOS

Kommentoi

Omien puiden omenat eivät ole kovin makeita, vain ohuina siivuina lisättynä kaupan vadelmakeittoon maistuvat hyvälle.Ruisleipää lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image