Pohjois-Suomi

Ojanperän koululla Limingassa aloitetaan kaksikielinen opetus ensimmäisellä luokalla

Limingan Ojanperän koulussa aloitetaan kaksikielinen opetus tänä syksynä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 5.8.2019 12:16
Kaleva

Ojanperän koululla Limingassa aloitetaan laajamittainen kaksikielinen opetus ensimäisellä luokalla, Limingan kunta tiedottaa. 

Kaksikielisen opetuksen aloitus 8. elokuuta on jatkumoa viime vuonna alkaneelle esiopetuksen kielirikasteiselle koulutukselle. 

Limingassa on viime vuonna käynnistetty myös kielirikasteinen opetus Liminganlahden koulussa.

Kaksikielinen opetus on osa Limingan kunnan strategian kansainvälisyyden polkua. Tavoitteena on tarjota kaksikielistä opetusta esiopetuksesta luokioon.

Kaksikielisen opetuksen käynnistämistä on valmisteltu viime lukuvuonna järjestämällä CLIL-koulutusta, jossa kouluttajana oli amerikkalainen asiantuntija Donna Lee Fields.

Tämän lisäksi Ojanperän koulussa oli loppukeväästä neljä amerikkalaista luokanopettajaharjoittelijaa Pohjois-Illinoin yliopistosta apulaisprofessorinsa Jodi Lammen kanssa.

Kaksikielisen opetuksen luokkaa luotsaa kanadalainen luokanopettaja Leah Hökkä, jolla on tukenaan englannintaitoinen koulunkäynninohjaaja sekä Bathin yliopistosta harjoittelija Ruth Isaacs.

Laajamittaisella kaksikielisellä opetuksella tarkoitetaan opetusta, jossa vähintään 25 % perusopetuksen koko oppimäärän opetuksesta järjestetään kohdekielellä. Kohdekielenä Ojanperän koululla on englanti.

Kielirikasteisessa opetuksessa taas alle 25% opetuksesta järjestetään kohdekielellä. Muun laajemman kaksikielisen opetuksen toteuttamisessa käytetään koulukohtaista kaksikielisen opetuksen suunnitelmaa.

Suunnitelma pohjaa Limingan kunnan opetussuunnitelmaan, mutta siihen on tarkennettu kohdekielen sisällölliset ja kielelliset tavoitteet.

Limingan kunta on saanut kaksikielisen opetuksen käynnistämiseen erillistä opetushallituksen hankerahaa sekä Erasmus+-hankerahaa.

 

MAINOS

Kommentoi

Muuten hieno homma, mutta olisi ollut paikallaan, että myös yksityisessä esiopetuksessa olleilla lapsilla olisi ollut yhdenvertaiset mahdollisuudet tähän. Sehän on toki elämässä tuuripeliä, mikä ovi aukeaa ja mistä päivähoitopaikan aikanaan onnistui saamaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä!
PIenten lasten kielenomaksumiskyky voi olla yllättävän nopeaa!
Tämä on hyvä juttu ja varmasti palvelee lapsia tulevaisuudessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, säikähdin jo että toinen kieli olisi ruotsi. Täälläpäin sitä tarvitsee niin harvoin että kaikki opittu unohtuu käytön puutteen takia, rahanhaaskausta siis. Englanti sitten taas onkin erittäin hyödyllinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinnekö ne Limingan rahat menevät? Kunnalla on vakituinen kassavaje ja lisälainaa otetaan pari milliä tämän tästä. Ei ole varaa pitää kyläkouluja kun joillekin pitää saada muka hienompaa opetusta. Toivottavasti ei tule ampumaopetusta jenkeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan asiat nyt mietitty loppuun asti. Olisko kuitenkin ruotsi ollut parempi vaihtoehto tällaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsia tarvitaan lännessä ja etelässä, venäjää idässä, Euroopassa on hyvä osata ranskaa ja saksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa pitää puhua Suomea ja elää Suomalaista kulttuuria. Lapset menevät sekaisin väkinäisestä monikultturismista, liberaalista EU-propagandasta ja evoluutio- ja ilmastonmuutospropagandasta. Kaikki meni pieleen, kun vasemmistolaiset saivat aikaan ideologisen peruskoulu-uudistuksen. Järki käteen, Limingan päättäjät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
17
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image