Pohjois-Suomi

Oivalla olevasi onnellinen, kannustaa vuo­ro­vai­ku­tus­kou­lut­ta­ja Auli Malimaa – "Onni on jo sinussa"

Pohjois-Suomi 29.1.2019 20:16
Riitta Taulavuori
"Omaan onnellisuuteensa voi vaikuttaa jokainen itse", Auli Malimaa sanoo. KUVA: Jonne Räsänen

Onnellisuus on vähän kuin pyörällä ajamista: pitää polkaista aina uudestaan liikkeellä pysyäkseen. Jos siis on kerran oivaltanut olevansa onnellinen, ei se tarkoita sitä, että olisi tämän jälkeen ikään kuin automaattisesti ja aina onnellinen, sanoo onnellisuusvalmentaja, vuorovaikutuskouluttaja Auli Malimaa.

Mutta se oivallus onnellisuudesta: se on tärkeä.

– Onnellisuuteen voi itse vaikuttaa. Onni on jo sinussa.

Lumijoelta kotoisin oleva espoolainen Malimaa, 55, on pohtinut onnellisuutta pitkään. Hän käsittelee aihetta myös vastikään ilmestyneessä kirjassaan Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen. Kirjassa kerrotaan erilaisista tavoista rajoittaa onnellisuutta ja olla onnellinen.

Pohjana on 1950-luvulla kehitetty enneagrammi-persoonallisuusmalli, jossa moderni psykologia yhdistyy muinaisiin elämänfilosofioihin ja yleismaailmallisiin viisauksiin. Persoonallisuuksien enneagrammin kehitti bolivialaissyntyinen Oscar Ichazo.

Siis jotain näennäistiedettä?

– Se ei ole tieteellisesti tutkittu teoria. Sanoisin mieluummin, että enneagrammi on kartta itseymmärrykseen ja vuorovaikutussuhteisiin. Se on työväline löytää oma persoonallisuustyyppinsä sekä tunnistaa tavat, joilla itse yleensä ajattelee, tuntee ja toimii.

Voiko ihminen olla onnellinen, jos hän on parantumattomasti sairas tai menettänyt itselleen rakkaan läheisen? Onnellisuusvalmentajan mielestä voi.

Auli Malimaa itse oli 15-vuotias, kun hän sai kuulla koululääkäriltä sairastavansa nivelreumaa. Sairaus on vienyt Malimaan leikkauspöydälle useita kertoja ja pakottanut hänet työkyvyttömyyseläkkeelle alle nelikymppisenä. Elämässä on riittänyt myös muita vastoinkäymisiä. Vaikein asia on ollut lapsettomaksi jääminen.

Mikään näistä ei silti ole poistanut mahdollisuutta olla onnellinen. Malimaa nimittäin päätti jo reumadiagnoosin saatuaan, että hän ei katkeroidu.

Elämässä tulee aina välillä vastaan huonoja hetkiä, mutta niistä voi pyristellä kohti parempaa oloa.

– Avainasia on hyväksyä tilanne, ja lopettaa sitä vastaan tappeleminen.

Malimaa kuvailee lyhyesti yhdeksän persoonallisuustyypin ”perustarpeet”, jotka voivat ohjata käyttäytymistä.

Ykkönen pyrkii virheettömyyteen ja täydellisyyteen. Kakkonen tahtoo olla avulias, ystävällinen ja epäitsekäs. Kolmonen tavoittelee kaikessa toiminnassaan tehokkuutta ja menestystä.

Nelonen pyrkii olemaan aina ainutlaatuinen ja erityinen. Viitonen tahtoo perehtyä asioihin perusteellisesti. Kuutonen haluaa varautua kaikkeen siihen, mitä voi sattua.

Tyyppi seitsemän pyrkii olemaan iloinen ja optimistinen, ”vaikka sydämeen sattuisi”. Kahdeksikko vaatii itseltään jatkuvaa vahvuutta ja vastuuta. Ristiriitoja kaihtava yhdeksikkö pyrkii säilyttämään rauhan ja sopeutumaan joka tilanteeseen.

– Virheetön tyyppi pyrkii olemaan aina vain virheettömämpi, epäitsekäs epäitsekkäämpi, tehokas tehokkaampi ja niin edelleen. Mielessämme oleva yliminä ei ole koskaan tyytyväinen, emmekä ikinä saavuta onnellisuutta, kun pyrimme täyttämään omat perustarpeemme entistä paremmin.

Malimaa tunnistaa itsestään kolmostyypin. Malimaalle tärkeä oivallus on ollut se, että vaikka hänellä on taipumus pyrkiä tehokkuuteen, voi hän silti valita jonkin muunkin tavan toimia.

Juuri nyt Malimaalla on monta syytä olla onnellinen, mutta ihan erityisesti tämä:

– Mummin muru, kummityttöni kaksivuotias tytär, on tulossa touhuamaan luokseni.

Auli Malimaa kertoo kirjastaan Oulun pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa 30.1. kello 18–19.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Auli Malimaa

Syntynyt Lumijoella 1963. Asuu Espoossa. Naimisissa.

Filosofian maisteri, onnellisuusvalmentaja, enneagrammiohjaaja ja vuorovaikutuskouluttaja.

Kirjoittaa blogia Hidasta elämää -sivustolle, antaa mielenjumppaharjoitteita omilla nettisivuillaan.

Kommentoi

Mitä on onnellisuus ? Onko se tunne ? Tunteet tulevat ja menevät. Ehkä onnellisuus on asenne ? Aikuinen voi säätää mielentilojaan, jossain määrin. Mitä on hyvä elämä ? Onko vastaus naistenlehdissä ? Määritteleekö puolisosi tai muu ulkopuolinen onnellisuutesi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnellisuus on asenne, joka ei ole riippuvainen mistään ulkoisista tekijöistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sitten tykkään näistä tavallisista ihmisistä, jotka kertovat kirjoissa omasta elämästään. Aivan parhaita kirjoja. Mielelläni menisin kuuntelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

54
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
31
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
28
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image