Pohjois-Suomi

Norjalaiset rakentavat Saanalle luvatta

Monen paikallisen ja retkeilijän mielestä hakattu aukea rakennuksineen pilaa ainutlaatuisen kansallismaiseman.
Pohjois-Suomi 10.9.2008 0:00
Kari Alaluusua
Norjalaisten Kilpisjärvelle ilman asianmukaisia lupia rakentamat mökit ärsyttävät monia paikallisia asukkaita ja myös retkeilijöitä.

Kylässä on useita alueita, joille on vuosien kuluessa noussut laudasta rakennettuja asuntovaunujen lisäkkeitä, jotka eivät hivele kenenkään silmää. Neulateltoiksi ja kömmäteiksi kutsuttujen rakennelmien määrää ei kukaan tiedä tarkalleen. Enontekiön rakennustarkastaja Eino Mäkelä puhuu kymmenistä, Kilpisjärven Retkeilykeskus Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pöykkö jopa sadoista.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Suomen Luonto, jonka haastattelema Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen sanoo mökkien pilaavan kansallismaiseman.

"Ne ovat laittomia, ihan vieri vieressä. Niitä on ollut 15 vuotta, ja lisää tulee koko ajan."

Järvinen on tuskastunut Enontekiön viranomaisten lepsuiluun. "Ei tässä kunnassa tapahdu mitään. Poliisi ei puutu, jos on murhaa pienempi rikos. Tämä on kuin Klondyke. Enontekiön kunnalla ei ole rahaa tai kiinnostusta", hän sanoo Luonto-lehdessä.Kaava laukaisee pattitilanteen


Rakennustarkastaja Eino Mäkelä kertoo, ettei yhdellekään norjalaisten rakentamalle kömmätille ole myönnetty varsinaista viranomaislupaa, mutta ei niitä ole haettukaan.

"Me emme ala tukistelemaan norjalaisia, sillä vastuussa ovat maanomistajat, jotka ovat sallineet rakentamisen."

Mäkelä kertoo, että alueelle on laadittu asemakaava, jossa on tarkoitus puuttua norjalaisten rakentamiseen. Kaavasta on kuitenkin valitettu, mikä on estänyt myös Kilpisjärven retkeilykeskusta kehittämästä toimintaansa.

"Kaava on ensimmäinen ehto, millä asiaa voidaan viedä eteenpäin. Tällä hetkellä asia on pattitilanteessa. Uskon, että ensi vuoden aikana asiaan täytyy jotakin selvyyttä saada, ellei jo aikaisemminkin", hän arvioi.Norjalaiset
tärkeitä asiakkaita


Mäkelän mielestä yksittäisiin tapauksiin ei nyt kannata puuttua vaan odottaa kaavaa ja tehdä kerralla kaikkia sitovat päätökset.

Rakennustarkastaja ei usko, että asuntovaunujen jatkeita rakennettaisiin suuremmassa määrin lisää siitäkään syystä, ettei niitä enää mahdu enempää.

"Jos alamme nyt hätistellä yrittäjiä, niin vähäinenkin porukka jää kylästä pois", Mäkelä sanoo. Hän ymmärtää myös norjalaisia vaunujen omistajia, jotka tarvitsevat talvikestävää säilytystilaa tavaroilleen.

Kunta ei ole antanut luvattomille rakennuksille purkumääräyksiä tai tehnyt rikosilmoituksia.

Mäkelä kuitenkin myöntää, että jo yleiskuvankin vuoksi kunnan on jossakin vaiheessa puututtava asiaan.

"Mikä on oikea tapa, siihen kunta hakee järkevää ratkaisua kaavamääräyksillä ja lupamenettelyillä, jotka voisivat olla ohjeena muillekin kunnille", hän sanoo.Hiljalleen
hyväksytty tapa


Kilpisjärven Retkeilykeskus Oy:n
toimitusjohtaja Jarmo Pöykkö myöntää, ettei hänen yrityksensä ole hakenut norjalaisten naulatelttoja varten rakennuslupia.

Norjalaiset ovat rakentaneet matkailuvaunuihinsa pysyviä laajennuksia jo pitkään, joten siitä on tavallaan tullut hyväksytty tapa. Kaikki ovat nähneet, että mökkejä on alueille rakennettu.

Pöykkö toteaa, etteivät mökit mitään kaunistuksia ole. "Kun kaava aikanaan vahvistetaan, jokaiselle mökille pitää varmaankin hakea erillinen rakennuslupa. Kaava määrää mökin sijoituksen, koon ja materiaalin", hän sanoo.

Norjalaiset kokeilivat aluksi vaunuihinsa tavallisia telttaversioita, mutta ankarassa ilmastossa teltat eivät olleet hyvä ratkaisu.

Jarmo Pöykkö kertoo, että Norjan puolella leirintäalueiden naulateltat ovat vielä isompia.

Siellä ne on rakennettu enemmän mökkimäisesti, ja rakennelmiin on vedetty vesijohdot ja viemärit.

Norjalaisia tulee Kilpisjärvelle muun muassa siksi, että Suomessa moottorikelkkailu on naapurimaata vapaampaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Lukijan kuva: "näitä taloja ihmeteltiin"..... EI nuo ole niitä asuntovaunuhökkeleitä, ne on tien toisella puolen, Tuulan tuvan takana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

08:07 miten oisi jos suomalaiset menisi tuolla tapaa norjaan rakentelemaan lapin ukko Olet vain kateellinen. Pidä huoli omista asioistasi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakennusvalvonta ei ole velvollinen puuttumaan luvattomaan rakenamiseen, vaan se on maanomistajan vika, niinkuin jutussa sanotaan, niin silloinhan voi maanomistajan ruveta paaluttamaan ilman lupia vaikka heti omine vikoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnan ahneus tämän on saanut aikaan.Mitä väliä maisemalla,kunhan köyhä kunta saa lisää liksaa.Kilpisjärvi on muutenkin pilattu liiallisella rakentamisella. Kaikki vaan maan tasalle,ei tämmöinen menettelisi Norjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vuotta sitten kävimme Kilpisjärvellä ja tämä mökkikylä on aivan kammottava ilmestys. Ne eivät todellakaan ole mitään asuntovaunujen etutelttoja vaan lisärakennuksia asuntovaunun kylkeen. Ihmetyttää suuresti, miten tällaista voidaan antaa tapahtua. Asian puolusteleminen sillä, että norjalaiset suuttuvat ja lähtevät pois, on aivan pöyristyttävä. Tuskin Norjassakaan saa ihan miten vain rakennella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, kun natolaiset tekevät omia tukikohtiaan - itäinen Suomihan on jo Venäjän hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennustarkastaja Eino Mäkelä kertoo, ettei yhdellekään norjalaisten rakentamalle kömmätille ole myönnetty varsinaista viranomaislupaa, mutta ei niitä ole haettukaan. "Me emme ala tukistelemaan norjalaisia, sillä vastuussa ovat maanomistajat, jotka ovat sallineet rakentamisen." Niinpä niin, vastuu toisille, ei kuulu minulle. Missäs on se peili mihin voisi joskus jokainen vilkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen jo vuosia ihmetellyt sitä hökkeli kylää , raha raha . näinhän se on että rahat pois ja nurkantaka nauramaan .oispa joku suomalainen mennyt kyhään tikkumökin kyseiselle alueelle johan ois syntyny äläkkä.kokeilkaapa rakentaa norjanpuolelle .et astu maastoon ellei ole tyyriitä lupia, et poimi hillan hillaa. et voi jättää suomalaista autoa tipuoleen yksin tai renkaissa ei ole ilmaa alalaidassa kun tulet takas.sellasia noi norskit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin pari vuotta sitten Kilpisjärvellä. Alue on jo pilattu mökeillä. Suuntaan lomareissuni jonnekin muualle tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä saa suomen laskettelukeskusten vaunualueilla rakentaa minkäänmaalaiset mitään kiinteitä rakenteita vaunujen ympärille jo paloturvasäännöstenkään perusteella. Eli ei ku purkuun vaan kaikki hökkelit tai sitten sallittakoon moinen kaikilla vaunualueilla kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kävin tuolla ja meinäsin yöpyä mutta oli niin kaatopaikkamainen tunnelma että piti mennä ruotsin puolelle yöpymään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rakentakoon norjaan omat lautamökkinsä ja jättäköön Suomi kaunis luonto rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikosilmoitus ja heti! tiedoksi myös kunnan rakennuslautakunnllalle/tarkastajalle sekä lääninhhallitukselle (mahdolllisia toimenpiteitä varten). Saadaanpa selvyys pohjoismaisessa hengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kateutta ole jos tummoisesta törkeydestä mielipiteensä ilmaisee.Norskit rajan taakse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image