Pohjois-Suomi

Nivalan vakavan lii­ken­neon­net­to­muu­den kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poik­keus­lu­val­la – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bus­si­py­sä­kil­lä odotelleista ihmisistä

Poliisi pyytää onnettomuuspaikalle pysähtyneitä autoilijoita ottamaan yhteyttä virkavaltaan. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 28.1.2020 13:30 | Päivitetty 28.1.2020 13:32
Heikki Uusitalo

Nivalan Erkkilässä viime viikon maanantaina tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa vakavasti loukkaantunut mieskuljettaja on 17-vuotias.

Poliisi vahvistaa Kalevalle, että nuorukainen oli saanut ajokortin poikkeusluvalla jo alaikäisenä. Henkilö ei ole nivalalainen.

Kuljettaja on poliisin mukaan edelleen sairaalahoidossa. Virkavalta ei ole päässyt kuulemaan häntä.

Onnettomuudessa lava-auto törmäsi linja-autoon, jonka matkustajat eivät loukkaantuneet.

Nuori mies kuljetti lava-autoa, jonka poliisi epäilee kulkeneen ylinopeutta valtatiellä 28. Lava-auto suistui törmäyksen jälkeen pellolle, ja auto romuttui pahoin.

Suistumispaikasta vain parinkymmenen metrin päässä oli linja-autopysäkki, jolla oli ihmisiä. Poliisin mukaan auto ajautui pysäkin takaa vain noin kymmenen metrin päästä siitä. Sivullisille ei kuitenkaan aiheutunut konkreettista vaaraa.

Poliisien saamien tietojen mukaan lava-auton kuljettaja oli ajanut Kärsämäen suunnasta kohti Nivalaa ja ohitellut matkalla muita ajoneuvoja. Poliisin mukaan näitä autoilijoita oli pysähtynyt onnettomuuspaikalle, ja heitä pyydetään ottamaan yhteyttä virkavaltaan.

Yhteyttä voi ottaa suoraan onnettomuutta tutkivan poliisin numeroon 0295 465 484 arkipäivisin kello 8–16.

Koululaiskuljetusta hoitaneessa linja-autossa oli onnettomuushetkellä 11 matkustajaa ja kuljettaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

ei se ajotaito ole iästä kiinni, moni nuori kuljettaja joka on saanut hyvän ajo-opetuksen esim. opetusluvalla, ajaa paljon paremmin kuin moni aikuinen joka ei osaa ottaa liikenteessä huomioon muita kuin itsensä.
se asenne kasvatus liikenteeseen ja kaikkeen muuhunkin elämässä lähtee ihan kotioloista , se ei todellakaan ole pelkästään ikäsidonnaista.
Mielestäni liikaa moititaan nuorisoa . kyllä me aikuiset voitaisiin itse katsoa välillä peiliin, ja miettiä minkälaista mallia itse annamme jälkikasvulle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyautot ovat tehokkaita ja nuoret vasta kortin saaneet luulevat olevansa kuolemattomia ja pitää näytää kavereille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nämä 17-vuotiaitten holtittomat ajotavat osoittavat, ettei 15-vuotiaita pidä päästää rattiin, kuten ed. liikenneministeri Bernerin laissa kaavailtiin. Kevyet mullat sille järjettömälle "kevytauto" laille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää muutenkin olevan liikenne ja muukin kuri höltymässä varsinkin maaseudulla, kun valvonta on olematonta. Kaikenlainen liikenteessä pelleily lisääntynyt kaiken kaikkiaan. Pakoputkiviritteisillä takavedoilla liiraillaan päivät ja yöt, häiriten yöunia, ja vaarantaen liikenneturvallisuutta. Sama koskee mopoja ja motskareita, kilvillä ja ilman. Luvaton maastoliikenne on myös lisääntymään päin. Varmaan sattuu lisää onnettomuuksia, jos liikennekäyttäytymistä ja asennetta ei saada korjattua. Pakollisia ammattilaisten antamia ajo- ja teoria tunteja pitäisi lisätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikkia testataan milloin mihinkin hommaan, niin testataan myös nämä kortinhakijat. Koulusta löytyy jo faktaa aiemmasta käyttäytymisestä ja hakija maksaa muut testikulut. Siinä nähdään se todellinen tarve saada kortti ennen 18-vuoden ikää. Toive olisi myös luku- ja kirjoitustaito, jotta ne säännötkin omaksutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästä se kiinni on kuinka liikenteessä toimii. Ei siitä vaahdota tarvitse, onko sitten 18 vuotiaallakaan yhtään sen parempi reaktiokyky kuin 17 vuotiaalla? Vuosi sinne tänne, jos on nuori pojankloppi ei se tietenkäö hyvä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha vaahdota tuosta kortti-iästä. pään kehittyminen on niin yksilöllistä. Itselleni olisi kortti pitänyt antaa aikaisintaan 20- vuotiaana. Onneksi vakavammilta vältyttiin! Autoja meni kyllä useampi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 lätkä taka akkunaan ja sininen vilkku katolle, rauhottas muitaki kulkijoita, heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei alaikäisille millään luvalla ajokorttia. Liian nuorella reaktio ja arviointikyky ei ole harjaantunut siinä määrin, että osaa hallita ajoneuvoa liikenteessä. Ja vauhdin hurma sekoittaa sen vieläkin heikommaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelemattomuudella lienee ollut osansa. Pikaista paranemista. Jälkeenpäin ajateltuna 20v kortti-iäksi ei välttämättä ole kovin tyhmä ajatus. Ehkä siinä ehtisi edes hieman enemmän kasvaa harkitsevaksi. Tai se psykologin testikin voisi toimia, kunnes siitä valitetaan epätasa-arvoisena.

Toisaalta, kun katson miten aikuisiksi itseänsä nimittävät näyttävät tenavilleen mallia liikenteessä toistensa huomioinnista, ennakoinnista ja tilannenopeuksista, niin ikärajat eivät juuri auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan pähkähullua antaa alaikäisille erikoislupia. Tässä on hyvä esimerkki siitä, mihin tämä johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

18 vuotias saa kortin autokoulun opetustunneilla joita on kokonaista KYMMENEN ja joista puolet voi ja olla simulaattorissa.

Opetuslupa toimii hyvin jos aloittaa 16 vuotiaana ja vaikka saakin 17 vuotiaana poikkeusluvan kun ajotunteja kertyy moninkertainen määrä. Turha on ikää syyttää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikkeusluvasta on tulossa tai on jo tullut automaatti, ainakin oppilaitoksissa. Patistetaan hakemaan poikkeuslupaa heti kun ikää on riittävästi. Osalla opiskelijoista ei vielä edes yllä jalat polkimille. Pakollisia ajotunteja aivan liian vähä. Inssiajattajalla pitäisi olla lupa siirtää kortin saantia myöhempään ajankohtaan vuodella tai kahdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä , että oli kortti , ei kait negatiivinen asia , vai onko poliisin tiedottaminen kortittomista kuskeista jotenkin hyvä uutinen ?
Tiedä häntä , kumpi parempi, ei ota selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pennuille annetaan ajokortti? Ei mitään järkeä, kuten Sipilän ja Bernerin taksikouhotuksessa!
Vieläkö pitäisi 16vuotiaiden saada äänestää? Ei missään tapauksessa, eli ei pennuille aikuisten oikeuksia tärkeissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että nämä kakaroille myönnettävät poikkeisluvat eivät ole todellakaan viisaita päätöksiä. Näitä onnettomuuksia sattuu jatkuvasti ja kaikki johtuu järjettömistä kaahauksista koska ei olla vielä henkisesti kypsiä ottamaan vastuuta itsestään ja muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla logiikalla esim. kaikki bemarit pitäisi kieltää. Jos yksi kaahaa, niin kaikkia pitää rangaista. Huttutuvan suuri viisaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ns. pick-up- pakettiautot ovat osaamattoman kuskin käsissä suorastaan vaarallisia ajettavia. Moottoreissa on tehoa vähintäänkin riittävästi, ja silloin perä lähtee pelkällä takavedolla hyvin helposti luistoon. Itse olen tällaisilla ajellut pian pari miljoonaa kilometriä. Lumisilla ja jäisillä teillä olen ajanut ja ajan jatkossakin aina nelivedolla. Silloin meno on paljon vakaampaa ja turvallisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva, että annetaan näitä poikkeuslupia. Todellisuudessa pitäisi nostaa ajokortin saanti-ikää tai sitten pistää kaikki autokoululaiset psykologisiin testeihin todellisen henkisen iän mittaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä testejä saa pitää vanhemmillekin, vaikka joka viides vuosi kun samalla testataan auton käsittelytaito.
Ja rima korkealle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
10
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image