Pohjois-Suomi

Näillä vinkeillä voit välttää eksymisen mar­ja­reis­sul­la – "Kaulaan ripustettava pilli on kevyt ja halpa hen­gen­pe­las­ta­ja"

Marjastus- ja sienestyskaudella eksyneitä etsivät poliisin lisäksi myös Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, joka on SPR:n koordinoima 52 järjestön verkosto. KUVA: Janne Körkkö
Pohjois-Suomi 10.7.2018 10:11
Kaleva

Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle kesän marjastus- ja sienestyskausi näkyy usein piikkinä etsintätehtävien määrässä. Muutamalla helpolla konstilla on mahdollista välttää eksyminen ja tehdä omasta marjareissusta turvallisempi, vinkkaa Suomen Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen

Veikkolainen kehottaa marjastajaa pakkaamaan reppuunsa ainakin kartan ja kompassin, tulitikut, pienen ensiapupakkauksen, kevyet eväät ja vesipullon. 

Ladatun kännykän lisäksi varsinkin pidemmälle reissulle voi napata matkaan myös varavirtalähteen.

Puhelimeen kannattaa ladata hätäpuhelua varten 112 Suomi -sovellus, jonka avulla hätäkeskus saa tarkan tiedon soittajan sijainnista.

– Kaulaan ripustettava pilli on kevyt ja halpa hengenpelastaja. Pilliin jaksaa puhaltaa väsyneenäkin ja sen ääni kantaa kauas, Veikkolainen vinkkaa. 

Jo ennen reissua kannattaa kertoa jollekin läheiselle tai majapaikkaan, minne on menossa ja milloin aikoo tulla takaisin. Karttaan ja reittiin kannattaa tutustua etukäteen. Samalla kartasta voi valita itselleen niin kutsutun hätäsuunnan: pääilmansuunnan, johon kulkemalla päätyy esimerkiksi järven rantaan tai tielle. Rantaa tai tietä seuraamalla pääsee takaisin ihmisten ilmoille.

– Jos eksyy, kannattaa istua hetkeksi alas, rauhoittua ja pohtia, mistä tuli. Jos suunta ei hahmotu lainkaan, voi lähteä ennalta valitsemaansa hätäsuuntaan, Veikkolainen ohjeistaa.

– Liikkeelle kannattaa joka tapauksessa lähteä vasta, kun tietää varmasti, minne on menossa. Jos on loukkaantunut, usein on järkevää jäädä paikoilleen odottamaan apua.

Viime vuonna elo- ja syyskuu olivat Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle eli Vapepalle selvästi vuoden vilkkaimmat etsintäkuukaudet. Poliisi hälytti vapaaehtoiset elokuussa 2017 yhteensä 41:een ja syyskuussa 36:een etsintään, kun muina kuukausina hälytyksiä kirjattiin keskimäärin alle 20 kappaletta.

MAINOS

Kommentoi

Vai että oikein GPS:n avulla sitä metsään mennään! Ei ole ihme kun porukkaa eksyy!
Ehdottomasti pitää opetella lukemaan maastokarttaa ja käyttää kompassia, niin ei eksy, jos ei hukkaa karttaa! Pelkällä kartallakin osaa, vaikka kompassin hukkaisikin.
Opetelkaa lukemaan karttamerkintöjä, niin nou hätää, milloinkaan.
Puhelimen virtaa voi säästää siihen, jos sattuu loukkaantumaan, eikä pääse omin avuin kotiin!
Nuo nykyajan vempaimet pitäisi suorastaan kieltää lailla suunnistustarkoitukseen. Jos eksyy, niin vähintäänkin periä etsintäkustannukset eksyneeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

GPS pitäisi neuvoa heti ensimmäisenä, mutta tietenkin jo neuvojalla on vain peruskännykkä käytössä, niin outohan GPS silloin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi siinä puhelimessakin olla gps-sovellus, jonka avulla marjastaja osaa liikkua. Aluksi merkitään auton sijainti. Jos eksyy, liikutaan autoa kohti laitteen avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitta kännykkään karttasovellus, jossa kartat ladataan puhelimen muistiin. Metsässä ei pidä yrittää harhailla pelkän Google Mapsin avulla, koska se ei välttämättä pidä karttoja muistissa. Vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä etukäteen - arvosteluja karttasovelluksista löytyy myös suomeksi. Tiekarttakaan ei ole hyödytön, koska sen ja GPS:n avulla löytää lähimmälle tielle.

Puhelin tulee pakata vedenpitävään läpinäkyvään pussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä näin tiheästi asuttuun maahan voi eksyä ellei jotain Lappia oteta huomioon?
Ottakaa nyt edes se manuaalinen kompassi älylaitteen mukaan kun elektroniikka voi pettää aina ja vesitiiviiseen pussiin vaihtovaatteet ja muu vedelle arka tai ehkä olisi parempi, että varusteettomat amatööriretkeilijät hakisivat marjansa ja sienensä vaan suoraan kaupasta kun tuntuu nykyihmiselle olevan luontokin ihan liian vaarallinen ja pelottava paikka vaikka oikeasti mikään ei ole sen hienompaa Suomessa kuin rakas luonto. T: Ympärivuoden retkeilyä harrastava, kesät ja talvet riippumatossa yöpyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiha sitä oikiasti katella vähä ympärilleen ku kulukee mettissä ni ossaa takasinki..kyl sieltä sen verra maamerkkejä löytyy ja voiha niitä itekki sinne jättää ni ei eksy..vähänku ihimiset käyttäs maalaisjärkiä ni helepottas kummasti eikä kulukis siel vaa etteempäin ja sitte parintunnin päästä miettis et nii mistähä suunnasta mä nyt oikeen tulin aaapuva

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suolla ei ole tänä vuonna marjan marjaa , ei tarvihe sittem mennä eksymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäätelökin on hyvää kun yksin syö... :)

Paikoitellen marjoja on tänä vuonna todella paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5 suolla käytiin tänä aamuna. Niistä mistä viime vuonna saatii lähes 50kg, nyt kourallinen. Ei maksa vaivaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:06
Pelasta putelit kosteudelta ja lämmöltä – pöpöjen kyllästämä ripsiväri voi saada aikaan silmätulehduksen
14:00
Polkupyörällä ajanut mies kuoli törmäyksessä traktorin kanssa Pudasjärvellä
13:16
Herola kolmastoista mäkiosuuden jälkeen - rullahiihto-osuudelle jäi kirittävää lähes kaksi minuuttia
13:03
Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille
12:23
Ruotsidemokraatit lupaa tukensa porvariallianssin puhemiesehdokkaalle
12:22
KRP:n tutkinta: Helikopteri, lentokone ja veneet saaristossa, törkeästä rahanpesusta epäilynä "pääosin ulkomaalaisia henkilöitä"
11:41
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
49
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image