Pohjois-Suomi

Mys­ti­nen hä­­tä­­lä­­he­­tin­il­­moi­­tus So­­dan­­ky­­läs­­sä – Pe­­las­­tus­­lai­­tok­­sen kelk­­ka­­par­­tio etsi hä­tä­kut­sun lä­het­tä­jää tun­tu­ris­sa

Pohjois-Suomi 18.2.2020 21:39 | Päivitetty 18.2.2020 22:21
Katja Kärki

Pelastuslaitoksen kelkkapartio etsi tiistai-iltana hätäkutsun lähettäjää Sodankylässä Oratunturin pohjoispuolella. Kello kymmenen aikaan illalla etsintä lopetettiin tuloksettomana.

–Alue tutkittiin, eikä siellä ollut mitään liikkumisen jälkiä. Mitään löydettävää ei ole, joten poliisin kanssa päätettiin, että etsintä lopetetaan, kertoo Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jukka Harmanen. 

Harmasen mukaan kyseessä on poikkeuksellinen tilanne.

– Hätälähetintä ei pystytä identifioimaan kehenkään, mikä on erikoista. Kyseiset laitteet ovat aina liitettävissä laitteen omistavaan henkilöön.

Harmasen mukaan hätäkutsu tuli alueelta, joka on 4–5 kilometrin päässä lähimmältä kelkkareitiltä.

– Yleensä tällaisia laitteita on esimerkiksi poromiehillä ja retkeilijöillä, ja hätäkutsuja tulee muutamia vuosittain. Mutta tällaista tapausta en muista, että olisi aiemmin tullut, ettei laitteella ole yhteystietoa. Nyt tuli vain pelkät koordinaatit.

Hätäkutsu tuli seitsemän aikaan tiistai-iltana Norjan Bodön kautta. Sieltä se välitettiin Turun meripelastuskeskukseen.

– Tällainen kummitustapaus aiheuttaa paljon selvittelyä, ja olemme olleet yhteyksissä Turkuun ja poliisiin, miten tilanteessa toimitaan, Harmanen kertoo.

Harmasen mukaan kyseessä saattoi olla laitteen toimintahäiriö.

– Kaikkiin hätäkutsuihin suhtaudutaan aina vakavasti. Meidän näkökulmastamme jollain on hätä kunnes toisin todistetaan. Tämä kävi nyt hyvästä harjoituksesta viranomaisten välillä.

Juttua päivitetty kello 22.21.

MAINOS

Kommentoi

Eli Sodankylästä lähetetty viesti meni ensin Norjan Bodöön ja sitten Turkuun? Eikö lähempänä ole muka vastaanottoon kykeneviä viranomaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on toki. Viranomaisyhteistyö toimii ja tämä on siitä hyvä esimerkki. Kun tässä tilanteessa viestiketju eteni nopeiten norjan kautta ja turun meripelastuskeskus vaan nyt sattuu olemaan se contact point mikä kansasivälisessä tämän kaltaisessa pelastustoiminnassa on asettu ihan pelastusviranomaisten toimesta.

Eli Suomeksi - tämä meni just niinkuin pitikin - ihan protokollan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se maailmanlaajuinen satelliitin kautta toimiva systeemi toimii. Ihan sama missä laukaiset lähettimen, vaikka keskellä valtamerta. Lähetin hakee ensin satelliitin jonka kautta tieto lähtee lopulta lähimmälle pelastusorganisaatiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa rekisteröinti ei maksa mitään: järjestelmä on kansainvälinen. Suomessa rekisteröinnistä joutuu maksamaan vuosittain 20 €:n taajuusmaksun. Liikenne- ja viestintäministeriö ei valtiovarainministeriön kanssa ole oikein "kartalla". Mikäli rekisteröinti Suomen tunnuksin ei maksaisi taajuusmaksua, varmaankin yhä useampi rekisteröisi Personal Locator Beacon:insa.

20 euron taajuusmaksutulo on niin vähäinen vuodessa Suomessa, että ehkä kannattaisi mennä Lapin (maakunta)liiton Lapin pelastuslaitoksen toiminta edellä eikä ihmetellä asiaa julkisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos kerran koordinatit on tiedossa niin kaipa ne kelekkamiehet paikan löytää, mikä tässä on ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
103
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
51
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
42
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
26
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
22
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image