Pohjois-Suomi

Myrsky sai aikaan yli 200 hälytystä Oulun seudulla - "Äärirajoilla oltiin"

Pelastuslaitoksen väki raivasi talon päälle kaatunutta puuta Oulun keskustassa lauantai-iltana. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 23.5.2015 14:12 | Päivitetty 23.5.2015 23:37
Kaleva

Myrskylukemissa puhaltanut puuskainen tuuli kaatoi puita, rikkoi kattoja sekä katkoi sähköjä eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata lauantaina. Lyyli-myrsky iski voimakkaimmin juuri Pohjois-Pohjanmaalle, ja työllisti myös alueen pelastuslaitoksia.

Päivystävä palomestari Kimmo Virkkala Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että Oulun seudulta tuli päivän aikana yli 200 myrskyyn liittyvää tehtävää. Pelastuslaitoksen kaikki asemapaikat oli miehitetty, ja myrskyn vuoksi perustettiin johtokeskus, jossa hälytykset laitettiin kiireysjärjestykseen.

– Kyllä tässä ihan äärirajoilla mentiin. Minun muistin mukaan tämä myrsky on melkein kärkipäästä, Virkkala kommentoi.

Ensimmäiset myrskyyn liittyvät tehtävät pelastuslaitos sai hieman ennen kello 13:a. Kiivainta myrskyhälytysten tulo oli kello 14-18.

Valtaosa hälytyksistä koski autojen, talojen tai teiden päälle kaatuneita puita. Lisäksi tuuli rikkoi monessa paikassa kattorakenteita. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan tullut.

Virkkala sanoo hieman ennen kello 22:ta, että jonkin verran myrskyvahinkoja on vielä hoitamatta. Hän muistuttaa, että pelastuslaitos raivaa vain sellaiset myrskyn kaatamat puut, jotka aiheuttavat vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Muualle kaatuneiden puiden raivaus on maan omistajan vastuulla.

Myrsky työllisti myös Jokilaaksojen pelastuslaitosta maakunnan eteläosissa.

– Suurin osa tehtävistä oli pieniä vahingontorjuntatehtäviä kuten puunraivauksia sähkölinjoilta ja teiltä. Aineelliset vahingot jäävät aika pieniksi, päivystävä palomestari Sakari Limnell sanoo.

Jokilaaksojen pelastuslaitokselle tuli päivän aikana 50–60 myrskyyn liittyvää hälytystä. Viimeisiä raivaustöitä tehdään vielä lauantai-illan aikana. 

Tuhannet ilman sähköjä

Kaatuneet puut katkoivat sähköjä tuhansilta ihmisiltä Pohjois-Pohjanmaalla. Enimmillään sähköttömiä asikkaita oli eri verkkoyhtiöillä yhteensä yli 23000. Hieman ennen puoltayötä sähköttömiä talouksia oli yhä lähes 10000.

Eniten sähköttömiä asiakkaita, reilut 7800, oli Elenian verkossa Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa. Koillismaalla toimivalla verkkoyhtiö Carunalla oli puolestaan lähes 3000 sähkötöntä asiakasta. Oulun Seudun Sähkön asiakkaista ilman sähköä oli noin 770 Muhoksella, Tyrnävällä ja Utajärvellä.

Oulun Energia on puolestaan saanut palautettua sähköt asiakkailleen Enimmillään Oulun Energian verkossa sähköttömiä talouksia oli yli 2500.

Oulun Energialta kerrotaan, että sähköverkon vikopaikkoja korjataan yhä. Samalla muistutetaan, että sähkölinjalle kaatuneen puun lähelle ei saa mennä sähköiskuvaaran vuoksi. Varoetäisyys on kaksikymmentä metriä.

Katso lukijoiden myrskykuvia kuvagalleriasta.

Katso paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Taas se tuli todistettua kuinka haastavaa sään ennustaminen on.Edellisenä päivänä ei mitään varoitusta tuulesta,saatika myrskystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelastuslaitoksen väki raivasi talon päälle kaatunutta puuta Oulun keskustassa lauantai-iltana. SUOMALAISTA huippu typeryyttä kasvattaa puita talon ja parkkipaikkojen lähettyvillä - kerjäätte verta nenästä ihan tahalanne. Toivon mukaan vakuutus ei korvaa mitään tyhmyydestänne - ette vissiin oo koskaan aikasemmin kuullu että myrsky voi kaata puita vai mitä? Kaikki vakuutus yhtiöt pitäisi sopia yhdessä että talojen päälle kaatuneita puita ei korvata eikä autojen päälle kaatuneita puita jotka ovat parkki paikalla, niin loppuis tämä typeryys vihdoinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas et sekö on sen autonomistajan oma vika jos puu kaatuu auton päälle kun sattuu asumaan Oulun kaupungin omistamassa kiinteistösä vaikka vuokralla eihän se vuokralainen sitä hiton puuta siihen ole kasvattanut!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meillä täällä siikajoella on jokkaisella isännällä moottorisaha auton peräkontisa ni ei joka oksasta tartte soittaa palokunnalle :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisissä kuvissa lahovikaisia koivuja. Omistajan vika ja yhteiskunta maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajuin myrsky vuosiin Oulussa ja ei minkäänlaista hälytystä tai informaatiota tulevasta myräkästä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmatieteen laitos kyllä merisäässä epäonnistui. Tiedotuksessa luvattiin vain 18 m/s.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskelankylässä naapurin tontilla myrsky kaatoi keskisuuren koivun. Onni onnettomuudessa oli, että myrsky teki montaa metsuria tarkempaa työtä ja puu kaatui "millilleen oikeaan paikkaan" rakennusten, istutusten ja aitojen väliseen kapeaan kujaan... Olisi kyllä ihan valokuvan paikka tuo kaato :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa asua ihmisten ilmoilla. Koskaan ei ole ollut sähkökatkoja luonnon voimien vuoksi. Ennemmin talo sortuu, kun sähköt menee poikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image