Pohjois-Suomi

Muhoksen uuden lukion ra­ken­ta­mi­ses­sa hyödynnetään uutta kou­lu­ra­ken­ta­mi­sen mallia

Muhoksen uuden lukion on määrä valmistua vuonna 2020. Havainnekuva. KUVA: Arkkitehtitoimisto Avario
Pohjois-Suomi 25.6.2019 10:26
Antti Karvonen

Muhoksen uuden lukion rakentaminen käynnistyi kesäkuussa. Uudenlaisia yhteistyön muotoja sisältävä toteutustapa toi opettajat, tekniset suunnittelijat ja urakoitsijat saman pöydän ääreen jo rakennushankkeen alkumetreillä, Muhoksen kunta tiedottaa.

Muhoksen uuden lukion suunnittelussa ja rakentamisessa pilotoidaan uutta yhteistoiminnallista kokonaisvastuu- eli KVR-urakkaa. Rakennushankkeen toteutuksesta vastaava urakoitsija valikoitui yhteisissä työpajoissa, joissa samalla sovittiin hankkeen tavoitteista.  

– Hankintalain neuvottelumenettely antaa mahdollisuuden hakea julkisiin rakennushankkeisiin paras mahdollinen porukka. Osallistavien työpajojen avulla pystyimme arvioimaan tarjoavan organisaation kompetenssia ja yhteistoiminnallista kyvykkyyttä, Muhoksen tekninen johtaja Mikko Kari sanoo.

Neuvottelu- ja tarjouskierroksille osallistui kolme palveluntarjoajaa. Toteutusvaiheen sopimus solmittiin toukokuun lopussa Lujatalon kanssa.

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli on uusi vaihtoehto julkisten rakennushankkeiden toteuttamiseen.  

 – Elinkaari- ja allianssimallit ovat hankalasti sovitettavissa pieniin tai keskisuuriin julkisiin hankkeisiin. Alalla on ehdottomasti tilausta toimintamallille, jossa hanketta kehitetään yhdessä ja työmaaosaaminen saadaan mukaan alkumetreistä alkaen, Mikko Kari sanoo.

Myös opettajat ja oppilaat ovat olleet alusta asti tiiviisti mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa. 

Uusi lukio valmistuu vuonna 2020

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamuoto soveltuu erityisesti kuntien ja kaupunkien hankkeisiin, kuten koulu- ja soterakentamiseen.

– Rahaa ei varmastikaan tule lisää, mutta meillä on silti mahdollisuuksia parantaa julkisten rakennushankkeiden laatua ja samalla käyttäjien ja kansalaisten kokemusta niistä, sanoo toteutusmallin kehittänyt rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä.

Sidosryhmien myönteiset kokemukset ja mielikuvat ovat yksi tavoitteista Muhoksen uuden lukion rakentamisessa. Hankkeen avaintulosalueisiin lukeutuu mm. rakennusmateriaalien kierrättäminen.

– Seuraamme rakennushankkeessa tuotettua jätemäärää ja sen uudelleenkäyttöastetta. Tavoitteena on, että 70 prosenttia jätteestä hyödynnetään uudelleen, Mikko Kari kertoo.

Rakennustyöt nykyisen koulun vieressä alkoivat kesäkuussa. Uusi lukio 170 oppilaalle valmistuu syyslukukauden 2020 alkaessa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 3 000 brm2 ja kustannusarvo 6,7 miljoonaa euroa.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaako edes rakentaa, Muhos on kuoleva pikkukylän, ei ole opiskelijoita uuteen kouluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä uutta tässä on? Onhan näitä jo tehty aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
46
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
36
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
11
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
8
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image