Pohjois-Suomi

Muhoksen uuden lukion ra­ken­ta­mi­ses­sa hyödynnetään uutta kou­lu­ra­ken­ta­mi­sen mallia

Muhoksen uuden lukion on määrä valmistua vuonna 2020. Havainnekuva. KUVA: Arkkitehtitoimisto Avario
Pohjois-Suomi 25.6.2019 10:26
Antti Karvonen

Muhoksen uuden lukion rakentaminen käynnistyi kesäkuussa. Uudenlaisia yhteistyön muotoja sisältävä toteutustapa toi opettajat, tekniset suunnittelijat ja urakoitsijat saman pöydän ääreen jo rakennushankkeen alkumetreillä, Muhoksen kunta tiedottaa.

Muhoksen uuden lukion suunnittelussa ja rakentamisessa pilotoidaan uutta yhteistoiminnallista kokonaisvastuu- eli KVR-urakkaa. Rakennushankkeen toteutuksesta vastaava urakoitsija valikoitui yhteisissä työpajoissa, joissa samalla sovittiin hankkeen tavoitteista.  

– Hankintalain neuvottelumenettely antaa mahdollisuuden hakea julkisiin rakennushankkeisiin paras mahdollinen porukka. Osallistavien työpajojen avulla pystyimme arvioimaan tarjoavan organisaation kompetenssia ja yhteistoiminnallista kyvykkyyttä, Muhoksen tekninen johtaja Mikko Kari sanoo.

Neuvottelu- ja tarjouskierroksille osallistui kolme palveluntarjoajaa. Toteutusvaiheen sopimus solmittiin toukokuun lopussa Lujatalon kanssa.

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli on uusi vaihtoehto julkisten rakennushankkeiden toteuttamiseen.  

 – Elinkaari- ja allianssimallit ovat hankalasti sovitettavissa pieniin tai keskisuuriin julkisiin hankkeisiin. Alalla on ehdottomasti tilausta toimintamallille, jossa hanketta kehitetään yhdessä ja työmaaosaaminen saadaan mukaan alkumetreistä alkaen, Mikko Kari sanoo.

Myös opettajat ja oppilaat ovat olleet alusta asti tiiviisti mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa. 

Uusi lukio valmistuu vuonna 2020

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamuoto soveltuu erityisesti kuntien ja kaupunkien hankkeisiin, kuten koulu- ja soterakentamiseen.

– Rahaa ei varmastikaan tule lisää, mutta meillä on silti mahdollisuuksia parantaa julkisten rakennushankkeiden laatua ja samalla käyttäjien ja kansalaisten kokemusta niistä, sanoo toteutusmallin kehittänyt rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä.

Sidosryhmien myönteiset kokemukset ja mielikuvat ovat yksi tavoitteista Muhoksen uuden lukion rakentamisessa. Hankkeen avaintulosalueisiin lukeutuu mm. rakennusmateriaalien kierrättäminen.

– Seuraamme rakennushankkeessa tuotettua jätemäärää ja sen uudelleenkäyttöastetta. Tavoitteena on, että 70 prosenttia jätteestä hyödynnetään uudelleen, Mikko Kari kertoo.

Rakennustyöt nykyisen koulun vieressä alkoivat kesäkuussa. Uusi lukio 170 oppilaalle valmistuu syyslukukauden 2020 alkaessa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 3 000 brm2 ja kustannusarvo 6,7 miljoonaa euroa.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaako edes rakentaa, Muhos on kuoleva pikkukylän, ei ole opiskelijoita uuteen kouluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä uutta tässä on? Onhan näitä jo tehty aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua Lukijalta
7:00
Louhokseen kirkasvetinen kalliojärvi – Kempeleeseen Zeniitin tulevalle matkailualueelle valmistuu kalliojärvi näillä näkymin vuonna 2024 Tilaajille
6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa
6:11
Pelialan ihmiset harmissaan Oulu Game Labin muutoksista - Oamkin rehtori: "Yritysten liikevaihdot eivät ole mairittelevia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image