Pohjois-Suomi

Muhokselle halutaan käyttää rahaa taiteeseen – taideteos bud­je­toi­tai­siin jo ra­ken­nus­vai­hees­sa

Muhoksella halutaan kohdistaan määrärahoja julkiseen taiteeseen prosenttitaideperiaatteella. KUVA: Tapio Maikkola
Pohjois-Suomi 24.5.2019 11:44 | Päivitetty 24.5.2019 13:02
Kaleva

Muhoksella halutaan kohdistaa määrärahoja julkiseen taiteeseen. Muhoksen kunnanhallitus on päättänyt esittää valtuustolle, että kunnan rakennuskohteissa otetaan käyttöön prosenttitaideperiaate.

Prosenttiperiaatteen mukaan osa rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteeseen. Taideteos voi olla integroituna rakennukseen jo rakennusvaiheessa tai se sijoitetaan sisä- tai ulkotilaan rakennuksen valmistuttua.

Prosenttiperiaate on ollut käytössä Suomessa jo 1960-luvulta lähtien ja lisääntynyt huomattavasti 2000-luvulla. Vuosina 2014–2015 prosenttiperiaatetta edistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalla Prosentti taiteelle -hankkeella.

Esimerkiksi Oulussa prosenttiperiaatetta on toteutettu julkisessa rakentamisessa vuodesta 1964 lähtien.

Uuteen lukiorakennukseen halutaan yhteisöllistä taidetta

Muhoksen ensimmäistä prosenttitaiteen periaatteella toteutettavaa taideteosta suunnitellaan vuonna 2020 valmistuvaan lukiorakennukseen, jonka yhteyteen tulee myös Oulujoki-Opiston opetustiloja.

Lukion prosenttitaideteokseen on varattu 0,5 prosenttia kokonaisrakennuskustannuksista. Siitä 50 prosenttia on harkinnanvaraista Taiteen edistämiskeskuksen “Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen” -avustusta, josta saadaan päätös kesäkuun alussa.

Taideteokseen saadaan luonnokset taidetyöryhmän valitsemilta neljältä alueen taiteilijalta: Joel Karppaselta, Riikka Keräseltä, Sanna Koivistolta ja Tiina Vehkaperältä.

Taiteilijoita on pyydetty huomioimaan luonnosvaiheessa lukion käyttäjäryhmä, alueen uniikki geologia ja luonto sekä Muhoksen kunnan arvot ekologisena, elinvoimaisena ja luonnonläheisenä Oulujokilaakson keskuksena.

Teos on toivottu toteutettavan yhteisöllisesti lukion opiskelijoiden kanssa ja sen toivotaan integroituvan tilan materiaaleihin. Taiteilijoita on pyydetty huomioimaan luonnosvaiheessa lukion käyttäjäryhmä, alueen uniikki geologia ja luonto sekä Muhoksen kunnan arvot ekologisena, elinvoimaisena ja luonnonläheisenä Oulujokilaakson keskuksena.

Lopullinen teosvalinta tehdään elokuussa 2019.

MAINOS

Kommentoi

Epäilen, että tämä taide saadaan, koska valtuusto saa aikaan mehevän riidan, jota sitten käräjillä ratkotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
17
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
7
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image