Pohjois-Suomi

Moot­to­ri­kelk­kai­li­ja ohitteli autoja ja pakeni poliisia Kemissä – hovi ei alentanut 55 päivän van­keus­tuo­mio­ta

Pohjois-Suomi 15.10.2019 15:32
Susanna Kemppainen

Moottorikelkalla poliisia pakoon kaahannut mies ei ole saanut alennettua tuomioitaan hovioikeudessa.

Se päätti tiistaina, ettei mies saa jatkokäsittelylupaa eli käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

Mies ajoi maaliskuussa 2017 Kemissä moottorikelkalla ainakin 125 kilometrin tuntinopeusvauhtia talvisena aamuna yleisellä tiellä, jolla oli 60 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Ajon aikana hän ohitti kolme henkilöautoa.

Mies kääntyi toiselle tielle, jossa olisi saanut ajaa enimmillään 40 kilometrin tuntinopeusvauhtia. Hänen vauhtinsa oli ainakin 108 kilometriä tunnissa.

Välillä poliisipartio pääsi miehen rinnalle, mutta mies jatkoi ajoaan kunnes hän menetti moottorikelkan hallinnan ja kaatui.

Kun partio meni ottamaan häntä kiinni, vastusti mies kiinniottoa ja hänelle laitettiin käsiraudat. Miehen verestä löytyi muun muassa amfetamiinia ja tetrahydrokannabinolia.

Yleisellä tiellä ei saa ajaa moottorikelkkaa ilman erityistä pakottavaa syytä. Miehellä ei ollut myöskään ajo-oikeutta moottorikelkkaan.

Lapin käräjäoikeus katsoi viime toukokuussa antamassaan tuomiossa miehen syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä haitantekoon virkamiehelle.

Oikeus teki poliisiauton miehelle mittaamasta ajonopeudesta 3 km/h varmuusvähennyksen eli katsoi, että tuomitun ajaman kelkan nopeus oli enimmillään ensimmäisellä tiellä 122 kilometriä tunnissa ja toisella tiellä 105 kilometriä tunnissa.

Vetosi siihen, että poimi äidille ruokasieniä

Mies tuomittiin myös kahdesta huumausainerikoksesta. Hänellä oli lasipurkissa tetrahydrokannabinolia kukintoina, muruina ja rouheena. Lisäksi hänellä oli hallussaan amfetamiinia ja kannabista.

Miestä syytettiin myös kolmannesta huumausainerikoksesta. Hänen hallustaan löydettiin huumausaineeksi luokiteltavia Psilosybe-sieniä.

Mies kertoi oikeudessa liikuskelleensa metsässä, jonka yhteydessä hän oli kerännyt ruokasieniä äidilleen. Mies vetosi siihen, ettei hän tunne sienilajeja eikä hän ole koskaan käyttänyt sieniä päihdyttävässä tarkoituksessa.

Poliisi takavarikoi miehen repusta Psilosybe-sienien lisäksi erilaisia ruokasieniä. Käräjäoikeuden mielestä miehen kertomusta ei voida pitää epäuskottavana jo yleisen elämäkokemuksenkin perusteella.

– Sienilajien tuntemus edellyttää perehtyneisyyttä eri lajikkeisiin, se totesi ja katsoi jääneen näyttämättä, että mies olisi hankkinut itselleen huumesieniä tahallaan. Syyte huumausainerikoksesta siis hylättiin.

Käräjäoikeus langetti miehelle kaikista näistä rikoksista rangaistukseksi yhteensä 55 päivää ehdotonta vankeutta. Rangaistuksesta päättäessään oikeus otti huomioon muun muassa sen, että miehelle on aiemmin tuomittu useita yhdyskuntapalvelurangaistuksia ja ehdottomia vankeusrangaistuksia. Lisäksi hänellä on pitkä päihdehistoria. Vankeusrangaistuksen pituuteen vaikutti sitä alentavasti hänen aiemmin saamansa kolme tuomiota.

Oikeus määräsi miehen myös ajokieltoon, joka päättyy heinäkuun 2020 lopussa. Hänen noin 2000 euron oikeuskulunsa maksetaan valtion varoista.

Mies valittu tuomiostaan hovioikeuteen. Hän olisi halunnut sen lieventävän tuomiotaan. Hovioikeus ei nähnyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta.

MAINOS

Kommentoi

"Hänellä oli lasipurkissa tetrahydrokannabinolia kukintoina, muruina ja rouheena. Lisäksi hänellä oli hallussaan amfetamiinia ja kannabista."

Okei, hänellä oli oikein tetrahydrokannabinolia hallussaan, sekä kannabista. Saanen kysyä mitä eroa niillä on tässä jutussa, vai miksi ne on eritelty..?

Siksikö, että asiaan tutustumaton olisi entistä enemmän ymmällään tästä koko kannabisaiheesta?
Kerrotaan nyt kuitenkin, että tetrahydrokannabinoli on yksi kannabiksen vaikuttavista aineista, eikä kellään ole hallussa pelkästään sitä. Se on aina kukan muodossa, lehtien muodossa, tai mahdollisesti sitä on voitu erotella suklaaseen, tai kekseihin, tai muihin ruoka-aineisiin, muttei sitä koskaan ole pelkässä tetrahydrokannabinoidin muodossa. Piti sanoa, koska itsellä hämmentää tämä uutisointi, johon liittyy kannabis ja miten asia usein tuodaan julki. Uutisoinnista paistaa usein läpi toimittajan epäpätevyys aiheesta, joka taas lietsoo epätietoisuutta ja pelkoa kannabiksen ympärillä. Onhan kyseessä kuitenkin vain luontoäidin muovaama yrtti, joita ihmiskunta on käyttäny jo tuhansia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samahan tuo on törniössä, kelkoilla rällätään kaasu pohjassa kaduilla ja pyöräteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vankeusrangaistuksen pituuteen vaikutti sitä alentavasti hänen aiemmin saamansa kolme tuomiota."

Sopivasti kiteytetty yhteen lauseeseen, että mikä tämän maan oikeusjärjestelmässä on vikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljousalennusta. Tämän maan oikeusoppineet ovat täysin pihalla ja päälle moittivat muiden maiden käytäntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on eduskunnan rikoslakiin joskus lisäämä paljousalennus. Olisiko se tapahtunut 1970-luvulla kun SKDL ja SDP alkoivat lieventämään niiden rikosten seuraamuksia, joihin alempien sosiaaliryhmien edustajat tyypillisesti syyllistyivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöiset idiootit pilaavat meidän kaikkien kelkkailijoiden maineen!!!! Jotkut luulevat voivansa tehdä mitä tahansa, varsinkin nuoret. Minä en ole koskana ajanut kelkalla tiellä metriäkään, paitsi tietä ylittäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeus" jakakaa ehdollisia tuomioita raiskauksista, jossa uhri ihminen ON saanut elinikäiset traumat. Sama "oikeus" jakaa vankeustuomioita kaahailusta jossa joku OLISI voinut loukkaaantua, mutta kukaan EI loukkaantunut ja saanut elinikäisiä traumoja.
En voi ymmärtää Suomen oikeuslaitoksen tuomioita sitten ollenkaan. Eivät ne ainkaan oikeudenmukaisuuteen perustu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vankeusrangaistuksen pituuteen vaikutti sitä alentavasti hänen aiemmin saamansa kolme tuomiota."

Toisin sanoen - mitä enemmän rikoksia tekee, sitä vähemmän saa rangaistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon pitäisi rötöstellä, että paljousalennusprosentti yltäisi sataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se oikeus suomessa toimii. Mitä enempi konnantöitä, niin sitä pienemmäksi tuomio tulee noin niin kuin suhteessa. Mutta mien on sitten vahinkoa kärsineen osa, siitä oikeus ei halua kuulla mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image