Pohjois-Suomi

Missäpäin Oulua näkee parhaiten tähtitaivaan ihmeitä? "Siellä on havaittu useasti outoja ilmiöitä"

Linnunrata, pilviä ja keinovaloja horisontissa. Ursa etsii Suomesta Linnunradan katselupaikkoja. KUVA: Pirjo Koski
Pohjois-Suomi 13.10.2018 21:11
Taina Virolainen

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa etsii parhaillaan Suomesta tuhannen tähden paikkoja eli Linnunradan katselupaikkoja. Jokainen tähtiharrastaja voi itse käydä lisäämässä havaintojärjestelmä Taivaanvahdin karttasovellukseen hyviä havaintopaikkoja.

Tähän mennessä karttasovellukseen on Oulusta merkitty vain pari tähtienkatseluun sopivaa paikkaa. 

Yksi niistä on Pilpaselän metsätie, joka on ilmoittajan mukaan avonainen, hiljainen ja kaukana häiritsevistä valoista – lisäksi siellä on havaittu useasti outoja ilmiöitä. Ilmoittaja ei kuitenkaan valota ilmiöitä tarkemmin.

Toinen ilmoittaja tuo esille meren rannalla sijaitsevan Oulun Letonniemen, jossa on esteetön näkyvyys pohjoiseen, länteen ja lintutornista myös etelään ja itään. Rajahaudantien päässä olevalta pysäköintipaikalta on noin puolentoista kilometrin kävely merkattua metsäreittiä pitkin Letonniemen suojelualueen kärkeen. 

Näissä paikoissa Linnunradan yksityiskohtia näkyy, vain etäällä horisontissa voi havaita valosaastetta.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että Linnunradan katselupaikkoja on ilmoitettu karttasovellukseen selkeästi enemmän eteläisestä Suomesta kuin pohjoisesta. 

– Pohjoisessa olisi kyllä enemmän pimeitä paikkoja. Vielä ehtii ilmoittaa paikkoja mukaan.

Ursan Tuhannen tähden paikka -kampanja kerää Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja Taivaanvahti -sivustolla 24. lokakuuta saakka.

Ennen lumentuloa Linnunrataa katsomaan

Tähtitieteellisen yhdistyksen Oulun Arktoksen puheenjohtaja Jussi Kantola kommentoi, että valosaastetta on paettava hyvän matkaa Oulun kaupungin ulkopuolelle: Esimerkiksi Sanginjoen suuntaan, Tyrnävään, Liminkaan, Paavolaan. 

– Merenrannoilta merelle päin on tavallisesti paremmat näkymät kuin rannalta sisämaahan. Ennen lumentuloa Linnunrata on mahdollista erottaa jopa ensimmäisistä asumalähiöistä, kunhan ei aivan katulampun alta katsele.

Kantolan mukaan taivaan kohteita katsellaan yleensä niiden ollessa etelän suunnalla, joten havaintopaikkaa kannattaa etsiä ennemmin kaupungin etelä- kuin pohjoispuolelta.

– Kiimingistä näkyy taivaalle paremmin kuin Oulun keskustasta ja Yli-Kiimingistä paremmin kuin Kiimingistä. Valosaaste lisääntyy taajaman kasvaessa.

Kantola selittää, että Arktoksen tähtitorni Puolivälinkankaan vesitornilla on valosaastetta lukuun ottamatta hyvä havaintopaikka, sillä näkymä on horisontista horisonttiin.

Oranssinhohtoinen valokupu kaupunkien yllä

Asutuksen ja liikenneväylien läheisyydessä haasteena pimeän tähtienkatselupaikan löytämisessä on kaikkialle tunkeutuva ylimääräinen ja huonosti suunniteltu valaistus.

Valosaaste näkyy kaupunkien yllä leimuavana punertavana tai oranssinhohtoisena valokupuna. Keinovalo on verhonnut miltei kaikki tähdet taakseen.

Hyvin suunniteltu valaistus auttaisi näkemään paremmin pimeässä ja eikä kätke tähtitaivasta ihmeineen. Valoja kannattaisi pitää päällä vain silloin, kun niille on todellinen tarve. Toinen perusohje on, että silloin kun valot palavat, niiden pitää olla suunnattu
tarkasti siihen kohteeseen, joka halutaan valaista. 

 

 

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Juu, tuu rajakylään pimeällä kuvaamaan tähtiä.
Ota kalliit kamerat mukaan. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyrnävällä nähty todella mielenkiintoisia taivaan poikki nopeasti lentäviä valopalloja jotka mutkittelevat. Olisi kiva tietää mitä nämä ovat. Eivät vilku, joten eivät liene satelliitteja tai lentokoneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muunmuasa ylli-iisä. sieltäpä karhutki kaimojaan taivahilla kattelevat.
%DD

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Limingan lintutorni on yksi hyvä paikka, josta näkee laajalle on on pimeä illalla ja yöllä. Minä olen kyllä nähnyt maanrajasta paljon muutakin, taivaan ja avaruuden ihmettä, mutta mitäpä niistä kertoo, ettei aleta mollaamaan turhasta, kukaan ei usko, koska ihminen on mitä on, sen pitää itse nähdä. Olkoonkin kyse vaikka kuinka tärkeästä asiasta maapallollemme ja sen uhkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesäpaikassamme joka on 50 kilometriä joka ilmansuuntaan pois valoista, näkee syksyisin tähtitaivaan aivan upeasti. Liikenne taivaalla on joskus melko vilkasta, miehen kanssa vitsailtu, että enemmän siellä on liikennettä, kuin täällä "korvessa". Oulusta sinne on matkaa 240 kilometriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos ihmettelette miten saadaan Linnunrata oikeen hehkumaan kuvissa niin googlattakaa "Star Stacking".
Siiinä oteetaan monta valokuvaa ja kasataan ne softalla päällekäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Letonniemi on niin keskellä kaupunkialuetta ettei siellä linnunrata näy oikein kunnolla.Näkyy nyt jotenkin. Asuin ennen siinä vieressä ja tiedän paikan.

Täällä Kajaanin syrjäkylällä oli pari vuotta sitten katuvalot pois päältä aina yöllä. Näkyi linnunrata omalta rivitalon takapihalta mainiosti. Mutta kun vaihtoivat LED-valoihin niin loppui sekin säästäminen ja valot palaa räiöttää läpi yön vaikka tuosta kulkee ehkä kaksi autoa yössä. Satunnainen ohikulkija ja lehdenjakaja. Tosin täytyy sanoa että paremmin suunnatut LED-valot eivät valaise taivasta ihan niin pahasti kuin vanhat lamput, mutta valojen alta on aika huono katsella linnunrataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylikiimingin ja Putasjärven rajamailla Hetekylän itäpuolella nähtiin 1970 -luvulla tehtiin useita varmoja havaintoja ufoista, lentävistä lautasista, joiden paikkansa pitävyyden todisti Oulun yliopiston kvanttimekaniikan fysiikan roffessori Esko I. Piippo. Sinne vaan kiikaroimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo se justiin on, että se pitäää muka jonkun proffan tai vastaavan todistaa. Jos ei ole nähnyt millä todistaa hänkään. Minä uskon jos ihminen on ihan tasapainoinen ja koska olen nähnyt itsekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnunrataa ei voi valosaasteen takia voi kuvata Oulussa eikä Oulun lähiympäristössä. Revontulikuvatkin ovat valosaasteen pilaamia poikkeuksetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti katuvalot on sammutettua, että porukat pääsee kiikaroimaan kuuta. Ehdottomän tärkeää, että sen pääsee toteuttamaan kotiovelle tai -parvekkeelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kiertelee oulua 10 min on nähnyt jo riittävästi outoja ilmiöitä, sillä oululaiset ovat niin outoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – testitulokset varmistuvat torstaina
11:21
Arvio: Arto Paasilinnan romaanihenkilöille kasvoi pitkät korvat – Vatanen pyrkii irti oravanpyörästä ja muuttuu jänikseksi Tilaajille
11:13
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
10:59
Kolumni: Koronavirus muistuttaa ihmisiä sarsista ja on saanut Hongkongin pelon valtaan
10:56
Matkailullinen vapaa-ajanasuminen tuo kymmenien miljoonien eurojen tulovirrat – Oulun seutu korostuu tulovirtojen lähtöalueena
10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
26
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
18
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
16
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
12
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
5
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image