Pohjois-Suomi

Ministeriltä mieluinen viesti tur­kis­tuot­ta­jil­le

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ei lämpene aloitteelle turkistarhauksen kieltämisestä. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 4.11.2012 20:11
Heikki Uusitalo

Yli 55 000 kansalaisen allekirjoittama lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn. Aloite vaatii turkistarhauksen kieltämistä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) vieraili sunnuntai-iltana kalajokisella Mannisen turkistilalla. Ministeri ei lämpene aloitteen vaateelle.

”Oma henkilökohtainen kantani ja ministeriön kanta on se, että turkistarhaus on vastuullinen elinkeino”, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan turkistuotannon soisi pikemminkin vahvistuvan kuin heikkenevän Suomessa.

Hallitusohjelmassa on kirjaus, että on selvitettävä mahdollisuuksia tukea turkistuotannon muuhun elinkeinoon vaihtavia tuottajia. Selvitystyötä ei ole vielä aloitettu.

”Totta kai hallitusohjelmaa noudatetaan. Täytyy katsoa, miten hallitusohjelman kirjaus täytetään”, Koskinen toteaa.

Lue lisää 05.11.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Turkistarhaajat voisivat luopua niistä häkeistä ja siirtyä maapohjiin ja järjestää riittävän suuret aidatut tilat eläimille. Tai sitten haetaan turkit metsästä niin kuin on aina ennenkin tehty.

Nykymeno on raukkaimaista ja tämän tietävät tarhaajat itsekin. Rahan himo vain sokaisee mielen.

Turkikset ovat luksutuote. Turkisten kysyntä taas liittyy mainontaan, jota Suomen turkisteollisuus tekee aktiivisesti. Mikäli tarhaus päättyy, niin myös mainonta, jolloin kysyntä pienenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on meilllä kunnon ministereitäkin sentään vielä:)

Todellinen eläinten suojelija,totuushan on että jos suomesta vähennetään 10000 turkiseläintä niin ne kasvatetaan jossakin muualla 100% varmasti huonomissa olosuhteissa.eli nämä ns. Suojeliat kettutytöt ,hampputukat ja muut hörhöt vaatii todellisuudessa huonompaa kohtelua eläimille!

Suomessa pitäisi lisätä turkistarhausta samalla parannetaan turkiseläinten kohtelua kun sekin määrä saadaan tähän maahan jossa niitä parhaiuten kohdellaan maailmassa.

Suomen tulevaisuuden alat on turkitarhaus,ydinvoima sähkön tuotanto ja kaivosteollisuus. vaikka jotkut luulee että pelkästään sosiaali turvalla elämällä pärjääämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kokoomukselle ei kelpaa turkisalan vapaa markkinatalous, olettehan ajamassa niitä kaikille aloille muutenkin??
Häkkitarhaus on markkinatalouden rajoittamista. Ketut ja Minkit metsään ja jos joku nahkoja haluaa myydä, niin ei muuta kuin metsälle. Nopein voittakoon ja olisi Minkilläkin markkinatalouden suoma etuoikeus omaan elämään jos lyllerö tarhaaja ei pysy vauhdissa mukana. Vastuukin olisi siirretty Minkille eikä tarhaajan tarvitsisi huolehtia minkin "sosiaalihuollosta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkistarhaus, jos jokin, on todellista luonnonsuojelua. Nahkasta tehdään takki, joka kestää ainakin 50 vuotta ja on senkin jälkeen vielä maatuva. Maatumatonta jätettä ei jää ollenkaan. Keinokuituisia uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjä takkeja pitää ostaa 50 vuoden aikana 50 kpl ja ne kaikki jäävät maatumattomina pilaamaan luontoa. ELÄKÖÖN TURKISTARHAUS

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen sivistynyt, vähänkin myötätuntoa ja kunnioitusta eläimiä kohtaan omaava ihminen tajuaa, että on täysin epäeettistä ja julmaa laittaa villieläin pieneen verkkopohjahäkkiin koko elämäkseen ainoastaan turhamaisten ylellisyystuuotteiden tuottamiseksi. En voi tajuta ihmistä joka voi kantaa yllään rääkättyjen eläinten nahkoja, varmaan mahtava fiilis! Mutta kuten on huomattu, ihmiskunta (ainakin suomalaiset) on vielä kaukana sivistyksestä salliessaan tämän julmuuden viattomia luontokappaleita kohtaan. Ihminen on kelvoton olento, taloudellisten voittojen, ahneuden ja vallanhalun takia se on aina riistänyt ja kiduttanut heikompia ihmisiä ja eläimiä. Turkistarhaus on yksi epäkohta, kylläkin pahimmasta päästä ja jos se lakkautettaisiin olisi maailma ehkä hitusen verran inhimillisempi paikka. Ei voi kiistää etteikö olot myös sioilla, lehmillä ja kanoilla olisi huonot, mutta aloitetaan herranen aika nyt edes jostakin parantamaan tilannetta. Turkistuottajat voisivat valtion tuella alkaa tuottamaan eettisesti ja ekologiseti kestävää luomua, jolla kysyntä kasvaa sekä suomessa että ulkomailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni maailman pitäisi olla vähemmän inhimillinen, jos eläinten kannalta ajattelee. Eläinten oloja ei pidä arvioida sen mukaan viihtyisikö itse kopissa vai ei. Voitko sanoa että eläin mieluiten värjöttelisi ulkona petojen syötävänä nälkää näkien kuin köllöttelisi sisätiloissa? Turkistarhaus luomuna olisi hieman hankala järjestää, esimerkiksi yhden minkin reviiri voi olla kilometrien pituinen. Turkis on erittäin ekologinen materiaali verrattuna keinokuituhin, joiden valmistuksessa tarvitaan erittäin paljon energiaa ja alati hupenevia öljyvaroja.
Ihmettelen lisäksi viittausta viattomiin eläimiin, minkit ja ketut ovat petoja, jotka syövät söpöjä eläimiä, esim jäniksiä. Ilmeisesti luontokappale on itsearvoisesti viaton, vaikka olisikin tappaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän nimenomaan turkistuottajat tekevät, mitä toivoit. Eli tuottavat eettisesti ja ekologisesti kestävää luomua, jonka kysyntä kasvaa sekä Suomessa että ulkomailla. Mikä sen luomumpaa kuin tuottaa teurasjätteistä kestävää, lämmintä, kaunista ja kevyttä turkista! Siihen ei synteettinen mukaturkisteollisuus pääse koskaan! Ja lämmintä vaatetta me tarvitsemme lähes joka talvi. Eikä turkis enää ole kallistakaan, jokainen oikeass tuössä käyvä pystyy haluamansa hankkimaan, ituhipithän ei työtä viitsikään tehdä. Sitä sätkänpolttoa kun ei työksi lasketa...
Kettulakin kankittuani en enää ihmettele ollenkaan, miten kettu tarkenee ulkona 40 asteen pakkasella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen erittäin onnellinen että turkistarhausta vielä löytyy. Luonnossa eläin kärsii koko elämänsä ajan. Vaivana ovat taudit ja loiset, nälkä, vilu ja ainainen pelko ruoaksi joutumisesta. Poikkeuksetta vääjäämätön kuolema on kivulias, onko se sitten sairauteen, nälkään tai elävältä syödyksi tulemiseen.
Jos kettu voisi valita, ottaisi se varmastikin mieluiten lämpimän, kivuttoman ja yltäkylläisesti ravitun elämän. Vaikka elämä sattuisi olemaan lyhyempi kuin luonnossa, olisi se vailla kärsimystä.
Ihmettelen myös miksei lemmikkikoiria tai kissoja kielletä samoilla perusteilla kuin turkistarhausta; väittäisin ettei kerrostalohuoneistossa yksin ihmisen kanssa elelevä koira pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään, luonnollisesta ruokavaliosta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on rumia varten on väärin,että viattomat eläimet joutuu kärsimään heidän takiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On outoa kettutytöiltä,että avuttomat häkkieläimet lasketaan luontoon. Jos saan sanoa suoraan : niin ihan oksettaa ne toisten elinkeinon tuhoamis touhut. Tosi lyhyeen ajateltu. Varmaan muutkin inhoavat sitä vihreiden tökeryyttä. - Nythän se näkyikin jo myös äänestyksessä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on Euroopan kehitysmaa. Eläinrääkkäystä pidetään elinkeinona. Kiinan ja Venäjän kanssa samalla tasolla. Sivistymaissa tarhaus kielletty jo aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdäänkö lakialoite pääkaupungin siirtämisestä pois Helsingistä vaikkapa keskemmälle Suomea, esim. Jyväskylään.
Perusteita löytyisi vaikka kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piipertäjät haluavat kieltää eläinten pitämisen "pienissä kopeissa" ja samaan hengenvetoon ovat ajamassa ihmisiä ekologisemmista omakotitaloista homeisiin betonikoppeihin kehä kolmosen sisäpuolelle. Ei näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mistä ne vaatteet tulee pakistan kiina turkki egypti... täällä häkkieläimillä paremmat olot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos turkistarhaus hoidettaisiin eläinystävällisemmin, esim. niin, että eläimillä olisi tilavat maapohjaiset aitaukset, joissa ne voivat toteuttaa edes osaa luonnollisista vaistoistaan, ei minulla tätä bisnestä vastaan mitään olisi. Tämähän toki voi lisätä eläimille vammoja ja heikentää turkiksen laatua, mutta niin se elämä tuo ihmisillekin paitsi hupia myös arpia, ja ne kuuluvat asiaan. No, ruoan suhteen pitää vielä pitää huoli, ettei turkiseläimille anneta mitään ihmisille kelpaavaa ruokaa. Näin tuskin on nytkään.

Tuo häkkimeininki se vaan pitää saada loppumaan eläinbisneksestä kokonaan. Kanaloissa kiellettiin pienimmät häkit, mutta eipä ne virikehäkit juuri parempia ole. Sama ongelma on sikaloissa ja navetoissa, eli nekiin pitää korjata. Mutta koska kaikkia vikoja ei saada hoidettua kuitenkaan kerralla kuntoon, on syytä aloittaa jostakin - esimerkiksi turkistarhauksesta. Ei voida puolustaa törkeää toimintaa sillä, että muissakin asioissa on sama vika.

Parhaiten näitä asioita saadaan kuntoon tekemällä ostopäätöksiä kaupassa: ostetaan vähintään lattiakanalan, mieluummin vapaan kanan tai luomumunia. Lihahyllyllä ei osteta sitä perus Atrian tai Snellmannin pakettia vaan katsotaan joku luomuliha tai riista. Vaaditaan tuottajilta lihapaketteihin tietoa tuotantotavoista ja elinolosuhteista. Tämä maksaa sitten reilusti enemmän kuin se kaupan halvin jauheliha, mutta ehkä sen on syytä maksaakin. Jätetään ne laaduttomat tuotteet hyllyyn - ok?

Täyskieltoon ei ole syytä, mutta tuotantomenetelmien uusintaan kylläkin. Turkiksethan ovat nimittäin erinomainen raaka-aine funktionaalisiin ja kestäviin asusteisiin ja vaatteisiin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että vaatteissani on metsästämällä hankittua elukan karvaa tai esim. lammasta, kunhan eläinkannat pysyvät elinvoimaisina ja homma hoidetaan suhteellisen ympäristöystävällisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppohan sitä on ohjeita ladella, vaan voisitko joskus jalkautua sieltä utopioistasi ihan tavallisen talliaisen tasolle tänne maanpinnalle. Se on kuulepas hinta, mikä ratkaisee ostoksen. On paljon ihmisiä, joilla ei ole varaa edes siihen halvimpaan tarjousjauhelihaan tai pienimpään myynnissä olevaan rasiaan kananmunia.

Turkistarhaus on täysin laillinen elinkeino ja huomattavasti ekologisempi kuin toppavaatteiden ja keinoturkisten valmistus. Istupa aloillesi hetkeksi ja mieti itse mielessäsi, kummasta syntyy suurempi ja haitallisempi hiiilijalanjälki, luomuturkiksesta vai keinokuitukankaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisellä ei ole varaa edes siihen tarjousjauhelihaan niin miksi sitten pitää kulkea turkki päällä? Kerroppa miten olet itse laskeskellut tämän hiilijalanjäljen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhien kannattaisi nimenomaan syödä kasvisruokaa. Porkkanasta, kaalista, perunasta ja pavuista saa halpaa ruokaa. Soijarouhepaketti maksaa vähemmän kuin jauhelihapaketti, mutta siitä saa kaksinkertaisen määrän ruokaa. Kirjakaupoista ja kirjastosta saa aiheeseen liittyviä kirjoja; esimerkiksi Härkäpapua sarvista on keskittynyt täysin lähiruokaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni turkistarhaus Suomessa tuottaa valtion kassaan suoraa verorahaa lähes 0,5 miljardia euroa vuodessa. Tähän päälle muut hyödyt eli esim. työpaikat tarhoilla ja logistiikassa, sekä kalojen perkkuujätteen kierrätys kettujen ja minkkien ruuaksi yms.. Mistähän nämä kettutytöt ajatteli raapia saman summan rahaa kasaan näin taantuman keskellä? Ja työpaikat pyöreästi 10 000 ihmiselle? Nostetaanko tuloveroa vai otetaanko vaan lisää lainaa? Tässä pitää myös huomioida että turkisten myynti Suomessa on aika olematonta eli suurin osa rahoista tulee nimenomaan ulkomailta. Tämä tukee etes jollain lailla tämänhetkistä onnetonta vientiä.

Lisäksi huomioitavaa on että mikäli tarhaus kiellettäisiin kotimaassamme, kapasiteettiä kasvatettaisiin muissa maissa joissa se on yhä sallittua. Ensimmäisenä Kiina joka on yrittänyt vallata markkinoita jo aikaisemminkin. Uskallan vaikka vannoa että täällä missä häkkien koosta ja jopa häkkitalojen pohjarakenteista lähtien kattaen koko toiminnan on tarkat direktiivit, joita myös aktiivisesti päivitetään ja seurataan, toiminta ei ole mielestänne eettistä... Kiinan syrjäkylillä sitä sanaa ei löydy etes sanakirjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

11
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
6
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
5
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
4
Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"
4
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
2
Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa porokolaririskistä
2
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Laitoinpa uuden auton tilaukseen

83 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image