Pohjois-Suomi

Mies väitti, ettei tiennyt kaverinsa tuoneen asunnon pakastimeen amfetamiinia – sai ehdollista vankeutta huu­mausai­ne­ri­kok­ses­ta

Pohjois-Suomi 8.12.2018 22:52
Heidi Peltonen

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1996 syntyneen miehen seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen tapauksessa, jossa miehen asunnon pakastimesta löytyi yhteensä 66,3 grammaa amfetamiinia (pitoisuus 14 painoprosenttia). Lisäksi asunnosta löytyi noin gramma marihuanaa sekä yksi 8 milligramman Subutex-tabletti.

Huumausaineet löytyivät poliisin tekemässä kotietsinnässä joulukuussa 2017. Mies näytti poliisille asunnon pakastimesta löytyvän 17,3 gramman amfetamiinipussin ja kertoi, että hänellä on hallussaan vähäinen määrä kannabista. Poliisi löysi etsinnässä pakastimesta vielä yhden amfetamiinipussin, jossa oli yhteensä 49 grammaa huumausainetta. 

Mies myönsi kannabiksen ja pienen amfetamiinipussin hallussapidon, mutta väitti, ettei tiennyt suuremman amfetamiinipussin olemassaolosta. Hän kertoi, että oli itse hankkinut pienemmän amfetamiinipussin kivun hoitoon.

Vastaaja kertoi oikeudessa, että amfetamiinit olivat päätyneet hänen asuntoonsa erään kaverin mukana. Kaveri oli tullut jouluaaton aattona hänen ovelleen ja pyytänyt, saako jättää tavaroita asuntoon siksi aikaa, kun vierailee vanhempiensa luona.

Vierailun jälkeen asunnon pakastinlokeron ylähyllyltä löytyi pussi, jossa hän päätteli olevan amfetamiinia. Vastaaja kertoi käräjäoikeudessa, että sai tietää toista pussista vasta kotietsinnän yhteydessä.

Kotietsintää suorittanut poliisi kertoi oikeudessa, että huumausainepussit olivat olleet pakastimessa vierekkäin, kun mies näytti pussin poliisille. Toinen poliisi seisoi samaan aikaan hänen vieressään ja poliisi kertoi, että hän laittoi pussin valokuvaamista varten samaan paikkaan keskilokeroon, mistä vastaaja oli sen ottanut.

Käräjäoikeus piti epäuskottavana, ettei vastaaja olisi tiennyt myös toisesta pakastimessa olleesta pussista. Jos pussit olisivat olleet eri hyllyillä, eikä hän olisi niitä huomannut, olisi poliisi laittanut pussit valokuvaa varten ylä- ja keskilokeroihin pelkän keskilokeron sijaan. 

Oikeuden mukaan mies halusi salata toisen pussin poliiseilta, sillä siellä oli lähes kolminkertainen määrä huumausainetta toiseen pussiin verrattuna. Käräjäoikeuden mielestä kertomusta ei voitu pitää uskottavana, sillä mies oli huumeiden käyttäjä ja hän käyttää myös amfetamiinia, jota löytyi asunnon pakastimen keskilokerosta.

Mies tuomittiin huumausainerikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu. Oikeus antoi ratkaisun syyskuussa.

Rangaistuksessa otettiin huomioon se, että amfetamiinin pitoisuus oli lähes puolet vähemmän kuin katukaupasta takavarikoitujen amfetamiinien pitoisuuksista. Lisäksi miehellä ei ollut merkintöjä rikosrekisterissä.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, mutta se ei nähnyt tarvetta jatkokäsittelylle, vaan katsoi, että käräjäoikeuden tuomiota ei ole syytä muuttaa.

MAINOS

Kommentoi

No, joo. Vitsi vitsi! 😉

Kuitenkin lähtökohtaisesti vastuunottaminen jääkaappinsa sisällöstä kuulunee selkeästi haltijalleen, vaikka jääkaappi olisi suppean piirin yhteisomistuksessakin. Omasta pihastakin kuulunee toki periaatteellinen vastuu pihan haltijalle, mutta lain puitteissa säädetty vastuu yhtä tiukaksi kuin jääkaapista arveluttaa.

Jääkaappi ja piha lienevät alttiita myös rikoksien mahdollisuuksille. Piha on ehkä alttiimpi.

Joskus erotus, onko epäilty rikollinen vai rikoksen uhri, jouduttanee arvioimaan mutu-tuntumalla. Silloin olisi hyvä käyttää tervettä järkeä, jos se vain suinkin on mahdollista.

Tietenkin meidänkin, jotka emme halua joutua rikoksien kohteeksi emmekä varsinkaan rikollisiksi epäillyiksi, kannattaa harkita, voisiko edes oman jääkaapin sisällöstä pitää tarkempaa huolta. 🐛🍪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image