Pohjois-Suomi

Mies väitti, ettei tiennyt kaverinsa tuoneen asunnon pakastimeen amfetamiinia – sai ehdollista vankeutta huu­mausai­ne­ri­kok­ses­ta

Pohjois-Suomi 8.12.2018 22:52
Heidi Peltonen

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1996 syntyneen miehen seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen tapauksessa, jossa miehen asunnon pakastimesta löytyi yhteensä 66,3 grammaa amfetamiinia (pitoisuus 14 painoprosenttia). Lisäksi asunnosta löytyi noin gramma marihuanaa sekä yksi 8 milligramman Subutex-tabletti.

Huumausaineet löytyivät poliisin tekemässä kotietsinnässä joulukuussa 2017. Mies näytti poliisille asunnon pakastimesta löytyvän 17,3 gramman amfetamiinipussin ja kertoi, että hänellä on hallussaan vähäinen määrä kannabista. Poliisi löysi etsinnässä pakastimesta vielä yhden amfetamiinipussin, jossa oli yhteensä 49 grammaa huumausainetta. 

Mies myönsi kannabiksen ja pienen amfetamiinipussin hallussapidon, mutta väitti, ettei tiennyt suuremman amfetamiinipussin olemassaolosta. Hän kertoi, että oli itse hankkinut pienemmän amfetamiinipussin kivun hoitoon.

Vastaaja kertoi oikeudessa, että amfetamiinit olivat päätyneet hänen asuntoonsa erään kaverin mukana. Kaveri oli tullut jouluaaton aattona hänen ovelleen ja pyytänyt, saako jättää tavaroita asuntoon siksi aikaa, kun vierailee vanhempiensa luona.

Vierailun jälkeen asunnon pakastinlokeron ylähyllyltä löytyi pussi, jossa hän päätteli olevan amfetamiinia. Vastaaja kertoi käräjäoikeudessa, että sai tietää toista pussista vasta kotietsinnän yhteydessä.

Kotietsintää suorittanut poliisi kertoi oikeudessa, että huumausainepussit olivat olleet pakastimessa vierekkäin, kun mies näytti pussin poliisille. Toinen poliisi seisoi samaan aikaan hänen vieressään ja poliisi kertoi, että hän laittoi pussin valokuvaamista varten samaan paikkaan keskilokeroon, mistä vastaaja oli sen ottanut.

Käräjäoikeus piti epäuskottavana, ettei vastaaja olisi tiennyt myös toisesta pakastimessa olleesta pussista. Jos pussit olisivat olleet eri hyllyillä, eikä hän olisi niitä huomannut, olisi poliisi laittanut pussit valokuvaa varten ylä- ja keskilokeroihin pelkän keskilokeron sijaan. 

Oikeuden mukaan mies halusi salata toisen pussin poliiseilta, sillä siellä oli lähes kolminkertainen määrä huumausainetta toiseen pussiin verrattuna. Käräjäoikeuden mielestä kertomusta ei voitu pitää uskottavana, sillä mies oli huumeiden käyttäjä ja hän käyttää myös amfetamiinia, jota löytyi asunnon pakastimen keskilokerosta.

Mies tuomittiin huumausainerikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu. Oikeus antoi ratkaisun syyskuussa.

Rangaistuksessa otettiin huomioon se, että amfetamiinin pitoisuus oli lähes puolet vähemmän kuin katukaupasta takavarikoitujen amfetamiinien pitoisuuksista. Lisäksi miehellä ei ollut merkintöjä rikosrekisterissä.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, mutta se ei nähnyt tarvetta jatkokäsittelylle, vaan katsoi, että käräjäoikeuden tuomiota ei ole syytä muuttaa.

MAINOS

Kommentoi

No, joo. Vitsi vitsi! 😉

Kuitenkin lähtökohtaisesti vastuunottaminen jääkaappinsa sisällöstä kuulunee selkeästi haltijalleen, vaikka jääkaappi olisi suppean piirin yhteisomistuksessakin. Omasta pihastakin kuulunee toki periaatteellinen vastuu pihan haltijalle, mutta lain puitteissa säädetty vastuu yhtä tiukaksi kuin jääkaapista arveluttaa.

Jääkaappi ja piha lienevät alttiita myös rikoksien mahdollisuuksille. Piha on ehkä alttiimpi.

Joskus erotus, onko epäilty rikollinen vai rikoksen uhri, jouduttanee arvioimaan mutu-tuntumalla. Silloin olisi hyvä käyttää tervettä järkeä, jos se vain suinkin on mahdollista.

Tietenkin meidänkin, jotka emme halua joutua rikoksien kohteeksi emmekä varsinkaan rikollisiksi epäillyiksi, kannattaa harkita, voisiko edes oman jääkaapin sisällöstä pitää tarkempaa huolta. 🐛🍪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image