Pohjois-Suomi

Mies osti alaikäiselle alkoholia ja raiskasi, käräjäoikeus tuomitsi yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen

Pohjois-Suomi 21.2.2020 10:28
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1999 syntyneen miehen ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä useista muista rikoksista. 

Kaikki rikokset tapahtuivat kevään 2018 aikana Raahessa. 

Tuomio törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuli tapauksesta, jossa mies oli sukupuoliyhteydessä voimakkaasti päihtyneen alaikäisen kanssa. Mies oli ostanut alkoholia tekohetkellä 14-vuotiaalle uhrille ja uhri oli päihtynyt juotuaan miehen ostamaa alkoholia. 

Tuomittu kiisti teon sillä perusteella, ettei hän olisi hankkinut alkoholia eikä sukupuoliyhteyttä olisi tapahtunut lainkaan. Käräjäoikeus piti kuitenkin asianomistajan kertomusta uskottavana ja katsoi miehen syyllistyneen törkeään raiskaukseen. Mies määrättiin maksamaan uhrille 6500 euroa korvauksia kärsimyksestä. 

Lisäksi mies sai tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomio tuli tapauksesta, jossa hän oli sukupuoliyhteydessä niin ikään tapahtuma-aikaan 14-vuotiaan asianomistajan kanssa. Ennen tekoa mies oli tarjonnut uhrille alkoholia, mitä käräjäoikeus piti epäasiallisena vaikuttamisena asianomistajaan. 

Mies väitti oikeudessa, ettei tiennyt uhrin olleen alle 16-vuotias. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tätä uskottavana. 

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei tekoa voitu pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä. 

Samassa kokonaisuudessa mies tuomittiin myös alkoholirikkomuksesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Pahoinpitelytuomiot tulivat tapauksista, joissa mies oli pahoinpidellyt kahta nuorta kuristamalla toista yhdellä kädellä ja pitämällä toista yhdellä kädellä niskasta kiinni. Toinen uhreista oli tekoaikaan 14-vuotias ja toinen 15-vuotias. 

Käräjäoikeus tuomitsi miehen rikoksista yhteensä kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Oikeus katsoi rangaistusta lieventäväksi seikaksi miehen henkilökohtaiset olot liittyen hänen terveydentilaansa sekä siihen, että hän oli tekohetkellä nuori, vaikkakin täysi-iän saavuttanut. Käräjäoikeuden mukaan miehen syyntakeisuus ei kuitenkaan ollut alentunut. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Kaleva ei poikkeuksellisesti julkaise tuomitun nimeä alaikäisten uhrien suojelemiseksi. 

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image