Pohjois-Suomi

Mies menetti auton hallinnan liukkaalla ja polanteisella tiellä, vas­taan­tu­le­van auton kuljettaja kuoli – oikeus tuomitsi kuo­le­man­tuot­ta­muk­ses­ta sakkoihin

Pohjois-Suomi 24.1.2020 18:40
Heidi Peltonen

Kainuun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1948 syntyneen miehen päiväsakkoihin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tuomio tuli Kokkolantiellä helmikuussa 2018 sattuneesta kolmen auton kolarista, jossa kuoli yksi henkilö.

Onnettomuus tapahtui, kun vuonna 1948 syntyneen mies menetti kuljettamansa auton hallinnan uraisella ja polanteisella tiellä. Keli oli onnettomuushetkellä liukas. 

Miehen kuljettama auto osui vastaantulevalla kaistalla ajaneeseen pakettiautoon, jota kuljettanut nainen menehtyi. Onnettomuudessa oli osallisena myös kuorma-auto, joka törmäsi miehen kuljettamaan autoon tämän ollessa keskellä tietä. 

Syyttäjä katsoi, ettei mies ollut sovittanut kuljettamansa auton nopeutta olosuhteisiin sopivaksi. Lisäksi syyttäjän mukaan kuljettaja oli laiminlyönyt olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta, minkä seurauksena hän menetti autonsa hallinnan ja törmäsi vastaantulevaan autoon. 

Syyttäjän mukaan miehen menettely oli omiaan aiheuttamaan vaaraa toisten turvallisuudelle, joten hän vaati tälle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä katsoi miehen aiheuttaneen toiminnallaan vastaantulleen auton kuljettajan kuoleman, joten hän vaati tälle rangaistusta kuolemantuottamuksesta. 

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies tunnusti menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta sanoi huolimattomuutensa olleen lievää. Kuljettaja pyysi oikeutta ottamaan rangaistuksessa huomioon sen, että liikenneolosuhteet olivat tapahtumahetkellä erittäin huonot.

Vastauksen mukaan tie oli liukas ja polanteinen ja oli todennäköistä, etteivät tien hoitoluokan mukaiset vaatimukset täyttäneet. Vastauksessaan mies kertoi ajaneensa rajoitusten mukaan ja hitaamminkin tien liukkauden vuoksi. Lisäksi hän totesi autossa olleen alla hyvät talvirenkaat. 

Kainuun käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että tieliikennelaki asettaa ajoneuvon kuljettajalle vahvan huolellisuus- ja varovaisuusvelvoitteen. Oikeus totesi todistelun ja miehen tunnustuksen perusteella kuljettajan rikkoneen tuota velvoitetta, minkä seurauksena hänen kuljettamansa auto suistui toiselle kaistalle aiheuttaen vastaantulevan auton kuljettajan kuoleman. Näin käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kuolemantuottamukseen. 

Käräjäoikeus katsoi riittäväksi rangaistusseuraamukseksi 60 päiväsakkoa. Toimitusjohtajana toimivan miehen tuloilla näistä tuli maksettavaksi yhteensä 2 700 euroa. 

MAINOS

Kommentoi

Kuinka valtava määrä autojen metsään ajoja, tai nokkakolareita tulee tiessä olevista urista? Määrä on suuri, mutta miksi autoliat ajavat niissä urissa? Ei niissä ole pakko ajaa. Itse olen jo valovuosia sittenopetullut ajamaan kesää talvea uran sivussa ja on se paljon turvallisempi ajotapa. Sitten on näitä kevytperäisiä takavetoisia autoja, jotka ovat todellinen pommi, kun tiessä on ajouria ja varsinkin talvella se korostuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tiessä on pahat polanne urat,siitä lähtee pieni ja isokin auto jos ei aja kävelyvauhtia. On kaksi kertaa lähtenyt auto syvistä urista ja kääntynyt toiselle kaistalle tulosuuntaan eikä pystynyt tekeen yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tien ylläpitäjä vastuuseen...sille maksetaan siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on tienpitäjän vastuu vaarallisesta liukkaasta ja polanteisesta tiestä?Kemi-Rovaniemi väli oli varmaan viime yönä samassa kunnossa lumisateen jäljiltä,kun auto luirusi polanteissa jatkuvasti,eikä auraa näkynyt.Aamulla tie kyllä oli kunnossa mennessäni Keminmaahan töihin.
Oulun ja Kemin suunnalla aurat kyllä olivat liikkeellä ja hoitivat hommat mallikkaasti tullessani Kuopiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän tähän pitäisi suhtautua, ajat miten vaan, mutta aja vaan hyvillä tie osuuksilla joita suomessa on vähenemään päin, pohjois suomessa joka tiellä ongelmia joten helppo laittaa autoilijan syyksi, ikävä joutua syylliseksi tien huonosta kunnosta, tietäisin syyllisen ihan muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen toimitusjohtaja on toki ensisijaisesti vastuussa tässä tapauksessa, mutta jos maantie on liukas ja polanteinen vika on ehdottomasti myös tien ylläpitäjällä, ei ainoastaan kuljettalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tienpitäjä ei ole vastuussa mistään. Aina löytyy joku veruke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image