Pohjois-Suomi

Met­säs­tys­ri­kok­sia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn

KUVA: Kontiainen Jarmo
Pohjois-Suomi 20.11.2019 8:45
Taina Virolainen, Jami Jokinen

Kainuun rajavartiostolla on esitutkinnassa kaksi metsästysrikosta, joissa epäillään susiin kohdistunutta laitonta metsästystä Kuhmon Juntin alueella kevättalvella 2019. 

Kyseisissä tapauksissa oli Juntin susilauman kulkureitille asetettu polkurautoja ja strykniini-myrkkyä. 

Strykniini on erittäin myrkyllistä, pienikin määrä ainetta voi johtaa kuolemaan.

Polkurautojen ja myrkyn käyttö on kaikessa metsästyksessä kielletty.

Polkuraudat löysi sivullinen luonnossa liikkuja maastosta.

Strykniiniin liittyvän metsästysrikoksen tutkinta aloitettiin viime maaliskuun lopussa, kun kuhmolaisen metsästäjän suomenpystykorva kuoli syötyään edellisenä päivänä Kuhmon Sarvijärventien varteen heitettyä lihanpalaa. Tarkemmissa tutkimuksissa koiran vatsalaukusta löytyi strykniiniä.

Koiran kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan lisäksi eläinsuojelurikoksena.

Kummassakaan metsästysrikoksessa tekijä ei ole tiedossa. 

Ei ensimmäinen tapaus 

Sotkamossa paljastui vuonna 2005 tapaus, jossa niin sanottu pantasusi oli kuollut strykniiniin. Pari vuotta aiemmin koira kuoli samaan myrkkyyn Oulangan kansallispuistossa.

Strykniinin laillinen myynti on lopetettu Suomessa jo 90-luvun alkupuolella. Jalkaraudat on kielletty metsästyksessä 1960-luvulla.

Kainuun rajavartiosto pyytää ilmoittamaan havainnot ja vihjeet Kuhmon tapauksista Rajan vihjepuhelimeen 050 542 0020 tai vihjetietolomakkeen kautta osoitteessa www.raja.fi/vihje.

Juttua muutettu kello 12.31. Lisätty tiedot Sotkamon ja Oulangan tapauksista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Epäilen vahvasti että myrkkyjen laittajat on aivan eri immeisiä ku metästäjät ja laittavat sen takia että metästäjät joutuisivat huonoon valoon, ite oon kyllä sitä mieltä että yhtään sutta ei tarvita suomessa niistä ei oo ku haittaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopisi hyvin susia pelkäävän metsästyksen vastustajan tekoseksi.Niitä tyyppejä kyllä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kielletään metsästyskoirat muualla kuin sorsastuksessa, niin tuotakaan ongelmaa ei ole. Tämäkin asia tuntuu olevan mittava ongelma vaikka suurin osa suomalsisista ei metsästä lainkaan ja ei myöskään tykkää koirista tai ainakaan omista sitä ei häntä eikä hantääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieraslajit on hävitettävä, kuuluu Suomessa ministeriön jyrähdys. Sudet ovat vieraslajia, ne hävitettiin Suomesta 1800 -luvun lopulla niiden syötyä pahimmillaan yli 30 lasta ja saman verran lapsia katosi niin, ettei jäännöksiäkään löydetty.
Jos kerta kasveistakin vieraslajit pitää hävittää niin eläimistäkin olivat ne sitten neli- tai kaksijalkaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan, että sudet olivat tällä seudulla tepastelemassa jo ennen meitä kaksijalkaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi nyt vaan, mutta suden väittäminen vieraslajiksi osoittaa ainoastaan todella voimakasta luonnosta vieraantumista, ei muuta. Se menee samaan mappiin kuin city-hippien luontokommentit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei siis todellakaan ole mikään vieraslaji. Sitä on esiintynyt Suomessa ja Fennoskandiassa iät ja ajat ja silläkin on ekolokeronsa.

Jos jotkut ihmiset nälissään tai vihakampanjoillaan vainoten ovat tappaneet lajin X kerran sukupuuttoon niin se ei todellakaan tarkoita sitä että laji X ei olisi tervetullut takaisin nyt tai tulevaisuudessa.

Kun biologinen monimuotoisuus on vähentynyt ja on paikoin vakavasti uhattuna on mielestäni ikävää jos jotkut kynsin ja hampain vielä vastustavat uhanalaisten lajien suojelua (esim. lohi, liito-orava, huuhkaja jne.), niiden omatoimista paluuta ja leviämistä (susi, metsäpeura, metsäkauris, villisika, isokauris jne.) tai jopa avustettua leviämistä/palauttamista (esim. historiallisesti euroopanmajava).

Ei ole mielestäni järkevää tyytyä aina vain hupenevaan biodiversiteettiin kun kerran aktiivisella toiminnalla voidaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen positiivisellakin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaapi olla mahdollista sekin, että nämä myrkkypastillit ja liskut olisi tarkoitettu metsästyskoirille. Sen verran hulluksi menny tämä touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tuli minunkin mieleeni. Kaikki ei tykkää irti ramppaavista metsästyskoirista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestäytyneen metsästyksen kykenemättömyys yhteistyöhön viranomaistahojen kanssa susiasiassa on syynä tähänkin rikokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä ylilyöntejä oli kyllä odotetavissakin. Laki suojelee sutta, mutta ei ihmistä, eikä kotieläintä. Luke voisi ilmoittaa rehellisesti susikannan suuruuden, koska se ei voi olla mitenkään niin pieni,minkä se ilmoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Luke ilmoittaa jonkun luvun susikannan suuruudesta niin aina joku sanoo, että se on liian pieni. Huutoäänestykselläkö se oikea luku hyväksytään vai miten? Mistä sinä Seppo tiedät, että Luken ilmoittamat määrä on liian pieni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se susi on ihmistä uhannut? Kotieläimiä on jäänyt suden saaliiksi samoin koiria, mutta milloin susi on ihmistä uhannut tai vahingoittanut? Toki eri alueilla ilmenee ajoittain hirveä susihysteriä, mutta onko eläimestä vaaraa vai ei, onkin toinen asia. Luontoon kuuluu eläimet, mutta moni meistä on niin viertaantunut luonnosta, että ihan normaalin taoahtumat ovat katastrofeja - kiitos klikkijournalismin ja iltapäivälehtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan pedoista on tullut siitä, kun asioita täysin tuntemattomat asfaltilla ikänsä asuneet ovat alkaneet mestaroimaan asioita.
Metsästäjät ja suurin osa muistakin petojen kanssa asuvat kyllä "etelän lakeja" noudattavat, vaikkakin hammasta purren.
Ratkaisu ongelmiin olisi, että haitaksi koetun pedon saa tavattaessa tappaa (ampua). Pedot olisivat riittävän ihmisarkoja ja niiden määrä pysyisi siinä, minkä luonnon muu kantokyky sallisi.
Ja takuulla olisivat kannat elinvoimaisempia, kuin nykyisten syöttilläs petojen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasi salametsästäjät saadaan kiinni. Miten viime kevään Limingassa pannoituksessayhteydessä tapahtunut salametsästyksen tutkimukset on edennyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image