Pohjois-Suomi

Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis ta­ka­va­ri­koi­tiin

Pohjois-Suomi 13.10.2019 22:56
Heidi Peltonen

Savukoskella auton vierestä koppelon ampunutta metsästäjää epäillään metsästysrikoksesta. Poliisi kertoo, että metsästäjä nousi heti auton pysäyttämisen jälkeen kyydistä ja ampui auton vieressä tiellä seisten koppelon tien läheisyyteen. 

Metsästäjän käyttämä haulikko ja saaliiksi saatu koppelo takavarikoitiin. Autoa kuljettanutta henkilöä taas epäillään avunannosta metsästysrikokseen. 

Kanalintukannan ollessa runsas tiestöllä ja teiden varsilla näkyy runsaasti kanalintuja. Poliisi muistuttaa, että autosta on mentävä pysäyttämisen jälkeen vähintään sadan metrin etäisyydelle metsään, jotta riistaa voi ampua.

Rikos kävi ilmi poliisin, rajavartioston ja metsähallituksen erätarkastajan viikonlopun aikana Itä-Lapissa suorittamassa metsästyksenvalvonnassa. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 97 metsästäjän ase- ja metsästysluvat, jotka olivat pääosin moitteettomassa kunnossa. 

Valvonnassa kirjattiin lisäksi muutamia rikesakkoja metsästäjien ajoneuvojen käyttöön liittyvistä rikkomuksista. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

On se kumma miksi ei puhalluteta metsämiehiä joilla on ase,ajelaan metsäautoteillä ja lullaan omistavansa koko tieosuudet itse.
Metsäautoteillä syrjäseuduilla on varmasti niitäkin metsästäjiä joita ei varmaan aina kärsi puhallutaa,tähän toivoisin
parannusta ja pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi edes keskustellaan ja jopa puollustetaan metsästystä auton läheisyydessä. Eikai metsällä niin kiire ole että ase pitää ladata heti auton luona lähtiessä ja ase tyhjentää vasta auton luona palatessa. Jos se ainoa riista on juuri siinä auton vieressä niin taitaa olla parempi jäädä ilman riistaa. Kaikkea ei ole pakko ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä rangaistukset pitäisi olla kovemmat kun aseiden kanssa tehdään rikoksia. Esimerkiksi auto valtiolle ja metsästys oikeus pois 10-15v. Sakkoa niin että tuntuu jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Metsästys oikeus pois"? Eihän sillä ampujalla ollut nytkään metsästysoikeutta kun ampui tielle! Miten sellaisen voi pois ottaa mitä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus on luonut liian otolliset olosuhteet tiemetsästykseen. Metsäautotie verkosto kattaa koko Suomen, ikävä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä lappilaisia "metsästäjiä" on Lappi täynnä ja Kuusamossa kans..
Ja Taivalkoskella ammutaan kotkia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei pysty metsästämään muuta kuin tieltä/ajoneuvosta, ostakoot nauta-sikaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon disinformaatiota liikkeellä. Kyseinen metsästäjä teki väärin, mutta: Auton vierestä SAA ampua, muttei välittömästi pysäyttämisen jälkeen. Laissa ei kielletä auton välittömästä läheisyydestä ampumista, jos on käynyt 100m päässä autosta välittömästi sen pysäyttämisen jälkeen ja sitten kävellyt takaisin. Siellä lukee vain "välittömästi pysäyttämisen jälkeen". Jos pysäyttämisestä on kulunut jo huomattavasti aikaa, niin silloin tuo 100m ehtokaan ei päde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton jättää käyntiin. Kävelee 100 metrin päässä tietä pitkin ja takaisin ja ampuu koppelon. Vain tyhjäkäyntisäänntöä on rikottu. Kannatta pitää reitinnauhoitus päällä siinä karttaohjelmassa, jotta voi näyttää kävelyn toteen. Pysäyttäminen ja sammuttaminen on ihan eri asia. Käynnissä olevaa autoa lintu ei pelkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 minuuttia istuu ja odottaa autossa, niin ei tarvitse kävellä mihinkään. Sitten menee ja ampuu. Ei ole välittömästi pysäyttämisen jälkeen, oikeuden mielestä. Eli laki on torso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ml 33§. Metsästyksessä kielletty: 15) ääntä synnyttävä koneellinen laite. Kannattaisi lukea laki ja asetus ajatuksen kanssa, eikä tyhjää teoretisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se 100 metrin sääntö löytyy tien läheisyydestä metsästämiseen? Tielle ampumista ja tien yli ampuminen on toinen juttu. Metriraja koskee vain asutuksen läheisyyttä ei tienvartta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metrimäärä koskien autoa metsästyksessä, Metsästyslaki:
"32 §
Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käytön rajoitukset

Riistaeläintä ei pyyntitarkoituksessa saa hätyyttää tai jäljittää ilma-aluksella taikka maalla kulkevalla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla eikä aluksella tai veneellä moottorin käydessä.

Riistaeläintä ei saa ampua ilma-aluksesta taikka maalla kulkevasta moottorikäyttöisestä ajoneuvosta eikä näiden suojasta tai välittömästi pysäyttämisen jälkeen sataa metriä lähempänä näitä eikä myöskään aluksesta tai veneestä moottorin käydessä.

Edellä 1 ja 2 momentissa sanottu ei koske haavoittuneen riistaeläimen lopettamista merialueella aluksesta tai veneestä moottorin käydessä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin tulkinta on aivan höpöä. Tuosta saa sen käsityksen, metsästää voi vasta käveltyään umpimetsään 100metriä. Kyllä teiden välittömässä läheisyydessä ojanravin jälkeen voi metsässä metsästää kun autolta on 100m matkaa tai pysäyttämisestä on aikaa. Tielle ja tieltä metsästäminen on kanalinnustuksessa kielletty.

Tienvarsi metsästykseen voisi helposti kajota muuttamalla lakia siten, että kaikki pienriistan metsästäminen kielletään 50 metrin matkalta teiltä.

"Poliisi muistuttaa, että autosta on mentävä pysäyttämisen jälkeen vähintään sadan metrin etäisyydelle metsään, jotta riistaa voi ampua."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukemalla metsästyslain 32§ 2 mom. asia selviää. Lisäksi riistaa ei saa etsiä, eikä ampua ilman nimenomaista lupaa 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta, Ml 25§.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

16:22
Iivo Niskanen lipesi harmikseen palkintopallilta: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta vedin ohi"
16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
15:53
Karkuteille lähtenyt hevonen jäi ojaan jumiin Tyrnävällä – pelastuslaitos hälytettiin nostoavuksi
15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen avosylin vastaan Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
56
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image