Pohjois-Suomi

Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis ta­ka­va­ri­koi­tiin

Pohjois-Suomi 13.10.2019 22:56
Heidi Peltonen

Savukoskella auton vierestä koppelon ampunutta metsästäjää epäillään metsästysrikoksesta. Poliisi kertoo, että metsästäjä nousi heti auton pysäyttämisen jälkeen kyydistä ja ampui auton vieressä tiellä seisten koppelon tien läheisyyteen. 

Metsästäjän käyttämä haulikko ja saaliiksi saatu koppelo takavarikoitiin. Autoa kuljettanutta henkilöä taas epäillään avunannosta metsästysrikokseen. 

Kanalintukannan ollessa runsas tiestöllä ja teiden varsilla näkyy runsaasti kanalintuja. Poliisi muistuttaa, että autosta on mentävä pysäyttämisen jälkeen vähintään sadan metrin etäisyydelle metsään, jotta riistaa voi ampua.

Rikos kävi ilmi poliisin, rajavartioston ja metsähallituksen erätarkastajan viikonlopun aikana Itä-Lapissa suorittamassa metsästyksenvalvonnassa. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 97 metsästäjän ase- ja metsästysluvat, jotka olivat pääosin moitteettomassa kunnossa. 

Valvonnassa kirjattiin lisäksi muutamia rikesakkoja metsästäjien ajoneuvojen käyttöön liittyvistä rikkomuksista. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

On se kumma miksi ei puhalluteta metsämiehiä joilla on ase,ajelaan metsäautoteillä ja lullaan omistavansa koko tieosuudet itse.
Metsäautoteillä syrjäseuduilla on varmasti niitäkin metsästäjiä joita ei varmaan aina kärsi puhallutaa,tähän toivoisin
parannusta ja pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi edes keskustellaan ja jopa puollustetaan metsästystä auton läheisyydessä. Eikai metsällä niin kiire ole että ase pitää ladata heti auton luona lähtiessä ja ase tyhjentää vasta auton luona palatessa. Jos se ainoa riista on juuri siinä auton vieressä niin taitaa olla parempi jäädä ilman riistaa. Kaikkea ei ole pakko ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä rangaistukset pitäisi olla kovemmat kun aseiden kanssa tehdään rikoksia. Esimerkiksi auto valtiolle ja metsästys oikeus pois 10-15v. Sakkoa niin että tuntuu jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Metsästys oikeus pois"? Eihän sillä ampujalla ollut nytkään metsästysoikeutta kun ampui tielle! Miten sellaisen voi pois ottaa mitä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus on luonut liian otolliset olosuhteet tiemetsästykseen. Metsäautotie verkosto kattaa koko Suomen, ikävä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä lappilaisia "metsästäjiä" on Lappi täynnä ja Kuusamossa kans..
Ja Taivalkoskella ammutaan kotkia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei pysty metsästämään muuta kuin tieltä/ajoneuvosta, ostakoot nauta-sikaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon disinformaatiota liikkeellä. Kyseinen metsästäjä teki väärin, mutta: Auton vierestä SAA ampua, muttei välittömästi pysäyttämisen jälkeen. Laissa ei kielletä auton välittömästä läheisyydestä ampumista, jos on käynyt 100m päässä autosta välittömästi sen pysäyttämisen jälkeen ja sitten kävellyt takaisin. Siellä lukee vain "välittömästi pysäyttämisen jälkeen". Jos pysäyttämisestä on kulunut jo huomattavasti aikaa, niin silloin tuo 100m ehtokaan ei päde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton jättää käyntiin. Kävelee 100 metrin päässä tietä pitkin ja takaisin ja ampuu koppelon. Vain tyhjäkäyntisäänntöä on rikottu. Kannatta pitää reitinnauhoitus päällä siinä karttaohjelmassa, jotta voi näyttää kävelyn toteen. Pysäyttäminen ja sammuttaminen on ihan eri asia. Käynnissä olevaa autoa lintu ei pelkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 minuuttia istuu ja odottaa autossa, niin ei tarvitse kävellä mihinkään. Sitten menee ja ampuu. Ei ole välittömästi pysäyttämisen jälkeen, oikeuden mielestä. Eli laki on torso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ml 33§. Metsästyksessä kielletty: 15) ääntä synnyttävä koneellinen laite. Kannattaisi lukea laki ja asetus ajatuksen kanssa, eikä tyhjää teoretisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se 100 metrin sääntö löytyy tien läheisyydestä metsästämiseen? Tielle ampumista ja tien yli ampuminen on toinen juttu. Metriraja koskee vain asutuksen läheisyyttä ei tienvartta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metrimäärä koskien autoa metsästyksessä, Metsästyslaki:
"32 §
Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käytön rajoitukset

Riistaeläintä ei pyyntitarkoituksessa saa hätyyttää tai jäljittää ilma-aluksella taikka maalla kulkevalla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla eikä aluksella tai veneellä moottorin käydessä.

Riistaeläintä ei saa ampua ilma-aluksesta taikka maalla kulkevasta moottorikäyttöisestä ajoneuvosta eikä näiden suojasta tai välittömästi pysäyttämisen jälkeen sataa metriä lähempänä näitä eikä myöskään aluksesta tai veneestä moottorin käydessä.

Edellä 1 ja 2 momentissa sanottu ei koske haavoittuneen riistaeläimen lopettamista merialueella aluksesta tai veneestä moottorin käydessä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin tulkinta on aivan höpöä. Tuosta saa sen käsityksen, metsästää voi vasta käveltyään umpimetsään 100metriä. Kyllä teiden välittömässä läheisyydessä ojanravin jälkeen voi metsässä metsästää kun autolta on 100m matkaa tai pysäyttämisestä on aikaa. Tielle ja tieltä metsästäminen on kanalinnustuksessa kielletty.

Tienvarsi metsästykseen voisi helposti kajota muuttamalla lakia siten, että kaikki pienriistan metsästäminen kielletään 50 metrin matkalta teiltä.

"Poliisi muistuttaa, että autosta on mentävä pysäyttämisen jälkeen vähintään sadan metrin etäisyydelle metsään, jotta riistaa voi ampua."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukemalla metsästyslain 32§ 2 mom. asia selviää. Lisäksi riistaa ei saa etsiä, eikä ampua ilman nimenomaista lupaa 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta, Ml 25§.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image