Pohjois-Suomi

Met­sä­ka­na­lin­tu­jen kannat ovat kasvussa, metsästysajat selviävät syyskuun alussa – "Tämä vuosi on parempi kuin keskimäärin viimeisen 20 vuoden aikana"

Teeren keskimääräinen esiintymistiheys on kasvanut viime vuodesta. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 14.8.2019 8:07
Sonja Haapala

Tuoreet riistakolmiolaskennat kertovat, että metsäkanalintujen kannat ovat kasvussa.

Metsäkanalintujen kannat muuttuvat keskimäärin seitsemän vuoden mittaisissa sykleissä. Muutama vuosi sitten kannat olivat Pohjois-Suomessa syklin pohjalla, mutta tänä ja viime kesänä kannat ovat taas lähteneet nousuun.

Tämän kesän laskennat loppuivat sunnuntaina, ja niiden tulokset julkaistiin maanantaina.

Syklien seuraamisen lisäksi tarkkaillaan myös kannan pidempiaikaista kehitystä.

– Teeren, metson ja pyyn kantojen pidempiaikainen kehityssuunta on vakaa tai nouseva. Tämä vuosi on parempi kuin keskimäärin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, Suomen Riistakeskuksen erikoissuunnittelija Antti Siira kertoo.

Suomen Riistakeskus on jättänyt maanantaina esityksensä kanalintujen metsästysajoista maa- ja metsätalousministeriölle. Metsästysasetus ja metsästysajat tulevat voimaan syyskuun alussa lausuntokierroksen jälkeen.

Siira ei vielä tässä vaiheessa osaa antaa arviota metsästysajoista, mutta kertoo, että Riistakeskus esittää osalle alueista viime vuotta pidempiä metsästysaikoja. Niitä laadittaessa otetaan huomioon muun muassa kantojen alueellinen pitkäaikainen kehitys sekä tämän hetken tilanne.

Siira muistuttaa, että alueellista lintutilannetta ja kannan kehitystä ei voi tarkasti peilata vain metsästysseuran laskeman yhden riistakolmion kautta.

– Alueellisiin metsästysaikaesityksiin vaikuttavat 50–100 kilometrin säteellä olevat muutkin kolmiot, joita on laskettu jo 30 vuotta. Alueen päätösesitys ei tule vain yhden kolmion tai laskentavuoden perusteella.

Luonnonvarakeskus Luke kertoi maanantaina, että maanlaajuisesti teeren ja pyyn keskimääräiset tiheydet kasvoivat tänä kesänä noin 15 prosenttia, kun taas metson tiheys pysyi viimevuotisella tasolla. Alueellista vaihtelua on kuitenkin paljon.

Luken mukaan metson, teeren ja pyyn pesintä on onnistunut suuressa osassa maata hyvin: poikasosuudet ja poikasten määrät olivat suhteellisen korkeita.

Myös riekon tiheys on kasvussa Metsä-Lapissa ja Oulu-Kainuu-alueella. Tunturialueilla riekkokantoja arvioidaan erillisillä kanakoiralaskennoilla, joiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Loukutus ja myrkkypyynti verottaneet supikoira, kettu, raadonsyöjä ja muita mehtimahtikanojen syöjä kantoja. Kohta taas päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistamittaus riistakolmioissa talviaikaan antaa erilaisia tuloksia moneen kertaan samalla paikalla tai eri paikalla. Lisäksi riistan saalistus ja muut vaistot ovat muuntuvia eivätkä välttämättä korreloi mihinkään aiempiin mittauksiin dramatisoiden. Riistakameroilla on sama juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nykyisen veroiset metsäkana lintukannat pitäisi suojella ja verrata Supi ja kettukantoihin ja metsän kilvelle siirtyneisiin koti-kissa ja karkukoira kantoihin. Riista pitäisi säätää ja valvoa säädösten noudattamista ja odottaa ilmaston suojelun ja ylä-perän punaisen lihan haittaveroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime syksynä aiemmin hyvät teerialueet olivat tyhjiä. Ilmeisesti syynä oli heikko puolukkasato. Teeret parveutuivat heti alkusyksystä ja lähtivät etsimään parempia ruokailuapajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran pari kommenttia: "metsästyksellä ei mitään vaikutusta" lintukantoihin. Saisiko tähän ko. väitettä tukevia argumentteja tai tutkimustuloksia? Miten voi olla niin, että lintujen luonnollisen poistuman päälle tuleva metsästys ei kantoja verottaisi? Esimerkiksi vastuuton metsästäjä voi paikallisesti metsästää hyvinkin tehokkaasti lintuja mm. tehokkaan seisojan kanssa, tai vaihtoehtoisesti ampumalla syyssoitimelta ne vahvimmat urosteeret.

Itsekään en metsästäjänä hirveästi välitä esim. kanahaukan läsnäolosta metsästysmaillani, mutta toisaalta, kyllä ne riistalinnut ennemmin haukalle kuuluu, kun kuitenkin syö elääkseen. Meille ihmisille kanalinnut tarjoavat vain ns. luksusruoan kaiken muun ravinnon päälle.

Toivottavasti tässä ei nyt käy niin, että metsästysaikoja heti pidennetään, kun linnuilla on hieman parempi pesimämenestys. Parempi olisi kantojen antaa toipua kunnolla muutaman vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan vastuuton metsästäjä voi pilata paikallisesti kannan. Onneksi näitä sankareita on aika vähän, liikaa kuitenkin. Itsekin metsästäjänä en pidä kovin suuressa arvossa noita jotka kehuskelee kuinka monta teertä kävi soitimelta pudottamassa. Ampumahollille kun tulee juurikin parhaat yksilöt jotka pitäisi tehokkaimmin kantaa yllä. Eikä se vaadi kovin kummoisia metsästystaitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjänä olen sitä mieltä, että naaraslinnut ja urosmetso pitää rauhoittaa kokonaan. Kiintiöksi yksi urosteeri metsästäjää kohti. Kenellekkään tämä harrastus ei ole elanto tänä päivänä, joten yksi riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli metsoa ei saa metsästää ollenkaan? Kuitenkin yksi runsaslukuisimmista lajeista tällä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mettä ei viimeistään anna, sanoivat esi-isät aikoinaan. Soidinalueen keskeltä ei pitäisi ampua valtakukkoa ja muita kilpailijoita, soitimen reuna-alueilla viihtyvät nuoret yksilöt ja näitä voi ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantojen pitäisi antaa vahvistua kunnolla. Metsästäjät ovat jotenkin hölmöjä aina kun kun kannat kasvavat niin heti ollaan ampumassa enemmän lintuja ja pidentämässä metsästysaikoja jolloin kannat taas romahtavat. Sahaavat omaa oksaansa.

Metsästysajat pitäisi olla joka vuosi samat ja sen verran lyhyet että kannat pysyisivät vahvoina.

Teeriä näyttäisi olevan, mutta muita metsäkanoja on ainakin täällä Kainuussa paikoin liian vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se selvä että jos hiipuneessa lintukannassa on havaittu pientäkin palautumista niin linnut on taas lahdattava sukupuuton partaalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ne metsästäjät ampuvat kaiken lentävän, kun niitä on. Ei siinä metsästysaikojen rajoittaminen auta, jos ja kun metsästäjien omassa asenteessa ja vastuullisuudessa olisi toivomisen varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erotuomari, kapellimestarin vai Sorsan solisti solisalirattia Ilmari Iki-Kiannon Tihinov Don tai jonkin muun opuksen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun kannat ovat vähän elpyneet, niin ei muuta kuin räiskimään! Kyllä tämä hyvä tilanne saadaan pudotettua normaaliksi aika äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman seurannan perusteella yksi suurimmista kanalintujen kannan vaihteluista johtuu poikasten kuoriumisen ajankohdan säätiloista. Kylmät päivät ja yöt eivät ole hyvä asia untuvikoille, Ennen poikasten kuoriutumista säiden tulisi olla sen verran lämpimiä, että myöskin sitä nokittavaa utuvikoille löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se vaan menee, noin 7 vuotta sitten teerikanta oli paikoin melko runsas, aamuisin kerääntyi kahdelle nevalle, molempiin noin parinsadan teeren parvi, metsästys aiheutti ehkä syksyn mittaan parinkymmenen teeren tappiot, kanahaukkoja oli kyllä runsaasti, sitten kanta romahti ja huinoinpana vuotena lintuja kerääntyi enää kymmenkunta, mutta eipä näkynyt haukkojakaan, kannan romahtamiseen syynä oli varmaan epäonnistuneet pesinnät, väärään aikaan oli liian kylmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ei jaksa ryynätä umpimetissä haulikko tanassa en ainakaan minä ,vaan haen joulupaistit tietyn suon reunasta läheltä ja siististi kiväärillä ampuen ilman 10km kävelyjä siellä täällä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
58
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image