Pohjois-Suomi

Met­sä­ka­na­lin­tu­jen jahdissa on saatu saalista Oulun riis­ta­kes­kusa­lu­eel­la – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"

Pitkästä aikaa hyvä lintuvuosi, kommentoi kuvan lähettänyt lukija. KUVA: Viljo Heikkinen / Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 23.9.2018 22:03
Kaleva

Oulun riistakeskuksen alueella on näkynyt selkeä metsäkanalintukantojen nousu etelästä Koillismaan suuntaan saakka, kertoo riistapäällikkö Harri Hepo-oja

Meneillään oleva metsäkanalintujen metsästys on näyttänyt toteen kesän aikana tehtyjen  riistakolmiolaskentojen arviot.

– Metsäkanalinnuista lukumäärältään suurimmat teerikannat alkavat olla todella hyvällä mallilla tai ainakin keskinkertaisia.

Hepo-ojan mukaan myös metsojen määrässä on selkeä nousu, vaikka niitä on selvästi vähemmän kuin teeriä.

Hyvästä kehityksestä on jäänyt jälkeen vain riekko, joka on Kuusamoa lukuun ottamatta rauhoitettu Oulun riistakeskusalueella. 

Hepo-oja kommentoi, että jo viime vuonna metsäkanalintujen määrässä oli jo pientä nousua.

– Luontaisessa kannanvaihtelussa metsäkanalintujen kannat voivat mennä kolme, jopa neljä vuotta ylöspäin. Tällöin ne kestävät metsästystäkin paremmin. Mutta jos ensi kesänä juhannusviikolla tulee lunta, nousukin tyssää.

Säätilan lisäksi metsäkanalintujen määrää säätelee esimerkiksi pienpetotilanne, joka taas on kytköksissä myyräkantaan.

Metsäkanalintujen metsästysaikoja pidennettiin tänä syksynä kantojen vahvistumisen vuoksi. Teertä ja metsoa voi metsästää marraskuun 10. päivään saakka Oulun riistakeskuksen alueella. Pyyn metsästysaikaa on Oulun alueen eteläosassa 10. marraskuuta saakka ja pohjoisosassa 10. lokakuuta saakka.

Hepo-ojan mukaan suurin osa metsästysseuroista asettaa kuitenkin saaliskiintiöitä.

Hyvät metsäkanalintukannat innostavat myös metsästyskoiraharrastajia.

– Oulun riistakeskuksen alue on tukiseutua niin haukkuvien lintukoirien kuin seisojienkin harrastajille.

Myös metsästävien naisten määrä on kasvanut metsäkanalintupuolella. 

– Vuosittain uusista metsästäjistä pitkälle yli kymmenen prosenttia on naisia.   

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Taitaa lintukannan paranemisen takana olla lupien myyjät, kärjessä metsähallitus ja mökkien vuokraajat. Lintukannan todella huonot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäkanalinnuille totaalirauhoitus muutamaksi syksyksi, niin nähdään alkaako soidinyhteisöt kasvamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastot kertovat selkeästi lintukantojen tilan ja kehitykset viimeisen 30 vuoden aikana. Toivoisin, että kommentoijat tutustuisivat ko. tilastoihin ennen kuin tuomitsevat tämän syksyn metsästysajat. Huippuvuosiin on toki vielä matkaa, mutta kannat ovat keskimääräisellä tai jopa keskimääräistä paremmalla tasolla. Huippuvuosina keskarvo teerikannoissa on ollut yli 15 lintua/neliökm ja nyt kantäa esim. Oulu-Koillismaa alueella ja Pohjanmaalla on n. 10 lintua/neliökm. Metsokannat ovat jopa lähellä 30 vuoden huippuvuosia.

Itse olen metsästänyt yli 40 vuotta Kainuu-Koillismaa alueella ja esim. 90-luvulla ei taidettu päästä vastaaviin kantoihin juuri lainkaan. En ole vielä aloittanut kautta, mutta liikun metsässä paljon ja koen, että voin hyvällä omallatunnolla ottaa aseen mukaan. Toivon kaikilta metsästäjiltä kuitenkin malttia saalismäärissä ja pidättäydytään vanhassa säännössä 5 lintua/kausi ja noista viidestä 1 metso.. Ja luonnosta saatua lihaa ei odellakaan voi verrata kaupasta ostettuun tehokasvatettuun sikaan tai broileriin. Ja nautitaan verepaineen laskusta siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reppu kertoo enemmän ja konkreettisemmin kuin tilastot. Hyvinä vuosina 2006 ja 2012 siellä oli joka reissulta useita lintuja. Näiden kausien aikana tuli pakastimet täyteen. Nyt ei tahdo tulla edes ampumatilannetta ja reppu on tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reppu kertoo paljonkin ja vielä enemmän se, että hyvä vuosi määritellään pakastimen täyttymisen mukaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ,kenelle se on hyvä vuosi....? Ei ainakaan Metsälintukannalle! Metsästäjä kun täyttää pakastimen vaikka viimeisellä metsäkanalinnulla.
Pääasia että MINULLA pakastin on täynnä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vastasit itse siihen huonoista riistakannoista,kerroit että sai pakkasen täyteen.Viime vuonna meidän seurassa oli täys rahoitus kanalinnuille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä Oulunseudulla saa hakea kymmeneltäneliökilometriltä,eikä sittenkään löydy! Ampukaa vaan sukupuuttoon Ukkometot,viimeisin Ukkometto minkä olen nähnyt oli Tyrnävän syrjäseudulla, kun käytiin kyläreissulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan uskomatonta kuinka härskiä ahneutta riistakeskukselta! Heti kaikki lahtaamaan mitä tänä kesä on lisääntyneet!
Onko tosiaan mentävä ihan yhettömiin ennen kuin pystytte rauhoittamaan ja olemaan ampumatta? Tehdään "muka" laskentoja eikä kuunnellä yhtään mitä mieltä muut metsässä liikkujat on. Tällainen "laskenta"monopoli on syvältä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavia itkijämummoja nää ns "metsästäjät - ei ole mitään ampumista ja sitten kuitenkin ammutaan kaikki mikä vähänkin metsässä ääntelee. Pitäkäähän pölhöt pari vuotta taukoa ja katselkaa sitten tilanne uusiksi. Lupamaksut niin korkeiksi ettei sinne mitkään pilikanampujat lähde vapaa-aikaansa viettämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vastuutonta uutisointia kun lintukanta on kaikkea muuta kuin hyvä. Kolme tosi heikkoa vuotta vei naaraslinnut niin vähiin, että täydellinenkään pesintä ei saa aikaan kuin keskinkertaista heikomman kannan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistakolmiolaskennan perusteella 30 vuoden aikana vain kolmena vuonna on ollut paremmat lintukannat, kuin nyt. Kuinka hyvä sen lintukannan sitten pitäisi olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottelen marras-joulukuun hiihtokelejä ja oikeaa metson pyyntiä. Lumipuku on jo pestynä odottomassa. Kivääriin vedän valkoisen maalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin metsästäjänä totean, että yhden "hyvän" lintuvuoden takia ei olisi kannattanut metsästysaikoja pidentää. Normaali metsästysaika olisi riittänyt hyvin ja samalla turvannut paremman lintukannan tuleville vuosille. Nyt mentiin hätäilemään. Samaa pöljäilyä kuin Tornionjoen lohihommissa. Lohta nousi meripyynnin rajoittamisen seurauksena hyvin muutamana vuonna ja välittömästi lisättiin meripyyntiä rajusti. No miten kävikään? Lohikannat romahtivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintuja ei ole kuin ihan vähän. Olen metsäammattilainen ja liikun metsissä päivittäin. Edellinen hyvä lintuvuosi oli v.2006 ja silloin lintuja oli ehkä viisinkertainen määrä tähän vuoteen verrattuna. Joka kerta ei edes tule ampumatilannetta kun nyt metsällä käy. Hyvänä vuonna on aina reppu täynnä ja lintuja ihan sama minne nokkansa pistää. Heikko vuosi tämä on. Pesinnät onnistui, mutta emolintuja oli tosi vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ihmeessä nämä lintuja näkemättömät ovat kulkeneet ? Lintuja on hyvin. Olen metsästänyt 30v ja nyt on hyvä lintuvuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

46 vuotta metsästänyt, on jonkinlainen tuntuma, missä lintuja pitäisi olla ja nähdä. Ei vaan ollut 11km:n kävelytaipaleella kuin yksi lintu. Aiemmin ns. hyvinä vuosina noilla reiteillä oli yhtä "pöminää", kun lähti edestä riekkoja, teeriä, metsoja ja pyitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrätkö, että kannat vaihtelevat rajustikkin alueittain. Jos SINUN alueella ei ole lintuja niin sitten ei ole ja kannattaa olla pyytämättä, mutta jos MINUN kulkemilla alueilla on niin annan minun rauhassa metsästää. Osaan olla myös metsästämättä silloin kun lintuja ei ole, ei tule ammuttavaa. Tällöin vaikka kävelee huvikseen 100 km ja saalista ei tule eikä se haittaa, mutta ompahan saanut nauttia luonnosta ja kunto kasvanut siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
17
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
8
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
7
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
4
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
3
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
2
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Ei mikään todista sitä että minä peukuttaisin omia juttujani. Kun en peukuta ja sinä et tiedä vaikka peukuttaisinkin. Ta... Lue lisää...
omituisia luuloja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image