Pohjois-Suomi

Metsähallitus lupaa kunnioittaa KHO:n päätöstä Oulujärven saarten hakkuiden osalta

Pohjois-Suomi 21.1.2020 15:32
Antti Karvonen

Metsähallitus lupaa kunnioittaa Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) maanantaina antamaa päätöstä Oulujärven saarten hakkuita koskien.

Päätöksen mukaan metsänkäsittelytoimenpiteet edellyttävät luonnonsuojelulain mukaista Natura-arviointia, jossa arvioidaan hakkuiden vaikutukset Natura-alueen suojeluperusteisiin.

Oulujärven saaret ja ranta-alueet kuuluvat Natura-alueeseen. KHO katsoo, että olemassa olevien tietojen perusteella ei ole voitu sulkea pois sitä, etteivätkö suunnitellut metsänhakkuut vaikuttaisi merkittävästi alueen suojelun perusteena oleviin luonnonarvoihin.

Hallinto-oikeuden sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen aiemmin tekemät päätökset asiassa poikkesivat KHO:n päätöksestä.

Natura-alueen suojelun perusteena on neljä metsäistä luontotyyppiä sekä yksi suoluontotyyppi. Metsähallituksen Oulujärven retkeilyalueelle suunnittelemat hakkuut ovat perustuneet vuonna 2017 hyväksyttyyn alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan, jonka mukaan osalla alueesta voidaan tehdä myös metsätaloustoimenpiteitä.

KHO:n mukaan suunnitelma ei sisältänyt arviota siitä, millaisia välillisiä vaikutuksia hakkuilla olisi suojeltuihin luontotyyppeihin. Suunniteltuun hakkuualueeseen ei kuitenkaan sisältynyt kyseisiä luontotyyppejä.

KHO:n mukaan Oulujärven hoito- ja käyttösuunnitelma tai sen jälkeen tehdyt maastokatselmukset yhdessä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä hallinto-oikeuden kanssa eivät korvanneet luonnonsuojelulain mukaista Natura-arviointia.

Asia palautettiin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle uudelleen käsiteltäväksi. Metsähallitukselle varataan tilaisuus esittää asianmukainen Natura-vaikutusten arviointi.

– Yllätyimme korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä, mutta tulemme tekemään KHO:n vaatiman luonnonsuojelulain mukaisen Natura-arvioinnin. Arvioimme myös, onko KHO:n nyt tekemällä päätöksellä merkitystä toiminnallemme yleisemminkin, Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Hannu Lehtonen toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei taida olla mitään muuta vaihtoehtoa. Tuskin KHO:n päätöksen vastaisesti hakkaisivat. Sitten ei olis Suomen lailla mitään merkitystä. Vaikka kylläkin esim. poliitikot toimii toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopion sellutehdashanke, tuulivoimalahanke(sudet) ja nyt Oulun hakkusuunnitelma. Lähinnä arvauskeskukseksi noteerattava KHO on suuressa tietämättömyydessään tuhonnut Itä-Suomen työllisyystilannetta oikein urakalla eikä myöskään ole älynnyt miten valtavia tulo-ja veromenetyksiä näissä asioissa tapahtuu. Vihreiden puoluetoimistoko WWF:llä täydennettynä "päätöksistä" päätellen neuvoo näihin älyttömyyksiin. Molemmat on julistettava terroristijärjestöiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huh huh. Voiko Metsähallitukseen ja Metsähallituksen toimintaan enään luottaa? Kyllä tuntuu käsittämättömälle että Metsähallitus ei itse tunnistanut tätä kohdetta alueeksi jonne ei hakkuita voi ulottaa. Kuinka paljon Metsähallitus tuhoaa tietämättömyyttään tai tahallisesti alueita joita kukaan ei ole paikanpäällä vastustamassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanovat näin, mutta kohta alkaa uusi vääntö. Metsävaltio on tottunut saamaan tahtonsa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai yllättyivät tuleehan ne aina pyytämättä ja yllättäen.
Mitä taas tulee jatkossakin
haetaan keinoja miten
viisastuneena kierretään sudenkuopat.

Muutama esimerkki nykypäivää Hel. Hallinto-Oikeus 3.12.2019 19/0793/5 ja PS Hallinto- Oikeus 24.5.2019 2804/19 päätökset kertoo viranomaisten päätösten tasosta
Helsingistä ja Rovaniemeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image