Pohjois-Suomi

Merivesi nousee nyt Perämerellä erittäin korkealle - harvinainen oranssi varoitus annettu

Meren jäällä liikkuvien kannattaa ottaa huomioon, että jää saattaa mennä rikki vedennousun vuoksi. Lisäksi vettä voi nousta jään päälle. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 7.1.2015 9:51
Kaleva

Lounaasta puskeva tuuli nostaa vesimassoja kohti Perämeren pohjoisosia, jonne on annettu vedenkorkeusvaroitus.

Meriasiantuntija Anni Montonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Perämeren pohjoisosissa on voimassa oranssi varoitus. Se annetaan keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Hankalin tilanne on Raahessa, jossa vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 110 senttimetriin. Raahessa korkean veden raja on 85 senttimetriä.

Oulussa meriveden odotetaan nousevan 137 senttimetriin keskiviikkona ennen puoltapäivää ja Kemissä yli 120 senttimetriin.

Montosen mukaan jää saattaa mennä rikki vedennousun vuoksi, lisäksi vettä voi nousta jään päälle. Aivan koko Perämeri ei ole jään vallassa, keskellä on jäätön alue.

Viime vuonna koko Itämeressä oli vähän vettä, mutta loppuvuodesta myrskyt toivat Itämereen vesimassoja Tanskan salmien kautta. Nyt vesi vyöryy Perämelle lounaistuulten puskiessa massoja kohti itää.

Vesi alkaa laskea keskiviikkoiltapäivän aikana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Onneksi ei vielä ole ydinvoimalaa, jonne tulviva vesi pääsee sotkemaan kuvioita... joutuvat nostamaan tulevan voimalan melko korkealle. Sittenhän siellä onkin Mekka, jota Pyhäjoen ydinvoimauskovaiset voivat mennä kumartamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...koko ajan. On muuttunut aina, koko maapallon olemassaolon ajan. Välillä viileämpään, ja sitten taas lämpimämpään. Ilmaston muutos on pysyvä, normaali ilmiö. Ihminen ei pysty siihen vaikuttamaan millään tavoin - no, ehkä lyhytaikaisesti jollain ydintalvella mutta sekin tosiaan olisi nopeasti ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alakanavan ja Hartaanselän rannalla olivat melkein kaikki rannalla olleet veneet puoliksi tai kokonaan vedessä. Mitenkähän niiden nyt käy. Menkääpä omistajat katsomaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennuste ei ole koskaan pitänyt paikkaansa. Näyttää jälleen tuo huippu jäävän 120 senttiin. Voisivat jo vähän korjata sitä ennustusmatematiikkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei päästy kokemaan verkkoja Haukiputaalla kun rannalla oli vettä yli metri :-((
Jäi Rakkaalle vaimolle madeperunat keittämättä ja pitää vuolasta poronkäristys ja pottumuusi karpalohillon keraan.
On vain suunnaton ikävä rakasta kun joutuu yksin olemaan kotona.
Terveisiä sinulle rakas sinne töihin suuri rakkauteni.
Tv kaasukuski/kalastaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleepa aina veden noustessa mieleen, että onkohan parkkimonttuun rakennettu tulvaportit?

Jos vesi nousee torirannassa reunan yli, niin muuttuu tilan liikeidea ja me saamme hyvän sukelluskohteen Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samaa ajattelin :) ja tulee melkonen akvaario jos sinne nyt joku edes viitsii autoaan työntää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se on kuulkaa se ilmastonmuutos tullut Suomeen! Merivesi nousee todella hälyttävään tahtiin. Hävettääkö teitä henkilöautoilijoita nyt, kysyn vaan?! Nyt pitäisi äkkiä nostaa bensaveroa että tämä ei tästä enää pahene! Miten käy rantatonttienkin!1

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttoaineen hinta on vissiin laskenut 20 senttiä samalla kun maailmalla öljyn hinta on puiolittunut. Tarkoittaa että veroja maksetaan ylui euron verran litrasta jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee uusia ja komeampia taloja "rantatonteille" kun vesi vyöryy sisämaahan... Mitäs siinä muutakaan. Tietty jos kiinteistön arvo nousee sen muututtua rantatontiksi, voipi yllätys olla omistajalle ikävä- verokarhu tunnetusti on ahne ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lieneekö yksi merkki ilmastonmuutoksesta tämä jatkuva ja säännöllisesti toistuva veden korkeustason humpaaminen ylös ja alas? Aiempina vuosikymmeninä veden nousu yli metrin liittovedestä erityisesti talviaikaan oli varsin harvinaista - nyt tuntuu, että sellainen tapahtuu viikon - parin välein. Jäällä liikkuminen vaikeutuu, koska rannoilla on jatkuvastim puolisen metriä sulaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luet jutun, niin ehkä kerran viidessä vuodessa käy näin. Ei joka toinen viikko, kuten SINÄ agitoit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

käypä sivistämässä itseäsi torin rannalla..siellä yksi rakennus jossa merkki kuinka korkealla merivesi ollut. Mieti sitten näin ilmasto huijaus juttuja uudelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki "hörhöt" moottorikelkkailemaan jäälle! Niitähän täällä Raahen alueellakin on. Ajetaan missä sattuu. Hyvä esimerkki Siikajoen tien varren pyörätie. Ei varmasti ole merkitty kelkkareitti,siis virallinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen kävelin Virpinisessä jäällä verkkomiesten jälkiä seuraten, jään paksuun vaihteli 50m rannasta 10cm, etemänä 15-20cm, rantaan tullessani aivan Meriniemen pirtinkohala, olisin kastellu jalat, mutta onneksi pilikkkisaappaat jalassa. Eli tuuli paino vettää pohjosen rantaan, nyt siellä vielä tuo lumi, ei edes nää mitä alla on. Kannattaa miettiä jäälle menemistä, jos ei tunne veden virtauksia paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image