Pohjois-Suomi

Mat­kai­lu­yh­dis­tys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä

Rukapalveluiden uusi huoneistohotelli valmistuu Rukakirnuun, kaupan tiloihin. Aino ja Jokke Kämäräinen ehdottavat ratkaisua matkailijoiden huoleen. Nämä kun yllättyvät, etteivät voi lajitella roskiaan: ”Asia kuntoon yhteistyöllä”. KUVA: Jani Väisänen
Pohjois-Suomi 17.8.2019 15:21
Jani Väisänen

Matkailuyhdistys pilotoi kestävän kehityksen sertifikaattia koko Ruka-Kuusamon alueelle.

Erityyppisisssä sertifikaateissa, joita matkailutoimijoiden odotetaan nyt hankkivan, on ympäristön lisäksi myös sosiaaliseen, kulttuurilliseen ja taloudelliseen kestävyyteen viittaavia painotuksia. Näistä kuitenkin luonto korostuu hyväksytyn sertifikaattilistan mukaan vastuullisuudesta puhuttaessa.

Viimeksi ympäristönsuojelua puuhattiin alueen matkailun parissa tosissaan 90-luvulla. Paljon siitä jäi elämään mutta paljon unohtui.

– 90-luvulla se oli tosi hommaa, eikä siinä ollut mistään sertifikaateista kyse, jyrähtää Jokke Kämäräinen.

90-luvulla Rukapalvelut Oy:ssäkin pienennettiin suihkujen virtaamaa ja Rukakylään hankittu jätteenlajittelupaikka on vielä osin jäljellä.

– Tuolla kulmalla meillä on vieläkin lajitteluhuone, mutta se homma meni vähän pieleen, kun lajiteltiin, mutta sitten kaikki meni polttoon, näyttää Kämäräinen yökerhonsa ikkunasta.

Kämäräinen on kuitenkin jo innostumassa uudesta hankkeesta, eikä vähiten yrityksen uuden markkinointi- ja myyntijohtajan Aino Kämäräisen ansiosta. Isä kertoo itsekin menneensä luontoon jo pitkään, kuin kirkkoon.

Aino Kämäräinen palasi Kuusamoon perheyrityksen johtajaksi. KUVA: Jani Väisänen

– On hyvä, että lähdetään nyt alueena liikkeelle. Tulee koulutusta ja tietoa sertifikaatteihin liittyvistä asioista.

"On hyvä, että lähdetään nyt alueena liikkeelle.

Syy sertifikaattiin mukaan lähdölle on ensi sijassa asiakkaissa. Markkinointia yliopistossa lukenut ja itsekin ekoiluun innostunut Aino Kämäräinen on hoitanut muun muassa Helsinki City-maratonin sertifiointia. Hän kertoo matkailijoiden vaativan yhä enemmän huomion kiinnittämistä ympäristöasioihin.

– Projektista kuultuani tunsin, että nyt minä olen oikeassa paikassa! Nyt on koko ala takana ja olemme menossa samaan suuntaan, sanoo hän.

Matkailijan tottumus esimerkiksi jätteiden lajitteluun on hankittu vaivalla Etelä-Suomessa tai Euroopassa. Kohteessa kuitenkin näkyy roskille olevan tarjolla vain yksi sekakori. Koillismaan luontoon saapunut kokee ristiriidan.

– Jos se lajittelumahdollisuuden puute on ensimmäinen steppi lomamatkalla, josta muutenkin kärsitään syyllisyyttä, niin se on avaintekijä. Se alentaa varmasti mielikuvaa sen suhteen miten luonnosta pidetään täällä huolta, kertoo Aino Kämäräinen.

Markkinointijohtaja kiittää Rukakeskuksen aloitteellisuutta siirtymisessä hiilineutraaliutta kohti.

– Sertifikaatti on väline, kuin konsultti.

Aino Kämäräinen näkee esimerkiksi kompensaatiomaksuissa mahdollisuuden. Vaikka sitten hiilinieluiksi hankittavien maisemametsien rahoitukseen.

– Rovaniemen moottorikelkkasafareilla voi jo maksaa kompensaatiomaksuja, kertoo Kämäräinen.

Lue lisää Koillissanomien näköislehdestä, muun muassa siitä, kuinka Seikkailuapinoiden kiinalainen asiakas noukki muiden roskia rinkka selässä. Lue myös Aino Kämäräisen tuore henkilöhaastattelu keskiviikolta.

Matkailuyrittäjät painottavat, että haluavat yhteistä kehittämistä, koska matkailijoiden ympäristötietoisuuden kasvu näyttää nyt ilmastonmuutoksen takia väistämättömältä.

Jani Väisänen

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors katsoo Koillismaan luonnon matkailuvaltiksi, jonka säilyttämiseksi vaaditaan osallistumista.

– Upea luonto on ehdottomasti tärkein matkailuvalttimme. Sen säilyttäminen vaatii meiltä kaikilta osallistumista vastuullisen matkailun kehitystyöhön. Hakeutuminen mukaan Sustainable Travel Finland -ohjelmaan jo pilottivaiheessa oli meille hyvin luonteva ratkaisu, jota kautta voimme huolehtia sosiaalisen vastuumme toteutumisesta ja parhaassa tapauksessa saavuttaa tärkeää kilpailuetua, sanoo Lindfors tiedotteessa.

Vaatimuksena aluesertifikaatille on oma sertifikaatti 51 prosentille yhdistyksen jäsenyrityksistä.

Kaikki sertifikaatit eivät kuitenkaan kelpaa matkailuvirastolle. Joidenkin jo merkin hankkineiden yritysten on nyt hankittava toisenlaisia sertifikaatteja, jos haluavat olla mukana.

– Esimerkiksi ”Green Start” ei ole hyväksytty sertifikaatti Visit Finlandille. Se on liian kevyt, että Visit Finland sen hyväksyisi, sanoo Tessa Suopanki Gateway to Lappland -hankkesta.

Heidi Savolaisen Seikkailuapinat on mukana Posion seudun sertifikaattihankkeessa.

– Taivalkoski ei ole mukana pilotissa tällä hetkellä, he voivat hakea ohjelmaan mukaan ensi vuoden alusta, kun ohjelma aukeaa muillekin kuin pilottikohteille, kertoo Suopanki.

Suoraan hyväksyttävät sertifikaatit

Biosphere myöntää merkin kestävän kehityksen mallialueille. Kriteeristössä on monimuotoisuuden suojelusta luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Eceatin luomumatkailuyhdistys edistää suojelua, maankäyttöä, kulttuuriperinnön ja -maiseman suojelua sekä maaseudun toimintamahdollisuuksia.

Ekokompassi on tarkoitettu pk-yrityksille ja yleisötapahtumille. Tulee sitoutua 10 kriteerin noudattamiseen. Kolme ympäristöasiantuntijan neuvontakertaa.

Emasemason vapaaehtoinen ympäristövaikutusten hallintajärjestelmä.

EU-ympäristömerkkijärjestelmän merkin voivat saada majoitusliikkeet, jotka täyttävät ympäristökriteerit. Järjestelmä kattaa pääasiassa tuotteita, mutta myös palveluita.

Geo Golf on verkko-ohjelma golfkenttien johdolle sisäistämään kestävän kehityksen periaatteet.

Green Globe on pitkään työtä kestävän matkailun eteen tehneiden merkki kansainväliselle majoitukselle, liikenteelle, matkanjärjestäjille, kongressikeskuksille ja organisaatioille.

Green Key on käytännönläheinen majoitusalan ympäristöohjelma Ympäristön lisäksi myös joitain sosiokulttuurisen ja taloudellisen vastuullisuuden kriteereitä.

ISO 14001 on kansainvälinen standardi ympäristöjohtamisen tueksi. Auditointiyrityksen tekemä tarkastus.

Joutsenmerkki on kulutustuotteista laajentunut kattamaan myös palveluita, kuten hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset.

Roope-satamaohjelma on Pidä Saaristo Siistinä ry:n venesatamien ympäristöohjelma.

TourCert on voittoa tavoittelematon sertifiointijärjestö hiilijalanjäljen pienentämiseen, luonnonvarojen käyttöön ja monimuotoisuuden suojeluun. Asiantuntijana on WWF Green Office.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Ainakin meidän Rukan taloyhtiössä, joka on aika iso, on jo vuosia ollut kunnon lajitteluastiat. Paremmat kuin täällä kaupunkiyhtiössä. Turistit vaan eivät osaa lajitella vaan nakkovat roskansa minne satuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskettelu ei ole kestävää kehitystä. Ei myöskään moottorikelkkailu, mönkijät tai sähköpyöräily. Eikä henkilöautolla/lentokoneella kulkeminen, eikä tosin junakaan luonnovaroja tuhlaamatta liiku. Eikä pikaruokaketjut ole kestävää kehitystä.

Laskettelu rukalla on kaiken lisäksi tylsää. Baareja ym. yöelämää löytyy kotikaupungeista ilman, että tarvii lähtä bailaamaan toiselle puolelle maata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi jestas mitä menoa täällä palstalla. Siksihän nuo askeleet kohti ympäristöllisesti kestäviä matkailupalveluja onkin tärkeää ku tilanne siellä on se mikä on. En usko että Venäjänmalli mitä tuo puolangankin iskulause kuvaa edistää asiaa. Eli että jos joku ei ole kunnossa niin jätetään siihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se luonto kun ei palaudu turismin tuomasta rasituksesta vain sillä, että lajitellaan roskat ja puhutaan ympäristöystävällisestä matkailupalvelusta.
Voi jestas miten typerä pitää olla jos ei tuota käsitä.
Nyt tehdään juuri venäjän tyyliin eli kun ei mikään toimi jätetään siihen ja puhutaan kivoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää vaan turistikeskuksia Kuusamoon ja samalla kaikki mäet täyteen tuulivoimaloita. Tilaa Kuusamossa on, koska niin vähän ihmisiä kuitenkin asuu ja niitä tuskin tuhannet tuulivoimalat ja sadat tuhannet turistit häiritsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi toivottavaa että maailman lentokentät vallattaisiin yhtenä päivänä vuodessa näkisivät mikä on vaikutus ilmastoon , haluan muistuttaa että lentomatkailua maailmassa käyttää alle kaksi % maailman väestöstä . Eli pieni määrä ihmisiä on sen takana jotka ovat saaneet otsoni kadon aikaiseksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ympäristö on aika roskainen ja liekö muutama malkakin aistittavissa toimijoiden näköelimissä. Katse on ainakin tiukasti turistin lompakolla ja oman tilin saldossa. Jos saldo vähän kasvaa, niin mitä tuosta muutamasta malkasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten Kuusamossa aina! Revitään maat ja mannut, hakataan metsät ja raiskataan maat. Lennätetään ihmisiä ympäri maailmaa pörräämään oikein ympäristöystävällisillä nelitahtikelkoilla. Kulutetaan mielettömät määrät enrgiaa rinteisiin ja hisseihin. Rakennetaan kerrostaloja kuin kaupunkiin ikään. Mieletöntä! Sitten kuvitellaan, että tämä kaikki kuitataan roskia lajittelemalla!
Kiinalaisilta pitäisi periä ympäristöveroa 50 euroa tunti Kuusamossa viettämästään ajasta korvauksena Kuusamon luonnon ja ilmaston raiskeuksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä nimimerkki Irvokasta" kanssa. "Sertifikaatilla" yritetään antaa mielikuva ympäristöystävällisyydestä, luoda illuusio jolla kuitataan massaturismin tuhoava vaikutus ympäristöön ja koko maapalloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpi saastuttaa ja peittää luontoa alleen enemmän lapissa, kaivos vai saman verran tuottava laskettelukeskus mökkialueineen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukaan kannattaa laskea kaikki yrityksiin liittyvät välillisetkin prosessit perustamisesta luonnon palautumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on matkailu laskettelukeskuksineen joka saastuttaa ja peittää luontoa alleen enemmän kuin kaivos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tajua, miten matkailu voisi johtaa kestävään kehitykseen. Ympäristöasioita edistetään parhaiten lopettamalla matkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikein, kukin pyöriköön lähialueilla, eikä lennellä pitkin mailmaaa, vihreät vois aloitta tästä näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50 % lentovero lentolipun hintaan, niin lopuu jonninjoutava ulkomaanmatkailu. Rupiaa taas kotimaan kiinnostamaan.... Heti vero päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman lentoliikenteen saaste on hiukan reilu 2% koko maailman saasteista , että ei lentämisen lopettaminene mitään maailmaa pelasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun alueella liikkuu silmät auki niin voi nopeaan todeta ettei luontoarvoilla tai kestävällä toiminnalla ole mitään väliä yhtään kenellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukan hotellit ovat kuin paperitehtaita , rumia ja Oulangan kansallispuiston jokien taimenkannat on tuhottu jokimatkailun kanootti ja kumilautta safareilla sekä ralleilla joita siellä harrastetaan , kutupaikat on piloilla (taimenten poikastuotanto ) rauhoittakaa joki matkailulta saattaa olla jo myöhäistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image