Pohjois-Suomi

Maantiesuolan käyttöä vähennetään valtatiellä 20 Pudasjärven ja Taivalkosken välillä

Suola-autoa näkyy jatkossa nykyistä vähemmän Pudasjärven ja Taivalkosken välillä. Arkistokuva. KUVA: Finikor
Pohjois-Suomi 13.1.2020 9:44
Anna Leinonen

Pudasjärven ja Taivalkosken välillä vähennetään maantiesuolan käyttöä valtatie 20:n liukkaudentorjunnassa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Muutoksen taustalla on tien lähettyvillä sijaitsevat pohjavesialueet, joiden pilaantuminen halutaan ehkäistä.

Jatkossa kyseisellä tieosuudella käytetään suolan sijaan hiekkaa liukkaudentorjunnassa. Ely-keskuksen mukaan kyseessä on selvä muutos tienhoidon kannalta. Ongelmakeleillä maantiesuolan käyttö sallitaan, jotta tiellä on turvallista liikennöidä.

Pudasjärven ja Taivalkosken välillä on suuri porokolarivaara. Hiekan käytöllä pyritään ehkäisemään myös porokolareita. Hiekan seassa käytetään porokarkoiteainetta 15. lokakuuta ja 15. tammikuuta välisenä aikana.

Tieosuuden laatuvaatimukset eivät muutu, mutta suolauksen vähentyessä tie tulee olemaan pidemmän aikaa polannepintainen, kertoo ely-keskus. Tielle asennetaan "suolausta vähennetty" -opasteet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

täytyy muistoa talavella on talavikeli ja ajellaan sen mukkaan oli tienpinta kuskin näkökulumasta minkalaene tahasa...kesä on kesä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos elyä oikeasti kiinnostaisi pohjavedet niin tällöin ely kustantaisi urakoitsijalle suolan korvikkeen eli formiaatin käytön. Hiekoitushiekka sisältää suolaa, joka aiheuttaa polanteen epätaisen kulumisen ja täten lisää onnettomuusriskiä,hiekka lisää kitkaa vain sen aikaa kun hiekkaa on tiellä. Suolaa käytetään erityisesti ennen lumisateita, tällä estetään lumen tallautumisen kiinni tiehen, kun suolaa ei saa käyttää niin tuloksena on epätasainen ja liukas polanne. Vaikka hiekkaa levittäisi tielle sentin kerroksen, se lentää heti ensimmäisen kuorma-auton ilmavirrasta raviin. Tämä päätös tulee lisäämään onnettomuuksia ja ihmishenkiä tullaan menettämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on asian ydin lyhyesti kerrottuna. Valtion pitäisi ottaa osaa kustannuksiin, kerta pohjavesiä halutaan suojella. Tai rakennuttaa pohjavesisuojaukset kyseiselle alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, eikö voisi jättää suolaamatta koko 20 tien, niin olisi paljon parempi ajella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vt-20 on rakennettu porojen ikiaikaisille laidunmaille. Siinä sitä sitten ollaan. Alunperinkin oli tiedossa, että hankaluuksia tulee. Poroilla on vapaa laidunnusoikeus ja poronhoito on merkittävä elinkeino alueen asukkaille. Peltilehmät joutaisi kaikki pistää paaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkeinosi perustuu merkittävästi siihen että saat petokorvauksia sekä liikennevakuutuksista korvauksia.
Ei muuhun. Ei edes lihanmyyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bisnes on opeteltu jo, mikäli nimimerkilläsi sitä peräänkuulutat. Ja kyllä tulosta tehdään poronhoidossa muullakin, kuin korvauksilla. Saahan hunajantuottajakin korvauksen, jos "valtion" nalle käy rikkomassa tuottajan mehiläisrakennelmat. Ei se ole, eikä saa olla poron kohdalla eri käytäntö. Pedon aiheuttama vahinko on korvattava.
Ja toiselle nimimerkille tiedoksi, että lampaat ja sonnit eivät edes pärjää tuolla luonnossa itsekseen. Ne ovat syntyneet ihmisten nurkissa ja siellä ne elämänsä elävät. Poro pärjää ja vasoo kevään hangille villinä ja vapaana ja sen vuoksi sen on saatava elääkin vapaasti laiduntaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos se kerran näin on, niin puretaan tie pois kokonaa ko. väliltä. Temppukos tuo on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo porojen vapaa laidunnusoikeus pitäs kiireesti purkaa. Eihän mitkään muutkaan ihmisten elukat esim. lampaat ja sonnit saa toikkaroida tuolla liikenteen seassa. Mikä erityis oikeus poroilla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi vähentää huomattavasti myös taajama-alueiden 50-60km/h teillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vähenee kaksi asiaa pohjavesien pilaantuminen ja porojen ja hirvien tielle tulot suolan perässä,tuskin niille hiekka maistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polanteet on jo nyt olleet liian suuret. Hävettää turistienkin puolesta. Kilpailutus muutaman vuoden välein pois. Destia tai TVH tilalle, on vara hankkia pysyvä kalusto. Kunnon tiehöylät. Nyt urakoitsijat ajetaan äärirajoille hinnan ja kaluston suhteen eikä voi kunnolla lyhyellä sopparilla investoida. Sitä saa mitä tilaa. Vaikka normit on mutta melkein mahdoton tällä systeemillä tehdä. Perusinfra näin harvaan asutussa maassa pitää olla yhteiskunnan ylläpitämää se on kokonaisedullisin, onnettomuudet ja kokonaisvaikutus yhteiskunnalle huomoiden nyt seurataan vain erilliskustannuksia ja kansa veroina ym. kärsii Kioskeja voi kilpailuttaa leikkikööt kilpailuintoiset niillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image