Pohjois-Suomi

Maa­kun­ta­joh­ta­ja Pauli Harju tuoreista sote-suun­ni­tel­mis­ta: "Hienoa, että halutaan ratkoa tämä pitkään näkyvillä ollut ongelma"

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan on tärkeää, että erilaisia näkemyksiä sote- ja maakuntamallista voidaan sovittaa yhteen. KUVA: Joel Karppanen
Pohjois-Suomi 24.5.2019 13:14
Antti Karvonen

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju suhtautuu hallitusneuvotteluissa alustavasti saavutettuun sopimukseen maakunta- ja sote-mallista positiivisesti.

– Hienoa, että halutaan ratkoa tämä pitkään näkyvillä ollut ongelma, joka johtuu hajallaan olevasta kuntaperusteisesta palvelujärjestelmästä, Harju sanoo. 

Hänen mukaansa on tärkeää, että hallitusneuvotteluissa on löytynyt yhteinen sävel asioiden ratkaisemiseksi.

– Nyt linjattiin, että maakuntiin tulee vaaleilla valittu elin, ja maakunnan muut tehtävät hoidetaan komiteatyöskentelynä. On hyvä, että haetaan laajapohjaisuutta tämän reformin osalta ja että löytyy myös yhteinen pitkän tähtäimen näkemys.

Haasteilta ei kuitenkaan voida välttyä, Harju toteaa. Maakuntapäättäjien toimivaltuuksien laajuus on asia, joka tulee herättämään keskustelua.

– On selvää, että kun nyt puhutaan vaaleilla valituista päättäjistä, ei heidän mandaattiaan voi rajata kovin pieneen. 

Harjun mukaan uudistusten käytännön toteutus on asia, jonka tulevaisuus näyttää.

– Sitä me emme tiedä millä tavalla tätä lähdetään käytännössä viemään eteenpäin. Toivon, että erilaisia näkemyksiä voidaan yhdistää matkan aikana. 

Antti Rinteen johtamissa hallitusneuvotteluissa ollaan alustavasti sovittu 18 maakunnasta, joiden hoidettavaksi sote-asiat siirtyvät. Pääkaupunkiseudulle tehdään oma erillisratkaisunsa. Neuvotteluissa ollaan sovittu myös muun muassa maakuntien verotusoikeudesta. Ainakin ensihoito- ja pelastustehtävät aiotaan siirtää maakuntien hoidettaviksi. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nämä piilo Herrat on just niitä pelureita, jotka eivät esiinny julkisesti. Kyläpäälliköt. Suurimpia lain rikkojia. Tule esiin mokoma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne uunottaa keskustaa oikein urakalla.

Maakuntahallintoa ei saada pystyy nytkään. Se on nyt jopa vaikeampaa kuin se oli neljä vuotta sitten, sillä kaupungit ovat jo nyt alkaneet valmistelemaan sotea kuntapohjaisesti. Suunnitelmat ovat osin jo aika pitkällä, erityisesti Uudellamaalla.

Antti Rinne ymmärtää tämän kyllä, Juha Sipilästä en menisi takuuseen. Tämän maakuntahötön kanssa voidaan kyllä edetä muutama vuosi, jona aikana vihervasemmisto saa ajettua omia tavoitteitaan veronkorotuksin ja rahan lappamisen omille kannattajilleen.

Keskusta tulee kärsimään seuraavissa vaaleissa vieläkin suuremman rökäletappion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yäk, Yäk, Yäk. Tuo Liiton touhu on aivan turhaa, lopettakaa Maakuntahallinnon luominen. Ei tarvita tässä maassa enää yhtään kustannuksia tuottaivai byrokraatteeja väliporttaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan ajama malli.Ainoa puolue joka aidosti välittää ihmisistä ja on pyrkinyt ajamaan asiaa eteenpäin.Sote osaajat on keskustassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulle lisää suojatyöpaikkoja maakuntahallintoon ja kansa maksaa verojen muodossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paulille kiva suojatyö. Työtä kymmenestä yhteentoista, sitten ruokatunti, kahvitunti ja sitten illaksi kepun tupailtaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän byrokratiaa ja virkamiehiä hillotolpille rahastamaan tavallista kansalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli tää hieno "tulipalo" , ja saadaan viimein sammutettua kun vaihdettiin eri palomiehet(poliitikot) ruiskimaan...
Katkelma kansanlorusta "Meinas tulla väärin sammutettua"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakunnat ovat poliitikkojen itselleen tekemä organisaatiotaso, jossa on todella hyväpalkkaisia jakkaroita - eikä mitään tulosvastuuta.

Veronmaksjat saavat vain rahoittaa tämänkin porukan siivelläelämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kun en tiedä ketään, joka ei jotenkin eläisi veronmaksajien rahoilla - myös ne superrikkaat, jotka harrastavat verosuunnittelua. Oleellistahan on, että toteutettava organisaatio toimii ja siihen pyritään. Väärin se kuitenkin on tehty, kuten kaikki kommentoijat tietävät - jo alustavien suunnitelmien pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaisten märkä päiväuni toteuukin kun saavat maakunnat. Vaaleilla ei ollut mitään merkitystä vaikka Kepu oli suurin häviäjä, joku tässä ei natsaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan nykyisillä maakuntajärjestelyillä ei sote-asioita voi hoitaa. Tavalliset kansalaiset eivät näistä nykyisistä maakuntahallinnoista juuri muuta tiedä kuin, että sinne on poliittisilla virkanimityksillä valittu väkeä, joilla töitä ei ole paljoa. Siksi tarvitaan todella suuria muutoksia, jos maakuntahallinnot ryhtyvät vastaamaan terveyspalveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska pitää päästä kansalaista rahastamaan. Ei muuttunut mikään vaikka vasemmistohallitus tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan nykymaailmassa kaikki toiminnat lyötävä näihin isoihin pyrökratian mammuuttirattaisiin, virkamiehiä ja johtajia palkataan lisää pilvinpimein, onhan tuossa hyvä esimerkki Euroopan unionista,ei pysy kenenkään hallinnassa, erimielisyydet ja omanedun tavoittelu ja köydenvetoa riittää, heikoimmat jää jalkoihin, hyvin oli asiat aikanaan hoidettu kuusamookin terveyskeskuksessa ,oli ylilääkäri ,johtavalääkäri,hallintoon ei tarvittu kuin pätevät henkilöt, oli aikanaan aluesairaala tasoa, lääkäreitä sai valitsemalla valita työhön,ja oys, oli turvana vativimmissa hoidoissa,sitä hyvää aikaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
19:00
Viikon lopuksi: Kun kunniatonta kontrollia ei pääse pakoon Tilaajille
19:00
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun
18:53
Indonesian presidentti hyllytti kiistellyn seksilain – kieltäisi toteutuessaan avioliiton ulkopuolisen seksin ja homosuhteet
18:43
Kauden ensimmäinen tasapeli maistui ONS:lle
18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
67
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
61
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
29
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
23
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
17
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Kyllä rahastot ovat minun sijoituksissa nousseet paljonkin. Pitää uskaltaa. Tosin osakkeista saan pääomaa. Lue lisää...
Nainen +50

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image