Pohjois-Suomi

Maakotkalla oli surkea pesintäkesä, merikotkalla kes­kin­ker­tai­nen – muut­to­hau­koil­la meni hyvin

Maakotkan pesintä ei onnistunut viime kesänä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 19.11.2018 14:54
Kaleva

Maakotkan pesintätulos oli erittäin heikko viime kesänä. Huonoon tulokseen vaikutti eniten talven ja kevään huono ravintotilanne.

Metsähallituksen Luontopalvelujen mukaan asuttuja reviirejä todettiin 368. Onnistuneita pesintöjä oli 92, joissa 108 rengastusikäistä poikasta.

Maakotkan levinneisyys on yhä selvästi pohjoinen, noin 90 prosenttia tunnetuista reviireistä sijaitsee poronhoitoalueella ja noin 80 prosenttia reviireistä Lapissa.

Pesivän maakotkakannan koko on 330–464 paria. Vuoden aikana löydettiin viisi uutta maakotkareviiriä. 

Pohjois-Suomen merikotkien pesintätulos oli keskinkertainen. Asuttuja reviirejä oli 97, joissa onnistuneita pesintöjä 53. Rengastusikäisiä poikasia todettiin 72.

Pohjois-Suomen merikotkat levittäytyvät uusille alueille ja uusia reviirejä voi löytyä mistä päin tahansa eikä vain isojen vesistöjen läheisyydestä.

Pohjois-Suomen pesivän merikotkakannan koko on 112–125 paria. Vuoden aikana löytyi neljä uutta merikotkareviiriä. 

Lämmin alkukesä auttoi muuttohaukkojen onnistumista

Muuttohaukan pesintätulos oli hyvä, rengastusikäisiä poikasia todettiin 325. Kuiva ja lämmin touko-kesäkuu edesauttoi pesintöjen onnistumista.

Asuttuja reviirejä oli 179, ja niistä 132 reviirillä pesintä onnistui. Rengastusikäisiä poikasia oli 325.

Muuttohaukan levinneisyysalue käsittää Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan. Tämän lisäksi yksittäisiä reviirejä on myös Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Pesivien muuttohaukkojen määrä on 275–323 paria. Vuoden aikana löytyi 15 uutta muuttohaukkareviiriä, ja ne kaikki löytyivät vanhalta levinneisyysalueelta.

Tunturihaukkojen pesintätulos sen sijaan oli huono. Tarkastuksissa todettiin 13 asuttua reviiriä ja neljä onnistunutta pesintää, joissa seitsemän poikasta. Vähäinen riekkojen määrä on tärkein syy heikkoon pesintätulokseen. Pesivän kannan koko on 16–27 paria.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä tuulimyllyt sijoittuvat myös kärkipäähän,Kalajoki -Raahe akselilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

merikotkien suurin kuolinsyy on lyijymyrkytys. Todennäköisesti saaliseläinten lyijyhaulit ovat suuri kuolinsyy kaikilla suurilla petolinnuilla, myös sepelkyyhkyjä saalistavalla muuttohaukalla. Metsästäjät vastustavat ehdottomasti lyijyhaulien kieltämistä kaikessa metsästyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On outoa että metsästysliitto ei lähde kieltään lyijyhauleja. Itse metsästäjänä en käytä lyijyhauleja monesta syystä. Yksi syy on että yksikin hauli nieltynä on ihmisellekkin vaarallinen. Lisäksi esimerkiksi merikotka syö raatoja ja jos se löytää vaikka sorsan tai variksen jota on ammuttu lyijyhauleilla se voi saada kuolettavan määrän lyijyä elimistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image