Pohjois-Suomi

Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä

Pohjois-Suomi 22.2.2019 10:09
Heikki Uusitalo

Merten jättiläinen, venäläinen nelimastoparkki Sedov tulee ensi kesänä Raaheen. Sedov saapuu Raahen satamaan perjantaina 12. heinäkuuta.

Laivavierailu on osa 370 vuotta täyttävän merikaupunki Raahen merkkivuoden juhlintaa. Laiva on avoinna yleisölle lauantaina 13.7. ja sunnuntaina 14.7. 

Sedov saapuu Raaheen heinäkuussa.

Raahen satamalla on kokemusta historiallisten purjealusten vierailuista.

– Kesällä 2016 Raahen satamassa vieraili venäläinen nelimastoparkki Kruzenshtern. Vierailu onnistui erinomaisesti ja viikonlopun aikana alukseen tutustui yli 10 400 kävijää, toteaa Raahen Satama Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Heikkinen.

Sedov rakennettiin Kielissä, Pohjois-Saksassa vuonna 1921. Sedov, alkuperäiseltä nimeltään Magdalene Vinnen II, kiersi maailman meriä rahtinaan muun muassa hiiltä Walesista, puutavaraa Suomesta ja vehnää Australiasta.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa luovutti aluksen sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Vuodesta 1945 alus on tunnettu nimellä Sedov.

Sedovin pituus on 118 metriä ja leveys 14,6 metriä. Laiva on myös kirjattu Guinnesin ennätysten kirjaan maailman suurimpana perinteisenä purjealuksena.

Mastojen korkeus merenpinnasta on yli 50 metriä. Aluksen purjeiden pinta-ala on lähes 4200 neliömetriä.

Nykyisin Sedov toimii koululaivana, jonka kotisatama on Kaliningrad.

Samanaikaisesti vierailun kanssa Raahessa järjestetään Pooki flakkaa -meripäivät, joita vietetään 12.-13. heinäkuuta.

Kesällä 2010 Sedov nähtiin Oulussa Oritkarin satamassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Tuo vakoilupaatti eI ole tervetullut Suomen aluevesille! Ei muuta kuin posauttaen paatti hajalle heti jos Suomen aluevesille nokkansa työntää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jo on kateus huipussaan; mitä Suomessa on mitä naapuri ei tiedä. Sattuisi kelit vaan kohilleen, niin jonot laivalle on taatut; edelliseen ei viitsinyt jonottaa, mutta vaikuttava oli Kruzenterikin kesällä 2016.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai tuo laiva jää ahvenanmaalle parkkiin tuon jälkeen.... venäjän erikoisjoukkoja mukanaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kävellyt tuon aluksen kannella Funchalin satamassa vuonna 2008. Alus on todella mahtavan kokoinen. Miehistö esitteli alusta varsin auliisti. En havainnut aluksella vakoiluun tarkoitettuja laitteita. Liekkö piiloitelleet ne taitavasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltäpäin ns. sillitroolareissa (niitä oli? maailman meret täynnä), ihmeteltiin porsliinisia eristimiä rungon ja mastojen
välisissä haruksissa,
sekä vallan kalastukseen ylimitoitettua aluksen sähkön tuotantoa. tii titi taa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti laivan syväys ei ole kovin suuri kun pääsee satamaan asti. Ainakin sinne johtava väylä on kapea ja mutkainen.

Muuten kyllä nuo russofobiaa pursuvat vainoharhaiset purkaukset voisi jättää omaan arvoonsa eli roskikseen.

Onkohan mitään Venäjään liittyvää uutista josta ei saisi väännettyä tuon kaltaisia tarinoita?

Voi että se Venäjä on paha!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahen mennyt 10 metrin väylä jo vuodesta 2010 ja liikennöivät laivat suurimmillaan 200 metrin luokkaa, niin jospa se tukon sinne taittuisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on enemmän kuin paha, se on pahan valtakunta. Tämän suomalaisetkin hyvin tietää.

Toissa vuonna Pääesikunta kielsi venäläisen purjealuksen Kruzenshternin pääsyn Ahvenenmaalle. Kielto perustui siihen, että Ahvenenmaa on demilitarisoitu alue. Jotain militääriä näissä venäläisaluksissa siis tiedetään olevan, ilmeisesti armeijan tiedustelulaitteistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perämerestä on tullut Venäjän koululaivojen kotivesi reilussa kymmenessä vuodessa.
Sitähän ei saa ihmetellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laivan siis tämän Sedovin kulkusyväys on 6,4 metriä, eikä siinä väylässäkään, joka Lapaluotoon menee ole montaa mutkaa mutta aika kapea se kyllä on kuten on myös Ouluun tuleva väylä jo moni muukin väylä. Laivoissa on peräsin, jolla sitä voidaan ohjata ja jos se ei riitä styyraamaan niin sitten otetan hinaaja tai useampikin ja saatetaan se laiva laituriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-Se on 1200km.n + rannikkon mittainen paha. Vääntää miten vääntää, kysyppä kohta lopullisesti edesmenneiltä veteraaneilta, heidän mielipidettä kokemuksistaan mörön kanssa.
Keskustelussa väylät ilm. sekaisin, muistaakseni Raahen kaupunggin Pikkulahdelle, museon rantaan on ~1,8m. väylä, Kaupunggin ja SSAB.n satamaan johtaa ~10m. väylä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei totuuden sanominen Venäjästä ole mitään russofobiaa! Venäjä on omaa syytään ansainnut huonon maineensa eikä herra Putinin potema paha sairaus, neuvostoliittosyndrooma, anna mitään mahdollisuutta luottamuksen palaamiselle kyseisen henkilön elinaikana..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paatti on täynnä viimeisintä huutoa olevaa vakoilutekniikkaa! Hyvähän se tietysti on tiedustella, ennen varsinaista hyökkäystä. Pisteet siitä Venäjän urheille merisotilaille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee tutustumaan tulevaan kotisatamaan kunhan Pyhäjoen voimala valmistuu niin seuraava vaihe onkin sitten rannikon valtaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen päätti varustettu viimeistä huutoa olevilla vakoilulaitteilla. Varustus, henkilöstön koulutustaso yms.
on yleisessä tiedossa valveutuneissa länsimaissa.
Kuinkahan hän paljon Sedov kylvää reissullaan Perämerelle erilaisia paikannus- ja liikenteen valvonta laitteita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko oikeasti, että täällä olisi jotain vakoiltavaa ja sellaista mitä tuo naapuri ei tietäisi. He pystyvät ottamaan sateliitista kuvankin jossa vaikka sinä istut pihallasi ja luet lehteä niin kuvasta voidaan katso mitä lehteä luet. Voin kertoa, että ei todellakaan täällä ole mitään sellaista vakoiltavaa, jolla olisi jotain merkitystä strategisesti taikka muuten. Meidän vesialueilta heillä on varmaan paremmat kartatkin kuin meillä itsellämme. 70- ja 80- luvulla meidän satamissamme kävi Neuvostoliiton lipun alla seilaavia koululaivoja joiden nimi oli Proffessor jotakin ja jos ne eivät samalla vakoilleet niin sitten ei kukaan. Noissa laivoissa kuljetettiin pieni määrä rahtia mutta niissä oli lähes parisataa oppilasta opiskelemassa merenkulkua. Kaikenlaisia antenneja ja muita härveleitä oli komentosillan katot ja muut kansirakenteet täynnä ja jotkut olivat vahvasti sitä mieltä, että kyseiset laivat toimivat samalla sukellusveneiden huoltoaluksina, joka tietysti oli täysin mahdollistakin. On turha luula, että vanhan venäläisen purjealuksen henkilökunta tai joku muu alkaisi vakoilemaan koska he pääsevät rajan yli milloin tahtovat ja heitä on nytkin Lapin hiihtokeskukssissa vaikka kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on kertonut sinulle, että täällä ei ole mitään vakoiltavaa? Naapurin setäkö? :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image