Pohjois-Suomi

Luon­to­ret­kel­tä löytyi talkkia ja korukiviä jou­lu­lah­joik­si

Pohjois-Suomi 9.10.2006 9:20
Kirsi Haapea
"Löytäisinpä ehjän palan talkkia, niin veisin vastasyntyneelle pikkuserkulle vauvantalkiksi", kuudesluokkalainen Jenni Karjalainen tuumasi Jormuan koulun luontoretkellä lähimaastossa. Talkkia löytyi, mutta niin murenevaa, ettei kunnon palaa saanut.

Koulun lähistöllä sijaitsee Euroopan suurin hyödyntämätön talkkiesiintymä. Sen on vallannut kaivosyhtiö Mondo Minerals, jolla on talkkilouhos Sotkamossa. Jormuan-Kontiomäen talkki on niin hyvää, että sitä kannattaa louhia. Ehkä tulevaisuudessa louhos avataankin.

Seudun kallioperä vaikuttaa kasvillisuuteen. Jormuan, Kontiomäen ja Mieslahden alueella Kajaanin ja Paltamon rajalla esiintyy monia harvinaisia kasveja, jotka menestyvät juuri erikoisen kallioperän takia. Siellä kasvaa esimerkiksi neidonkenkää, serpentiinipikkutervakkoa ja nurmihärkin kainuulaista muunnosta.

Serpentiinipikkutervakon takia ei herunut rakennuslupaa huoltoasemalle, joka aiottiin pystyttää viitostien varteen Kontio­mäen Shellin naapuriksi.

Myrkyllistä serpentiniittiä

Opettaja Mika Mutanen kertoi viides- ja kuudesluokkalaisille, että Jormua on kaksi miljardia vuotta vanhan merenpohjalaatan päällä. Jormuan ofioliitti on tiettävästi maailman vanhin merenpohjan kerrostumien jäänne.

Metsässä näkyy paljon serpentiniittiä, joka on niin myrkyllistä, että vain osa kasveista sietää kalliosta liukenevia aineita kuten nikkeliä. Kasvillisuudesta kivitutkijat voivat päätellä, että maan alla voi olla malmeja. Serpentiniitin seassa on talkkia, kaikkein pehmeintä mineraalia.

"Talkki on englanniksi soap-stone. Mitä se tarkoittaa suomeksi", Mutanen kysyi ja koululaiset tiesivät, että saippuakivi. Liukkaan saippuamaista talkki onkin. Koululaiset naputtivat sitä geologin vasaroilla ja helposti se jauhautui. Sitä voisi melkein levittää naamaan puuteriksi.

Opettaja selitti, että talkkia on vuolukivessä, josta tehdään uuneja. Siksi vuolukiveä on helppo sahata. Jos talkkia on paljon, vuolukivi on liian pehmeää uunikiveksi.

Suomessakin jalokiviä

Pieni tihkusade kostutti metsäautotien kivet niin kauniiksi, että koululaiset keräsivät niitä kassit täyteen. Tien pohjan kivet on tuotu muualta. Löytyi keltaisia aurinkokvartseja, valkoista kvartsia ja yksi pieni vuorikristallikidekin, vähän ruusukvartsiin vivahtavaa kiveä ja erilaisia raidallisia murikoita.

"Jos Mika hankkii pian koululle kivimyllyn, teen pikkusiskoille ja äidille joululahjoiksi koruja aurinkokvartsista", Piia Tölli suunnitteli. Kivenhiomarumpu on tarkoitus hankkia, jos koulun rahat riittävät.

"Tiedättekö, että veljeni on löytänyt smaragdin Suomesta", geologin poika Mutanen kehui. Enää ei koulussa opeteta, ettei Suomesta voi löytyä jalokiviä.

Jenni Karjalaisen mieleen jäi kiviretkestä paljon tietoa. "Se, että kivi on kuin neljänviljan puuro ja jotkut kasvit eivät tykkää joistakin kivistä ja toiset kasvit nauttivat niistä."

Jenni aikoo jalostaa löytämiään kiviä. "Ukki oli kivenhioja. Perin kivenhiomavehkeet ja aion tehdä koruja ja koristekiviä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image