Pohjois-Suomi

Luonto-Liiton Siilin piikki Talvivaaralle vastuun pakoilusta

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä saa Luonto-Liitolta kritiikkiä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 20.11.2011 16:50
Kaleva
Luonto-Liitto on myäntänyt Siilin piikki -palkinnon Talvivaaran kaivokselle ja kemianalan yritys Yaralle ympäristövaikutusten vähättelystä ja härskistä vastuun pakoilusta. Siilin piikki myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Liiton mukaan Yara aikoo jalostaa Savukoskelle suunnitellun Soklin kaivoksen malmin Venäjällä ja Sotkamossa toimiva Talvivaara on ehdottanut jalostustoiminnan sijoittamista Lähi-Itään. Liiton mukaan saastuttavien prosessien siirtäminen heikomman lainsäädännön ja valvonnan maihin osoittaa, että yhtiöiltä puuttuu aito sitoutuminen ympäristövastuulliseen toimintaan.

Ympärisötjärjestön mukaan Talvivaaran Pekka Perän lausunto Savon Sanomissa kertoo halusta paeta ympäristölainsäädäntöä toiminnan kehittämisen sijaan.

"Pekka Perän viesti on selvä: jos he eivät saa saastuttaa Suomessa, he siirtävät saastuttavan toiminnan ulkomaille. Jos näillä yhtiöillä ei ole kykyä ja halua selvittää ympäristövaikutuksia ja minimoida niitä, ei yhtiöiden ole syytä toimia kaivosalalla", sanoo Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Tuomo Lindholm.

Luonto-Liiton valtuusto vaatii, että Talvivaaran kaivos suljetaan ja suunnitteilla oleva Sokli -hanke lopetetaan alkuunsa. Kaikissa toteutettavissa kaivoshankkeissa ympäristövaikutukset on minimoitava maasta riippumatta.

Luonto-Liiton aikaisemmat Siilin piikit ovat menneet Vapolle, Sirkka-Liisa Anttilalle, Paula Lehtomäelle sekä Keskolle ja SOK:lle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Täydet pisteet Luonto-Liitolle juuri teillä on vastuu otta selville nämä lainkiertäjät ja tiedottaa siitä suurelle yleisölle ei nykyajan nettisukupolvi viitsi jalkautua luotoon, miten muuten esim, tämä talvivaaran ympäristöä saastuttava prosessi olisi tullut ilmi, hienoa toimintaa,.... jatkakaa seurantaa ja tiedottamista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Kyllä hyväveli huolehtii ettei luonnon tuhoaminen haittaa rahan tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara tekee ympäristö rikoksen ja jatkettua sellaista joka päivä! Haju haitat ja vesistö haitat on mittavia ja ihmettelen etteikö ympäristöministeriä saada asiasta vastuuseen kuten tehtaan johtoa. Luonto ei palaudu ennalleen vuosi kymmeniin vaikka tehdas seisautettaisiin tällä päivämäärällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajanhan tästä on ollut uutisissa. Miten joku on niin pimeä, ettei ole kuullut mitään tästä härskistä saastuttamisesta. Hyvä Luonto-Liitto. Tehkää jottain muutaki asian hyväksi ja antakaa koko ajan tietoa, että pimeätki tollot kuulevat asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luontoliiton on hyvä räksyttää sivusta ja ottaa vastuuta paljonko mistään? Mistä näitä tälläisiä räksyttäjiä ja moralisoija riittää..hohhoijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Talvivaarassa olisi tehty ympäristön kannalta jotain laitonta, niin kai siihen olisivat jo viranomaiset puuttuneet. Nämä kaiken vastustajat saavat yllättävän paljon palstatilaa. Työssäkäyvillä (myös Talvivaaran ansiosta sellaisilla) ei ole aikaa eikä tarvetta moiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas huonoja hankkeita, elleivät kannata kuin sikailemalla. Maalaisjärki yhtiöille käteen, jotta saadaan luonnonvarat talteen ja suojeltuu se Lapin arvokkain ominaisuus mitä ei muualta löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kerran olen samaa mieltä luontoliiton viherpiipertäjien kanssa! Perä ja Talvivaaran kaivos ovat hyväksikäyttäneet ja jymäyttäneet uskomattoman härskisti paikallisia asukkaita, paikallista luontoa ja ympäristöviranomaisia. Ihan Neuvostoliiton malliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto-Liitto on nostanut oikeat asiat esille ja oikeaan sävyyn. Juuri näin, Perä on pelkkä rahan ahne kaveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perä on tosiaankin ollut vastuuton teoissaan ja puheissaan. Tuleepi mieleeni Jokien saattuttaminen voimayhtiöiden ja turvetuotannon toimesta eikä niitäkään ole saatu kuriin. Lehtomäki teki parhaansa jätevesien puhdistamisen lainsäädännön kehittämiseksi mutta sai vain haukut jopa omalta puolueeltaan saati sossuilta ja muilta provokaattoreilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea osoite. Noin härskiä ympäristön pilaamista ei voi suvaita nykyaikana. Miksi kaivokset saa saastuttaa rajattomasti, mutta haja-asutusalueen ihmiset pakotetaan järjettömiin puhdistuslaitosten hankintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa öykkäröintiä kun luontoa pilaa törkeällä tavalla . Tuon tyylinen toiminta ei kuulu tähän päivään . Homma kuntoon niin jatkuu kaivelukin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onneksi olkoon vaan Luonto-Liitolle vuoden hölmöimmästä tempauksesta! Tietääpähän ainakin jatkossa, että kenen arpoja ym. krääsää ei enää osteta eikä toimintaa tueta. Että oikein kaivos pitäisi sulkea teidän vaatimuksesta. Pitäisiköhän tuo johtajakin laittaa vankilaan ja kaivosmiehet kortistoon ja Stalin takaisin valtaan jne. Koittakaas nyt vähän ryhdistäytyä kaupunkilukaaleissanne ja jos pysyttäisiin muutenkin vaan tutkituissa tosiasioissa eikä tälläisessä mielikuvamaailmassa. Luonto-Liitto nauttinee valtion (= veronmaksajien) tukea toiminnalleen, eikös se tuo myös jotain vastuuta sanomisiin ja tekemisiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image