Pohjois-Suomi

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton Lapin piiri valitti ahman tappoluvista korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Pohjois-Suomi 15.7.2019 14:29
Kaleva

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on valittanut ahman tappoluvista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lapuin piirin mukaan tuomioistuimen ennakkoratkaisua tarvitaan, jotta erittäin uhanalaisen ahman tappolupiin saadaan pelisäännöt.

Ahman metsästys aloitettiin Suomessa 35 vuoden jälkeen vuonna 2017.

Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri valitti silloin yhdestä Käsivarren Lappiin annetusta kahden ahman tappoluvasta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

– Lupa oli mielestämme metsästyslain ja luonnonsuojelulain vastainen, koska se annettiin jopa ahman suojelemiseksi perustetulle Natura-alueelle, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja Anna Bagge.

Asian käsittely hallinto-oikeudessa kesti lähes kolme vuotta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen 5. kesäkuuta. Lapin piiri teki asiasta valituslupahakemuksen ja valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen 11. heinäkuuta.

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola sanoo, että porovahinkoja ja vaihtoehtoisia ratkaisuja tappamiselle ei ole selvitetty riittävästi.

– Lupia ei yksilöity riittävästi ongelmayksilöihin, vaan niillä saattoi ampua suurella alueella mitkä tahansa kaksi ahmaa.

MAINOS

Kommentoi

Suojelijoilta kiusantekoa, poromiehen elo ei ole yhteistä hyvää vaan yksityisomaisuutta. Tämän tyyppiset valitukset tulisi laittaa roskakoriin heti saavuttuaan virastoon. Se olisi niinsanottu pikakäsittely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kaikki riskit kyllä on yhteisiä. Yhteiskunta maksaa todelliset ja keksityt menetykset. Varmaan ainut yrittämisen muoto jonka takaa yhteiskunta ilman, että yrittäjällä (poron omistajalla) on vastuuta käytännössä mistään. Poronhoitolakia (mikä sekin on käsittämättömän raaka porottomia kohtaan) rikotaan koko ajan ilman seurauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime talven kahdeksasta luvallisesti tapetusta ahmasta kahdella oli pennut. Ahman pentuja ei löytynyt, eli ne kuolivat pesässä nälkään ja kylmään. Ruumiinavauksissa todettiin näiden kahden ahman synnyttäneen aivan hiljattain. Nämä tappoluvat käytetään liian myöhään keväällä. Ahmalla kun voi olla pennut jo tammi-helmikuussa. Syy on ministeriössä, joka tekee vuosittain päätökset niin myöhään. Ja toinen räikeä vääryys on se, että vaikka pyrkimys on poistaa se erityistä vahinkoa aiheuttanut yksilö, niin lupaehdot ovat niin väljät, että saaliiksi päätyy lähes aina mikä vaan ahmayksilö. Poromiehet naureskelee, että mitäpä se haittaa - kaikki ahmathan ne kuitenkin tappaa poroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin olen samaa mieltä luonnonsuojeluliiton kanssa! Ahmojen tappolupia myönnetään aivan liian löysin perustein. Kannattaisi pikemminkin tutkia, miten on mahdollista, että sama poro kuolee 2-3 kertaa. Ja miten maanteiden varsilla on tavallista enemmän ahman tappamia poroja tai miten poron luonnollinen kuolema on suurinpiirtein mahdoton ajatus poromiespiireissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poromiesten ilmoittamat ahman tappamat poromäärät pitäisivät paikkaansa niin jokaisen lapin ahman pitäisi tappaa kahdesta neljään poroa viikossa ympäri vuoden. Asiahan on niin, että poromies ilmoittaa ahman tappaneen poron ja korvaus kilahtaa tilille eikä kukaan käy tarkastamassa asiaa kuin hyvin hyvin satunnaisesti.

Ja on totta, että poromiehen mielestä poro ei voi kuolla esimerkiksi nälkään tai sairauteen. Kuolleena löytynyt poro on aina pedon tappama tai kolarissa loukkaantunut. Koska niistä saa ruhtinaallisen korvauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
82
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
40
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image