Pohjois-Suomi

Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puo­lus­tus­voi­mat

Runsas lumi on riski ilmajohdoille. Kuvassa vuoden 2018 lumikriisin jälkeen avarrettua johtokatua Hyrynsalmen Kokkolassa viime talvena. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 14.11.2019 6:07
Petri Hakkarainen

Kainuun 13 000 kilometrin johtoverkolta on jo jouduttu poistamaan linjoille kallistuneita puita.

Kainuun sähkönjakelusta vastaavan Kajave Oy:n valvomossa seurataan nyt tarkkaan, mihin suuntaan lähipäivien sää kehittyy. Lunta on Ylä-Kainuussa vuodenaikaan nähden paljon, paikoin yli 40 senttiä. Ensimmäiset lumen aiheuttamat lyhyet sähkökatkot on koettu.

Kajave Oy:n toimitusjohtaja Heikki Juntunen myöntää, että sääennusteiden katselu nostaa huolen pintaan.

– Torstai ja perjantai mennään kai pääosin plussan puolella, mutta korkeilla vaara-alueilla saatetaan jäädä pakkaselle. Ratkaisevaa on, kuinka paljon lauhtuminen pudottaa lunta pois puista ja sähköjohdoilta.

Kainuussa on jo varauduttu siihen, että viimeistään sunnuntaiksi ennustettujen uusien lumisateiden myötä asentajien on lähdettävä kopistelemaan lumikuormaa johdoista ja kaatamaan linjoille kallistuvia puita. Mielessä ovat tammikuun 2018 suuret lumituhot ja päiviä kestäneet sähkökatkot, jolloin sähkökatkojen piinaamaa Kainuuta auttoi muun muassa puolustusvoimat.

– Siitä aiheutui yhtiöllemme noin 11 miljoonan euron vahingot. Tuosta summasta kaksi miljoonaa euroa maksettiin asiakkaillemme korvauksina sähkökatkoista, Juntunen kertoo.

Kainuun sähkönjakelussa riittää haasteita. Laaja maakunta on harvaanasuttu ja sen vaara-alueet monena talvena Suomen runsaslumisimpia. 59 000 asiakkaan sähköverkolla on pituutta yli 13 000 kilometriä.

– Maakaapelointia tehdään, ja nyt taajamat on jo kaapeloitu melko kattavasti. Seuraavaksi mennään maaseudulle, mutta jokaiseen taloon kaapelia ei kannata vetää. On harkittava tarkkaan, missä asutusta on tulevaisuudessakin sen verran, että kalliiseen kaapelointiin on järkevää ryhtyä, Juntunen tähdentää. 

Vuoden 2018 pahan lumikriisin jälkeen on Kainuun sähköverkkoon lisätty etäohjattavia erottimia, joilla vikapaikka voidaan eristää niin, että sähkötön alue jää mahdollisimman pieneksi. Oleellista on myös johtokatujen hoito.

– Kymmenen metrin levyisen johtokadun leventäminen on kallista, eikä se ole kaikkien mieleen. Olemme kuitenkin saaneet hyviä tuloksia käymällä maanomistajien kanssa läpi riskipaikkoja ja poistamalla puita, jotka todennäköisimmin voivat kallistua johtojen päälle. Hoidamme kaadot ja tilitämme puista rahat maanomistajalle.

Sähkömarkkinalain mukaan vuoden 2028 jälkeen pisin sallittu yksittäinen keskeytys voi olla asemakaava-alueilla kuusi tuntia ja muilla alueilla 36 tuntia. Kajave on kuitenkin saanut määräaikaan pidennystä vuoteen 2036 saakka.

– Siihen mennessä investoimme verkkoon yli 200 miljoonaa euroa. Jatkoajan ansiosta voimme suunnitella tarkkaan, mitä teemme ja missä.

Talven 2018 lumikriisin aikana huomattiin, että matkapuhelinverkko on pitkissä sähkökatkoissa hyvin haavoittuva. Kriittisten paikkojen tukiasemille johtavia sähköjohtoja on nyt kaivettu maahan. Operaattorit ovat selvittäneet myös tukiasemien akkuvarmennuksen parantamista.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kareinen uskoo, että sähkönjakelua haittaavasta lumikriisistä selvittäisiin nyt paremmin kuin pari vuotta sitten.

– Meillä on valmis toimintasuunnitelma, joka annetaan pian muidenkin alueiden käyttöön. Pelastuslaitos voi ottaa vaikeassa tilanteessa johtovastuun kuten vuonna 2018. Tarvittaessa saamme nopeasti virka-apua puolustusvoimilta.

Lue myös tammikuussa 2018 julkaistuja juttua:

Kaivovettä vessanpönttöön, lampaantalja pakastimen suojaksi ja otsalamppu latinkiin – Kelan perheelle sähköttömyys ei ole katastrofi

Pelastuslaitoksen luonnehdinta kainuulaisista: ”Heidän sietokykynsä on jotakin ihan uskomatonta!”

Hyrynsalmi valmistautuu evakuoimaan sähkökatkojen piinaamia asukkaita – lehmiä lypsetty tiloilla käsin

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jättäkäähän ne puut rauhaan. Ja jos katkotte, muistakaa sähkömarkkinalain velvoite ilmoittaa puun kaatamisesta maanomistajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähän takia noita puita ei ole voitu poistaa jo kesän/kesien aikana? Ei tarvis joka vuosi ootella milloin lumen tai myrskyn takia sähkökatkoksia tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos nuo sähköyhtiöt maksaisi vaikka pari vuotta liki 0 osinkoa, menisitkö niillä rahoilla kaapelit parissa vuodessa maan alle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haja-asutusalueen väki maksaa tällä hetkellä kaupunkilaisten siirtovarmuudesta. Ex-linja-asentajana voin kertoa, että maahan nuita kaapeleita ei ikinä tulla laittamaan syrjäkylillä ja linjoja ei korjata. Omalla kylällä viime talvena noin sata sähkökatkoa. Pika- ja aikajälleenkytkentää. Ei niitä lumien linjalle taivuttamia puita käydä katkomassa. odotetaan vaan, että lumi sulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on juuri toisin päin. Taajamassa saadaan samalla euromäärällä moninkertainen määrä käyttöpaikkoja toimitusvarmoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haja-asutusalueilla linjoille ei tehdä mitään, mutta taajamissa sähköt laitetaan maan alle. Kuka siis hyötyy näistä toimintavarmuusmaksuista? Taajamassa asuva vai syrjäkylällä asuva? Vähän sama juttu, jos otatte kaverin kanssa vaikka baarissa tuopin. Kumpikin maksaa omansa, mutta sinä saisit juoda molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos matkapuhelintukiasemat sammuu niin kukkaan ei tiiä mittään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siirtomaksun ovat sähköyhtiöt kuitenkin veloittaneet. Siirtomaksu on tarkoitettu linjan hoitoon, nähtävästi rahan kerääjä kuitenkin on vastuun siirtänyt kunnalliselle toimijalle=pelastuslaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutta linjaa tehdään Kainuussa - ilmajohdoilla, koska se on halvinta. Samalla vaivalla olisi tullut maakaapeli ja maa-ala olisi jäänyt metsätalouskäyttöön. Ompahan helpompi kerätä tolppien nokasta kaapelit pois, kun viimeinen perätorpan asukki sammuttaa lähtiessään valot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palokärjelle ja muille ihmettelijöille valaisen asiaa että jos puusto on esim. 20m pitkää niin johtokadusta tulee silloin yli 40m leveä.Semmoisia aukkoja näkee kantaverkon 400 kv:n johdoilla eli ne ovat niitä suurimpia linjoja mitä Suomesta löytyy.Voitte samalla googlettaa paljonko Suomesta löytyy 20kv:n ja 0,4 kv:n linjoja ja vähän pähkäillä omassa päässä mitä se tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeus on, ettei toisen maalle voi mennä levittämään. Reunavyöhykkeet on sopimusten kautta harvottava, hyötyvaikutus edellyttää harvotun alueen puuston vahventumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on vaikeaa leventää vanhoja hakkuulinjoja sen verran, että yksikään puu ei ainakaan yllä lijoihin. Valtio ja sähköyhtiöt voisi alottaa siittä ideoinnin, että ainakin uudet linjat oltava leveämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niillä korvauksilla miä sähkö yhtiöt ovat valmiita korvaan maa pohjasta niin minun maan kohalla ei levitetä uraa senttiäkään.upottakoon maahan
ja velotetaan sähkön käyttäjilä siirto maksuina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiealueilta puusto kyllä kaadetaan kysymättä maanomistajalta mitään, tukkipuut viedään ja risut jätetään haitoiksi. Tie rakennetaan niin korkealle, ettei varmasti melun vähentämiseksi istutettu pensasaita toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

348 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image