Pohjois-Suomi

Lumisateet saaneet pohjoisen hiih­to­kes­kuk­sia jo avaamaan rinteitään – "Lumitilanne on ihan huikea, 30 vuoteen ei ole talvi tullut näin aikaisin"

Hiihtokeskukset ovat avanneet jo rinteitään. Arkistokuva Rukalta. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pohjois-Suomi 10.11.2019 14:24
STT

Suomalaisista hiihtokeskuksista avoinna sunnuntaina oli 14. Laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa.

Runsaat lumisateet Pohjois-Suomessa ovat saaneet hiihtokeskuksia jo avaamaan rinteitään.

Sunnuntaina Suomen yhteensä 67 hiihtokeskuksesta ja -koulusta 14 oli avannut latujaan ja rinteitään, kerrottiin Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen nettisivuilla. Näistä laskettelurinteitä oli auki viidessä paikassa. Niistä yksi on Kittilän Levi.

–  Lumitilanne on ihan huikea, 30 vuoteen ei ole talvi tullut näin aikaisin. Lunta on varmaan 35 senttimetriä, tykit ovat laulaneet jonkin aikaa, sanoo Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari STT:lle.

Kuusamossa sijaitsevan Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen taas sanoo, että lumen määrä vaihtelee yhä paljon tähän aikaan vuodesta. Ruka avattiin jo lokakuun alussa säiliölumilla, ja hän arvioi, että rinteitä olisi auki nyt noin 15.

–  Enimmillään lunta on ollut 30 senttiä, nyt taitaa olla 20 senttiä Kuusamossa. Luulen, että pikkuisen normaalia parempi, mutta ei mikään huippuvuosikaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumen syvyys maan pohjoisosissa oli sunnuntaina 15–27 senttimetrin välillä. Lunta oli viikonloppuna eniten Keski- ja Pohjois-Lapin rajaseudulla.

Syksyn ensilumi saatiin syyskuussa Utsjoella Pohjois-Lapissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun loppu on tavanomainen aika ensilumelle.

Etelässä lumia vielä odotellaan

Etelässäkin on saatu jo ensilumi, mutta lumimäärät ovat silti vähäisiä. Viikonlopun aikana etelässä on satanut, ja lämpötilat ovat viikonloppuna vaihdelleet runsaasti ympäri Suomea. Etelässä mitattiin jopa kymmenen plusasteen lukemia, kun pohjoisessa taas pakkasasteet ovat kivunneet 20:een.

Yksi etelän harvoista avoinna olevista hiihtokeskuksista oli Uudellamaalla sijaitseva Vihti Ski Center, jossa rinteitä oli sunnuntaina auki kolme. Toimitusjohtaja Sami Uotilan mukaan rinteiden avaaminen aikaisin oli yllätys jopa keskuksen työntekijöille. Lokakuun puolivälissä saatiin auki jo ensimmäinen rinne, perjantaina taas päärinne.

Avaamisen mahdollistivat pakkaset ja tehokas lumetus, Uotila sanoo.

–  Perjantaina saimme ison pitkän rinteen auki. Meillä on ollut suotuinen sijainti, meillä on ollut 8–9 astetta pakkasta, kun lähiympäristössä oli vain 4–5 astetta. Ei lunta tehdä, jos ei ole kylmä.

Uotila sanoi, että vesisateen vuoksi voi olla mahdollista, että rinteet joudutaan lumettamaan vielä uudelleen.

– Nyt on sen verran tukevasti lunta tosin, että uskon, että lisälumetus on helpompaa, kun talvi kunnolla alkaa.

Laajempaa sesonkia laskettelukeskusten avaamiselle ympäri Suomea odotetaan tämän kuun lopussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Se on tämä kasvihuoneilmiön käristyskupolin alla elo tällaista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto lämpenee ja lumet sekä jää sulavat, vai miten se menikään. Ei kun ilmaston muutos, mutta kumpaan suuntaan. Siinä on IPCC:n sopuleilla taas selittelemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Australiassa ennen kokemattomat maastopalot. Normaali kevätkeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyeurooppalaiset saapuivat Australiaan vasta 1600-luvulla, eivätkä hekään sitä heti kokonaan asuttaneet, joten muinaisista maastopaloista kannattaisi kysyä aborginaaleilta ja heidän esi-isiltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan niillä jo 400 vuotta kokemusta maastopaloista. Ei tarvi kysyä åboriginaaleilta eikä turkulaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtitoimari kirjoitti: "Australiassa ennen kokemattomat maastopalot."

Ihmiset saapuivat Australiaan 40 000–50 000 vuotta sitten ja Australiassa on ollut maastopaloja jo kauan ennen ennen ensimmäistä ihmistä. Tähän aikajanaan istutetulla tuolla mitättömällä 400 vuoden "kokemuksella" ei juurikaan kannata elvistellä tietävänsä mistään sen enempää kuin viikon vanha lapsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä järkeä käyttää tällaisessa uutisessa arkistokuvaa? Eiköhän tässä eniten kiinnostaisi nähdä kuvia, jotka on otettu nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siinä käy, kun alkaa päästöjä leikkaamaan. Parempi taas kasvattaa päästöjä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla jäi ikkunat pesemättä, kun teki talvea liian aikaisin. Lumen tulo oli mukavaa, kun ei ole niin pimeää, se on plussaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se auttaa tuo lihan syönti tuohon ilmastoon . Heti alkaa tulee kunnon talvet ja kylmät ja ennätys paljon lunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi turistit tulee katsoon kylmää ja pimeää? En ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän ne miettii etelässä että miksi turistit tulevat kuumaan paahteeseen? Se on vaihtelua ja eksotiikkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvi on alkanut oikeaan aikaan, aivan kuten lapsena saamme iloita lumikeleistä heti alkutalvesta. Suomen maine talvimatkailun mallimaana saa plussaa ja suomalaiset talvilajien harrastajat saavat nauttia ulkoilusta kotimaisemissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun vielä saataisiin ulkomaisia turisteja lappiin katkeamattomana lentokonevirtana, niin saataisiin talous kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja viime vuonna saatiin miinusta, ajettiin huskysafareja kärryillä kun lunta ei alkutalvesta ollut. Ei ole veljiä keskenään jne. Hyvä että nyt saatiin kausi aikaisin käyntiin mutta ei pidä unohtaa realismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image