Pohjois-Suomi

Lumijoki ja Terveystalo sopivat kiistansa – ­Kus­tan­nuk­set säilyivät ennallaan, mutta sopimusaika lyheni puolella vuodella

Lumijoen kunta ja Terveystalo sopivat kiistansa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset eivät nouse sopimuskauden aikana. –¿Meitä tämä sopimus tietenkin tyydyttää tässä muodossa, kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen toteaa. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 24.3.2020 18:01
Tiina Haapalainen

Lumijoen kunta ja Terveystalo ovat allekirjoittaneet sovintosopimuksen 18. maaliskuuta. Sovintosopimuksen mukaan Terveystalo jatkaa sopimuksen mukaisia palveluita alkuperäisen sopimuksen ja sopimushinnan mukaisesti 31.5.2022 saakka.

Sopimuksen myötä Terveystalon 30.8.2019 tekemä palvelusopimuksen irtisanominen peruuntuu. Myös kunnan Oulun käräjäoikeuteen viemä irtisanomisen riitauttaminen peruuntuu. Kunnanhallitus on sitoutunut sovintosopimusehdotukseen, mutta sen tulee vielä muodollisesti päättää asiasta kokouksessa.

Palvelut Lumijoella jatkuvat entiseen malliin riidan ratkettua. Lumijoen kunta maksaa palveluistaan vuoden 2019 hintatason mukaisesti. Sote-palveluiden hintalappu on siis vuoteen 2022 asti noin 5,3 miljoonaa euroa vuodessa, eikä siihen tule korotuksia.

Alkuperäisessä sopimuksessa oli määritelty kiinteä 5,2 miljoonan euron hinta vuodelle 2018 ja kahden prosentin hinnankorotus vuodelle 2019. Kuluvalle vuodelle sopimuksessa oli sovittu muuttujista, joiden perusteella sopimushintaa olisi ollut mahdollista muuttaa. Korotuksesta oli tarkoitus neuvotella viime syksyn aikana, mutta Terveystalo ennätti irtisanoa sopimuksen ennen neuvotteluja. Kunnassa kuitenkin laskettiin mahdollinen hinnankorotus tälle vuodelle.

– Laskelma perustui asukasluvun ja 75-vuotiaiden määrän muutokseen sekä julkisten menojen hintaindeksiin. Koska asukasluku laski ja ikäihmisten määrä säilyi, korotusta ei olisi tullut muutenkaan meidän laskelmiemme mukaan tänä vuonna, kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen kertoo.

Lisäksi erikoissairaanhoidon kustannusvastuu kuuluu edelleen Terveystalolle. Kustannusten säilyttäminen nykyisellä tasolla oli Lumijoen kunnan tavoite neuvotteluissa.

Kunta joutui kuitenkin myöntymään puoli vuotta lyhyempään sopimusaikaan. Alkuperäisen palvelusopimuksen oli tarkoitus jatkua marraskuun 2022 loppuun asti.

Sovintosopimukseen kirjattiin myös, että se on määräaikaisena voimassa, eikä sitä ole oikeutta irtisanoa millään ehdolla ennen päättymispäivää.

Sovinnossa huomioitiin myös koronan vaikutus kustannuksiin. Lumijoen kunta sitoutui sopimuksessa tilittämään Terveystalolle mahdolliset valtion ylimääräiset valtionosuudet tai tulonsiirrot, jos ne liittyvät pandemiasta aiheutuviin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin.

Terveystalon hoitamat palvelut ovat saaneet kiitosta kuntalaisilta. Positiivinen palaute oli Karsi-Ruokolaisen mielestä yksi ratkaiseva tekijä sovinnosta neuvoteltaessa.

– Sen jälkeen kun teimme päätöksen viedä asia käräjäoikeuden ratkaistavaksi, Terveystalo lähestyi meitä. Neuvottelut alkoivat edetä niin, että ajattelimme katsoa ne loppuun asti. Syynä oli juuri se, että kuntalaiset ovat olleet suhteellisen tyytyväisiä tähän palvelujen kokonaisuuteen, Karsi-Ruokolainen kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Ei huono nyt - aiempien järkyttävän petoksellisen huonojen päätösten ulkoistaa Sote-töitä pois pomasta tuotannosta.

Kunnan tehtävä on taata, eli käytännössä tuottaa itse tai yhteistyössä muiden kuntien kanssa asukkaiden Sote-palvelut omakustanteisina ja itse suoraan omana työnä¨valvottuina toimintoina. Se on paras tae sekä mm. laatuun, kohdentamiseen, varmuuteen ja kustannustehokkuuteen.

Voittojen tavoittelulle tässä EI OLE mitään sijaa. - Kommunistit ne käärivät valtiolta verovaroja itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image