Pohjois-Suomi

Lukijat muistelevat lapsuuden perinneruokia – klimp­pi­sop­paa, lei­pä­ke­per­rys­tä ja pullatoppelia

Klimppisoppa on jäänyt erään lukijan mieleen.
Pohjois-Suomi 4.3.2018 13:47
Kaleva

Kaleva.fi:n juttu leipäjankista sai lukijat kertomaan mieleenpainuneista perinneruokakokemuksista

Leipäjankkiin ja sitä vastaaviin keitoksiin liittyviä kokemuksia oli useammalla. Nimimerkki Kurre kotoolla kertoo Kainuussa äitinsä laittaneen kuivan leivän palasia keitettyyn veteen suolan kera. Ruuan nimi oli leipäkeperrys.

– Kahviin laitettiin kuivat rinkelit, sen nimi on pullatoppelia. Hyvää on, hän lisää.

Koillismaalta kotoisin oleva lukija muisteli leivänpalojen uponneen maitokeittoon.

– Kuumaan maitoon kuivat ruisleivän palat ja haudutettiin pehmeiksi, syötiin voisilmän kanssa. Oli lapsuudessa tavallinen arkiruoka. Toinen oli maitopottu: perunapalat keitettiin vedessä, maitoa päälle, kuumennus. Lautaselle voisilmä ja sipulia jos oli, kommentoija kertoo.

Eräs lukija kertoo puolestaan kuumaan maitoon upotetuista kanelikorpuista. Korppumaito oli lapsuudessa sunnuntain herkku. 

Nimimerkki Rössytyttö kertoo oulaisista kotoisin olevan anopin keitelleen 80-luvulla klimppisoppaa. 

– Ns. tavallinen lihakeitto terästettiin vehnäjauhosta ja vedestä tehdyillä "mykyillä", klimpeillä. Kuusamoon muuttaessani uusia ruokatuttavuuksia olivat perunamuusi ja mustikkasoppa yhtä aikaa syötyinä, ruisrönttönen (ruiskuoressa mustikkahilloa), kitkanviisaat päineen ja ruotoineen kokonaisina syötyinä, kampanisu, hän luettelee.

Entuudestaan oudot perinneruuat pääsivät yllättämään Messuilija-nimimerkin. 

– Joitakin vuosia sitten Oulussa oli ruokamessut jossa esiteltiin Ylikiimingin perinneruoka: pottuvoi ja mustikka soppa. Kokeiltiin ja hyvää oli.

Myös rössypottu, pappilan hätävara, kalakukko ja rönttöset ovat jääneet lukijoiden mieleen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ei oo lihaa nähtykkään 60 luvulla .joten melkorikas talo ollu jos lihakeittoon on klimppejä lisätty.muttia syötiin nälkään kun muuta ei ollu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Jos taloudellinen ihminen, joka ei haaskaa ruokaa vaan käyttää kaiken syötävän hyväkseen, ei suinkaan ole perinneruoan kokkaaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideoita olisi kun vain olisi tykötarpeet saatavilla . mahansa täyttäisi näillä konsteilla ja paljonko nämä ruoat sitten olisi kustannusarvioltaan että kun pitäisi olla edullinen ja maukas että kuka laskisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuussa syötiin rössymaitoa ja se oli juuri sitä mitä nimi sanoo. En muista miten tehtiin, koska en sitä juurikaan syönyt, oli pottumaidon lisäksi inhokki. Läskikäristystä syötiin silloin tällöin: siansiivut paistettin pannulla niin että rasva irtosi ja lisänä oli keitettyjä perunoita sekä ruislimpun siivuja joita liotettiin rasvassa. Herkkua oli pottupata jossa oli perunaviipaleita, suolaa, vettä ja päällä vähän läskisiivuja, ruoka paistettin kolhuisessa alumiinikattilassa kamari uunin arinalla. Välipalana oli usein marjapuuroa eli puolukoista ja mannaryyneistä keitetty puuro, jota ei vispattu kuohkeaksi. Kaikkein suurin herkku oli pottukukko, jonka äitini teki rieskakuoreen, jossa oli vain vähän ruista, enimmäkseen ohrajauhoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi mummua oli ja molemmat teki ruokaa hyviä kaalikääryleitä ja hernesoppaa ja palviluista teki keittoa että kyllä mummut osasi ja teki kotiviiniäkin ja mitähän tässä vielä muistuu mieleen sitten jäniksestä kastiketta mitähän muita riistalintuja ne oli syötiin niitä ja kalasta oli ruokaa savustettiin niitä sitten ei tule nyt muuta mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talkkuna puuro ja voi silmä ja kesäkeitto ja pinaattikeitto oli minun lapsuudessani on ainakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mannapuuro ja muutkin puurot olivat ennenvanhaan esm ohra ,ruis ja riisipuuro ja kyllä niitä muistuu mieleen pikku hiljaa .kauraryynejä sekotettiin maitoon ja mitähän niitä vielä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savosta kotoisin ollut mummo teki aina silloin tällöin meille räkänokille munarölssiä. Se oli maukasta ja ruokaisaa, piti hyvin nälän loitolla ruisleivän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Klimppisoppa on lihakeitto ilman perunoita. Maitoperunat on kalakeitto ilman kalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image