Pohjois-Suomi

LongPlay: Kainuussa käyneiden thai­maa­lais­poi­mi­joi­den asema muistuttaa velkaorjuutta

Suomeen saapuu joka kesä tuhansia metsämarjojenpoimijoita. Kuvan poimijat eivät liity jutun tapaukseen. Arkistokuva. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 24.1.2016 17:38
Kaleva

Sotkamolaisen Ber-Ex-firman kanssa riitaantuneet thaimaalaispoimijat maksavat yhä velkoja vuoden 2013 Suomen-matkastaan, kertoo LongPlay.

Poimijat olivat maksaneet tuhansia euroja päästäkseen poimimaan marjoja Kainuun metsiin. Poimijoiden mukaan suomalaisfirma jätti maksamatta palkkioita ja kauden tappiot kaadettiin poimijoiden niskaan.

Ber-Exin ja thaimaalaispoimijoiden palkkariita nousi julkisuuteen syksyllä 2013. LongPlayn mukaan thaimaalaispoimijat valmistautuvat palaamaan Suomeen ja vaatimaan rahojaan oikeudessa.

Suomen lain mukaan poimijat eivät ole työsuhteessa. Suomeen saapuessaan he eivät kuitenkaan tienneet sitä.

Marjanpoimijat ovat nimellisesti yrittäjiä, mutta he ovat käytännössä sidottuja yhteen työnantajaan. He tulevat maahan rekrytointiverkoston kautta, jonka avulla suomalaiset yrittäjät veloittavat poimijoilta kuluja ja järjestelevät heille lainoja thaimaalaisesta pankista.

LongPlayn mukaan kansainvälinen työjärjestö ILO varoittaa kyseisistä verkostoista. Niihin liittyy kohtuuttomia velkasuhteita sekä tahallista väärän tiedon jakamista.

Suomeen saapuu joka kesä noin 4000 ulkomaalaista metsämarjanpoimijaa. Heistä valtosa tulee Thaimaasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Marjanpoiminta on syytä laittaa työsuhteiseksi kuten on Ruotsissakin.

Poimijat käyttävät täällä yhteisiä palvelujamme joten marjakeisarit joille hyöty menee maksakoot sosiaaliturvamaksut ja vakuutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvitse tulevana kesänä värvätä Thaimaasta poimijoita, kun on noita työttömiä maahanmuuttajia yllinkyllin. Ei mene enään matkoihin tai viisumeihin rahaa, kun ovat jo maassa. Kaikki on sitten nettotuloa. Ensi kesänähän sen sitten näkee, kuinka huonoista oloista ovat lähteneet, että onko innokkuutta marjanpoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pelättiin kaikkien töiden menevän pakolaisille, eikä työttömille suomalaislle.
Nyt työnnetään pakolaisia siis työhön, mistä jokainen suomalainenkin voisi saada hyvät rahat - jos jaksaa ja löytää marjoja tai viitsii.
Pitäisikö tehdä selvät pelisäännöt ensi kesälle, kuinka lähellä tai kaukana kyläkaupasta kukin saa poimia - muuten keksitään uusi riitateema marjapaikoista.
Kyllä me osataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne omalla vastuulla tule poimimaan marjoja suomeen, tuskinpa se on firmojen vika jos ei ole marjoja, eivätkä saa kuvittelemansa palkkaa, olette omalla vastuulla Thaimaalaiset!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thaimaalainen kaupallinen poimija joutuu poimimaan 70kg-100kg marjoja päiväkulut peittääkseen?
Sen jälkeen alkaa 30e päivätavoite poimiminen. Päiväkulut muodostuu yöpymisestä, ruuasta
autonvuokrauksesta, polttoaineesta. Sekä marjakoordinaattorinmaksusta ja lisäpalvelumaksusta
joka on 7e-10e lisäksi nämä pääosin luku ja kirjoitustaidottomat poimivat marjoja mukanaan tuomiensa särkylääkkeiden voimalla. Marjakoordinaattorit ovat luku ja kirjoitustaitoisia ja ottavat 50e- 80e koordinoimismaksun poimijoilta. koordinoijien ja poimijoiden etumiesten tulot saattavat olla näihin maksuihin perustuen 3000e- 5000e poimintakaudelta.Kaikki nämä tiedot löytyvät Ulkomaisen kaupallisen marjanpoiminnan selvitysmiehen Markku Wallinin raportista joka on päivätty 28.2.2014 ja siinä tietoja vuoden 2013 tilanteesta. Tiedot löytyvät osoitteesta www.tem.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että joku ottaisi tuon 50-80 euron "koordinoimismaksun" viisumin ja lentolippujen järkkäämisestä on ihan kohtuullista, aikaa noihin menee kuitenkin ja käytetystä ajasta tulee saada korvaus. Ongelma on siinä että vaikka virallisissa papereissa lukee tuollainen summa niin todellisuudessa monet poimijat joutuvat maksamaan paikalliselle järjestelijälle monta kertaa suuremman summan ns. tiskin alta. Siellä ne suurimmat konnat ovat, ja minä en keksi miten siihen voitaisiin täältä suomesta käsin puuttua.

Toinen juttu johon pitäisi kiinnittää huomiota on sitten suomalaisten yritysten poimijoilta perimät hinnat majoituksesta, ruuasta ja auton vuokrauksesta (bensan sentään saavat ostaa itse päivän hintaan). Se että yhdeltä poimijalta peritään yli 300 euroa kuukaudessa pelkästä yhteismajoituksesta vanhassa kyläkoulussa ei kuulosta minusta kohtuulliselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelle nuo poimijat on velkaantuneet, suomalaiselle toimijalle vai Thaimaassa toimivalle värvääjälle?

Toisaalta tuo marjafirma kyllä on hyötynyt pomijoiden riistosta, voisi vähän tarkemmin selvittää millaista alihankkijaa käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että asiaa ruoditaan. Vuosia jatkunut hyväksikäyttö on pian saamassa yleisen hyväksynnän maan tapana, jota se missään tapauksessa ei saa olla. Ei yksityinen sivustakatsoja voi kuin surkutella, sillä vain laki ja ehkä tämä julkisuus voivat saada aikaan muutoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka on poiminut marjoja myyntiin niin tietää että mitä enemmän poimii niin sitä enemmän tienaa. Nämä kaverit lopettivat poiminnan kesken kun vasemmistoliiton li Andersson tuli hakemaan irtopisteitä. He jotka jatkoivat marjojen olivat tyytyväisiä tulokseen. Ja pitää muistaa että marjojen poiminta on verotonta tuloa jos poimijat otetaan työsuhtseen se olisi myös urakkapalurakkapalkkausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa kun tässä taas leimataan Ber-ex yritys, vaikka se on tosiasiassa yksi parhaiten asiansa hoitavia yrityksiä ja poimijoista huolehtivia tuossa bisneksessä.
Minäkin pidän tuota marjanpoiminta systeemiä hyvin kyseenalaisena, monessakin asiassa, mutta tuo Ber-exin leimaaminen on aivan kohtuutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksakaa suomalaisille poimijoille kunnon hinta,niin poimitaan niitä.Yrittäjille jää kyllä siltikin voittoa. Kaadan vaikka maahan ylimääräiset marjat ennenkuin myyn pilkkahintaan yrityksille. Suomen hintataso on vähän eri kuin Thaimaassa ja todella raskasta työtä. Ja kyllä niille Thaimaalaisillekkin kunnon palkan voisi maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei pidä paikkaansa poimioille maksetaan metsästä tuodusta marja painosta heti käteisellä mutta jos painaa laiskuus tai ei ole marjoja niin ei ole firman syy ettei tiliä tule esimerkiksi alkukesä 15 oli tosi surkea marjavuosi kosteuden takia ei siitä voi marja ostajaa syyttää mitenkään kaikki poimiat ovat täällä vapaa ehtoisesti näin se vaan on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on Suomen laki ihan peestä.
Meillä on ollutkin asemassa suomalaisia nuoria jotka poimivat viinirypäleitä.
Heillä oli urakkatyö mutta myös minimipalkka.
Ja minimipalkka oli 21.5 dollaria tunti.
Siis Suomen laki sallii riiston Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinirypäleen poiminta onkin ihan eri juttu kuin jokamiehenoikeudella (jonka ei pitäisi koskea ulkomaalaisia)poimittu metsämarja.Poiminta tapahtuu toisen omistamalla maalla jonne ei ole muilla asiaa mutta metsämarjojen poiminta tapahtuu "kaikkien" mailla ja on vapaus valita mistä poimii ja kenelle myy,tai myykö ollenkaan. Mutta viinirypäleen poiminta tapahtuu maanomistajan palkkalistoilla samoin kuin mansikan poiminta josta ei valituksia kuulu-miksiköhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä miten Australiaan saa työviisumin vuodeksi. Pitää olla kolme kuukautta töissä noin 500 taalan kuukausipalkalla maataloudessa, siinä saa poimia vaikka kurpitsaa tai luumua. Eikä kukaan itke että sorretaan ja käytetään orjatyövoimaa, ei ainakaan aussit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo juttu mennyt niin, että ensin ei tullut marjoja ja sitten kun tuli niin vasemmistonuoret (vai mitä olikaan) olivat kääntäneet thaimaalaisten päät. Kyllä sieltä olisi tullut voittoa.

Ainakin ite ostan joka kesä marjat pakasteeseen. En näe mitään ongelmaa että joku toinen ne poimii ja ehkä ulkomaalaisten tapauksessa suomalainen firma ottaa pikkasen välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on marjastajia omasta takaa noin miljoona. Eipä Thaimaalaiset kovin suurta prosenttia marjoistamme poimi. He ovat kyllä ahkeria ja tunnollisia kuten suomalaisetkin.
Kuinkahan lienee, jos näitä nykyisiä mamuja ohjattaisiin marjanpoimijoiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitäkin huolimatta metsiin jää poimimattomia marjoja suuremmalta osin. Lisääkin asian harrastajia saisi olla (pidempiä marjareissuja sitten toki).
Minua arveluttaisi lähettää maahanmuuttajia suomen metsiin kylmiltään. Kaikki eivät osaisi tulla pois tai putoilisisivat suonsilmiin. Karhunsyömä turvapaikanhakijakaan ei olisi kovin hyvää mainosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image