Pohjois-Suomi

Liminka järjestää esiopetuksen täysin omin voimin elokuusta 2020 lähtien, taustalla syntyvyyden lasku ja poliittiset linjanvedot – "Päätös ei sinällään tuo säästöjä"

Liminka järjestää esiopetuksen elokuun 2020 alusta lähtien täysin omin voimin. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 12.12.2019 6:46 | Päivitetty 12.12.2019 6:49
Mirko Siikaluoma

Perusteita esiopetuksen järjestämiseksi täysin kunnan toimesta ovat yhdenvertaisuusperiaate ja pedagogiset syyt, mutta taustalla vaikuttaa myös syntyvyyden lasku.

Liminka järjestää esiopetuksen elokuun 2020 alusta lähtien täysin omin voimin. Limingan sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti kokouksessa 26. marraskuuta, ettei kunta myönnä jatkossa palveluseteliä esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen.

Perusteiksi esiopetuksen järjestämiseksi täysin kunnan toimesta kerrotaan yhdenvertaisuusperiaate ja pedagogiset syyt, kuten esiopetuksen yksiköissä toimivat kielirikasteiset ryhmät sekä yhteistyö perusopetuksen kanssa.

– Päätös, että toteutetaan esiopetus itse, ei sinällään tuo säästöjä. Kaikki lapset, joita muutos koskee, mahtuvat olemassa oleviin esiopetusryhmiin ja -tiloihin. Tällä päätöksellä pyritään esiopetuksen yhdenvertaisuuteen, kertoo Limingan kunnan varhaiskasvatusjohtaja Sari Supperi.

Supperin mukaan taustalla vaikuttaa myös kunnan laskenut syntyvyys, jonka vuoksi esiopetus voidaan järjestää kokonaan omana toimintana. Limingan kunnanvaltuusto on linjannut, että yksityisten palveluiden osto-osuus olisi 30 prosenttia tai vähemmän, ja siksi palveluiden osto päätettiin sopeuttaa esiopetuksen saralla.

– Syntyvyys laskee jossain vaiheessa jo aika rajusti ja se näkyy viiden–kuuden vuoden viiveellä esiopetuksessa.

Supperi korostaa, että kaikissa yksiköissä on kielirikasteista opetusta ja se on avoinna kaikille lapsille, jos oppimisen edellytykset ovat kunnossa. Päätöksessä on huomioitu hallitusohjelmaan kirjattu tavoite esiopetuksen ja kahden ensimmäisen vuosiluokan yhteneväisestä kokonaisuudesta.

Varhaiskasvatusjohtaja Supperin mukaan päätöksestä on tullut muutamia yhteydenottoja, joissa on toivottu perusteita palvelusetelin lopettamiselle. Jatkossa yksityisen päivähoidon palveluseteli on voimassa yhä muussa varhaiskasvatuksessa.

Touhula-päiväkodeilla on neljä yksikköä Limingassa, joista esiopetuksen piirissä on kuluneen vuoden aikana ollut noin 80 lasta. Touhulan Pohjois-Suomen aluepäällikkö Kati Eteläaho pitää kunnan päätöstä lopettaa palveluseteli harmillisena.

– Olisimme mielellämme jatkaneet esiopetuksen järjestämistä asiakasperheillemme. Saamamme palautteen mukaan myös useimmat asiakasperheemme olisivat halukkaita jatkamaan esikoulussa tutussa päiväkodissa, Eteläaho kertoo.

Varhaiskasvatusjohtaja Supperin mukaan varhaiskasvatusta muovaa elokuusta lähtien myös muuttuva laki, joka palauttaa täysipäiväisen subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden kaikille lapsille huoltajien tilanteesta riippumatta. Jää nähtäväksi nostaako lakimuutos hoitoisuusastetta muun varhaiskasvatuksen kuin esiopetuksen osalta, joissa hoitoisuusaste on ollut noin 98 prosenttia ikäluokasta.

Kommentoi

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image