Pohjois-Suomi

Limingassa ja Raahessa urakoiva va­lo­kui­tua­sen­ta­ja Relacom hakeutui konkurssiin – Lakeuden Kuitu selvittää kuka hoitaa urakat loppuun

Konkurssiin hakeutunut Relacom on urakoinut valokuituverkkoja Limingassa ja Raahessa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 15.11.2019 14:14 | Päivitetty 15.11.2019 14:23
Heli Rintala

Limingassa lähes valmis kuituhanke viivästyy hieman, Raahessa tämän vuoden tavoite pääosin saavutettu

Yritysten tietotekniikkajärjestelmiä asentava Relacom Finland Oy jätti torstaina konkurssihakemuksen Vantaan käräjäoikeuteen. Relacom on ollut pääurakoitsija Lakeuden Kuidun valokuituhankkeessa Limingassa ja Raahen Kuitu Oy:n valokuituhankkeessa Raahessa.

Liiketoimintajohtaja Jukka Kaarre kertoo, että tilannetta on selvitelty Lakeuden Kuidussa torstaista lähtien.

– Ensimmäisenä on selvitettävä, jatkaako Relacom urakan loppuun konkurssipesänä vai ei. Ellei, me tulemme hoitamaan sen itse suoraan aliurakoitsijoiden kanssa. Tästä aliurakoitsijat ovat olleet meihin yhteydessäkin, Kaarre kertoo.

Kaarteen mukaan Lakeuden Kuidulla on siinä mielessä onnea, että kuituverkon rakentaminen on loppusuoralla. – Kytkemättä on noin 180 asiakasta eri valmiusasteella. Värminkoskentiellä on rungon rakentaminen vielä kesken.

– Harmittaahan tämä asiakkaiden puolesta. Heille tästä ei kuitenkaan tule lisäkustannuksia, vaikka kuidun rakentaminen väistämättä hieman viivästyykin, Kaarre sanoo.

Raa­hen Kui­tu Oy tu­lee jat­ka­maan va­lo­kui­tu­ver­kon ra­ken­ta­mis­ta Raa­hen alu­eel­la Re­la­com Oy:n kon­kurs­sis­ta huo­li­mat­ta. Vuo­den 2019 ra­ken­ta­mis­ta­voit­teet on jo pää­o­sin saa­vu­tet­tu.

– Pi­däm­me en­si­si­jai­sen tär­ke­ä­nä, et­tä Raa­hen va­lo­kui­tu­han­ke py­syy sil­le ase­te­tus­sa ai­ka­tau­lus­sa, Raa­hen Kui­tu Oy:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Las­se Lah­ti sa­noo.

Relacomin toimitusjohtaja Antti Kirjavainen on sanonut Ylelle, että yhtiön toimintaa yritetään jatkaa joko uuden omistajan avulla tai muulla tavalla. Jos konkurssipesä ei hoida urakoita loppuun, Lakeuden Kuidun on odoteltava, että saa konkurssipesältä luvan jatkaa projekti loppuun, Kaarre kertoo.

– Mutta en pidä tilannetta hirveän huolestuttavana. Asiat järjestyvät.

Pääurakoitsijan konkurssin lisäksi säät viivästyttävät kuituverkon rakentamista. Värminkoskentien runkolinja olisi saatava rakennettua ennen talven tuloa. Urakoitsijat ovat joutuneet kamppailemaan routaongelman kanssa aikaisen talven vuoksi.

– Ensi viikon alkupuolella työt olisi saatava etenemään. Alunperin laskimme, että olisimme voineet työskennellä marraskuun loppuun saakka, jolloin meillä olisi ollut homma paketissa, Kaarre kertoo.

Lumijoella ja Tyrnävällä valokuituverkko on pääosin valmis. Näissä pääurakoitsijana on ollut Eltel.

Raa­hen Kui­tu Oy:stä ker­ro­taan, et­tä ura­koit­si­jan kon­kurs­si ei tule myös­kään vai­kut­ta­maan va­lo­kui­tu­ver­kon asi­ak­kail­ta pe­rit­tä­viin mak­sui­hin. Ura­koit­si­jan kon­kurs­si ei edel­ly­tä Raa­hen Kui­tu Oy:n asi­ak­kail­ta mi­tään yli­mää­räi­siä toi­men­pi­tei­tä. Liit­ty­mä­so­pi­muk­sia kui­tu­verk­koon voi teh­dä en­ti­seen ta­paan.

– Raa­hen Kui­tu Oy:n kui­tu­ver­kon ra­ken­ta­mis­hank­keet val­mis­tu­vat al­ku­pe­räi­sen suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti vuo­den 2020 lop­puun men­nes­sä. Raa­hen Kui­tu Oy tu­lee tie­dot­ta­maan asi­as­ta myö­hem­min tar­kem­min, kun neu­vot­te­lut kon­kurs­si­pe­sän kans­sa on saa­tu pää­tök­seen, Lahti sanoo.

Voi­ma­tel Oy:n va­lo­kui­tu-urak­ka jat­kuu Vi­han­nin han­ke­a­lu­eel­la suun­ni­tel­mien mu­kai­ses­ti.

Relacomin hakeutui konkurssin, koska eräät velkojat päättivät laittaa lainat maksuun. Yhtiön kassa ei kestänyt näin suurta lainojenperintää. Vaikka yhtiön viime vuoden tilinpäätös ei Kaarteen mukaan näyttänyt kovin positiiviselta, konkurssi oli silti yllätys.

– Näköpiirissä ei ollut mitään sellaista, joka viittaisi suuriin talousvaikeuksiin. Yrityksellä ei ollut esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä.

Konkurssihakemuksen mukaan yhtiöllä on erilaisia velkoja reilut 15 miljoonaa euroa. Velkojat kertoivat menettäneensä luottamuksen yhtiön kykyyn maksaa velkansa takaisin.

Relacom Finland on osa pohjoismaista Relacom-konsernia, jolla on kaikkiaan noin 3000 työntekijää. Heistä 450 työskentelee Suomessa. Yhtiöllä on Suomessa 30 toimipistettä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Tämmäisen takia kaikki televerkot tulisi olla valtion omistuksessa. Kuten sähkö ja vesikin. EI tulisi tällaisia pikkupuljujen ongelmia. Nykyinen systeemi on hidas, epävarma ja epäreilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Relacom konkkaan, Voimatel yli 70 henkeä yt:ssä pihalle, Eltel pisti samoin yt;ssä porukkaa pihalle ja Empowerilla yt;t menossa, on siinä operaattoreiden alihankkijat hinnoitelleet itsensä hengiltä mutta mitä vielä sama ralli jatkuu, kuka seuraavana kääntää kupin nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saa vissiin ens keväänä pätkiä nuo piuhat jotka pitkin pellon reunoja venyy peittämättä ja heitellä tie alueen raviin.ja tuli siinä veron maksajillekkin maksua kun nuo tukitut valta teiden varsilta ruvetaan uusiksi aukoon kun nämä hermannit kävi sotkeen ne tukkoon piuha uria kaivellessa.ja jäihän sinne taajamiin joka risteykseen kortikseeksi joku kela rulla.saama miehet eivät saa penniäkään tuosta pesästä kun ei ole mistä ottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaiten Relacom on tunnettu kaahaavista asentajista ja heidän valkoisista pakuistaan. Jospa meno siistiytyy uuden omistajan myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkk seltä sellaisen valokuitupallon . Toimii hyvin ja ei näytä valokuituvirmojen konkurssit vaikuttaneen.
Heh, he.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä markkinähäirikkö joutikin alalta pois. Miljoonatappiot vuosi toisensa perään kertoo heidän hinnoittelunsa periaatteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haettiinko siis vain Suomessa toimiva Relacom Finland Oy konkurssiin vai koko konserni? Uutisessa ristiriitoja, alussa puhuttiin Relacom Finlandista ja loppu-uutisessa pelkästään Relacomista. Niin tai näin, ison luokan konkurssi tällä markkina-alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, vierestä on helppo ihmetellä...joten käytän oikeuttani!
Miten firma kesken urakan voi kaatua?
Silloin "sotaan" on lähdetty jo valmiiksi "märällä ruudilla".
Konkurssihan voi olla myös tapa häippästä.
Tekninen konkurssi vaatii jo vatsaa ja siinä yleensä tapahtuu varojen siirtelyä ja piiloitteluakin.
En sitä sano, että hoitaisin mitään paremmin...
Yleensä firmat kaatuu, jos ei ole töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vain hinta ratkaisee kuka saa urakan. Alhainen hintataso korreloi hyvin voimakkaasti myös siihen kuinka halukkaita urakoitsijat ovat noudattamaan olemassa olevia lakeja ja säännöksiä; erityisesti työaikalaki on sellainen josta hyvin useat urakoitsijat eivät piittaa, lisäksi harmaata taloutta eli laskujen maksamista pimeänä harrastetaan hyvinkin paljon. Rehellisin keinoin ei näitä tämän kaltaisia menestyviä yrityksiä pyöritetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valokuituko kohta vanhentunutta tekniikkaa :-D
Nämä uudet tekniikat tulevat käyttämään tuota "vanhentunutta" valokuitutekniikkaa siirtotienä...ihan vaan tiedoksi ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulisihan ne sitä käyttämään, jos sitä kuitua rakennettaisiin muutenkin kuin harrastetalkootöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin on "viimeinen" valokuitua asentava yritys menossa nurin !?! .
Onkohan hinnoittelu karannut käsistä "NIIN" asentajilla kuin tilaajilla? itse tulen toimeen "tavallisella" mokkula yhteyksillä !! ja jos pitää päästä eroon netistä, se onnistuu kuin ilmoittaa operaattorille , kun ei tartte olla "pakkoliitoksessa" nettiin/ operaattoriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saispa kuitua Kelloonkin. Paljon on uusia kiinteistöjä rakennettu alueelle ja osin on jopa sähköverkkoa kaivettu maahan. Kumma kun ei voi samalla kaivaa sitä kuituakin. Joka infran osa tekee aina kaivamisen uudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se sinulta pois ? Jos jokainen pikkasen kaivelee. Ei se kynnetty vako kulu sillä että lisää laitetaan tavaraa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image